Τσίπρας: Διαπραγματευόμαστε σκληρά για να τελειώνουμε με τους λογαριασμούς σας – ΒΙΝΤΕΟ

«Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την δευτερολογία του στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «είχα αποφασίσει να μιλήσω μόνο επί της ουσίας, επέλεξα να μην σηκώσω τους τόνους, παρά τις εγκληματικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων που καθιστούν την διαπραγματευτική προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη».

Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο Πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι «υπάρχει ένα νήμα, μία προσδοκία ότι η χώρα θα οδηγηθεί, και σύντομα μάλιστα σε τρίτο μνημόνιο, θα το υπογράψει και θα το φέρει στο κοινοβούλιο».

«Κατανοώ τη προσδοκία σας, τον κρυφό σας πόθο προκειμένου να δικαιωθείτε και να κρύψετε τις ευθύνες σας. Μην προσδοκάτε άδικα. Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο», συμπλήρωσε.

«Δεν θα ξεχάσω την τραγική ομολογία υπουργού ότι δεν πρόλαβε να διαβάσει αυτό που ψήφισε. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στη στάση της σημερινής κυβέρνησης που κάνει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες περήφανους», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Τους δικούς σας λογαριασμούς προσπαθούμε να κλείσουμε, τις δικές σας δεσμεύσεις από τα μνημόνια που υπογράψατε».

«Θα συνταχθείτε μαζί μας απαιτώντας αναδιάρθρωση ή με τους δανειστές;», είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Άκουσα με μεγάλη προσοχή τον κ. Σαμαρά να δηλώνει υπερασπιστής του ιδιωτικού τομέα έναντι του δημοσίου. Τον ιδιωτικό τομέα που υποτίθεται ότι προστατεύετε, επί 5 χρόνια διαλύσατε. Με τις απολύσεις και το ”παγωμένο” ΕΣΠΑ προστατεύσατε τον ιδιωτικό τομέα;», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Σας άκουσα να λέτε ότι ερχόμαστε να φέρουμε βάρη και στη μεσαία τάξη. Καλό είναι να  μην κυκλοφορείτε μόνο στην Κηφισιά».

«Θέλω κ. Σαμαρά να καταγράψω ότι σήμερα είδαμε μια διαφορετική πτυχή σας που είχαμε 2,5 χρόνια να δούμε. Τον αντιμνημονιακό κ. Σαμαρά. Σας είχαμε ξεχάσει έτσι από την εποχή του Ζαππείου», επεσήμανε και σημείωσε:

«Θέλω να καταγράψω θετικά την άρνησή σας να μην αποδεχτούμε την πρόταση των θεσμών, με βοηθού αυτή η τοποθέτηση».

Ο Πρωθυπουργός ωστόσο ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, συγκρίνει την πρόταση των θεσμών με το email Χαρδούβελη, και τόνισε ότι «αν συγκρίνετε τις προτάσεις θα δείτε ότι είναι σχεδόν ταυτόσημες, με τη διαφορά ότι η πρόταση των δανειστών έχει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα».

«Χαίρομαι όμως στο ότι σήμερα συντάσσεστε με την εθνική γραμμή να μην γίνει αποδεκτό ως βάση το κείμενο και βοηθού την κυβέρνηση στη διαπραγματευτική της προσπάθεις» είπε ο Πρωθυπουργός.

«Αυτή την ώρα διαπραγματευόμαστε σκληρά προκειμένου να τελειώνουμε με τους λογαριασμούς σας, με τα μνημόνιο. Για μας δεν υπάρχει προοπτική νέου μνημονίου» ανέφερε.

Απευθυνόμενος στον επικεφαλής του Ποταμιού, ο Πρωθυπουργός τόνισε:

«Είπατε ότι ο χρόνος μας τελειώνει, μας βάλατε ένα όριο την 14η Ιουνίου, γιατί κλείνει η γερμανική βουλή. Είναι δυνατόν; Αυτό το διαδικαστικό πρόβλημα της Γερμανίας, δεν μου το έχει θέσει η Άνγκελα Μέρκελ, μου το θέσατε εσείς;».

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι χρονικό όριο στην διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Χρονικό όριο θα είναι η επίτευξη μίας συμφωνίας που θα είναι βιώσιμη και δίκαιη», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλος: Στην Ευρώπη σας φέρονται σκανδαλωδώς καλύτερα απ’ ότι σε εμάς

 Καμμένος: Τελείωσαν τα μνημόνια και η λιτότητα – ΒΙΝΤΕΟ

Τα χαμόγελα του Τσίπρα με τον Ξυδάκη και τον Δρίτσα – ΦΩΤΟ

Σαμαράς προς Τσίπρα: Μην γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος της Ελλάδος – ΒΙΝΤΕΟ

Κουτσούμπας: Επώδυνη για τον λαό η συμφωνία

Τσίπρας: Κακιά στιγμή για την Ευρώπη η πρόταση των Θεσμών – ΒΙΝΤΕΟ

Θεοδωράκης: Περιμέναμε μεγαλύτερη ειλικρίνεια από τον Πρωθυπουργό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ