Τσίπρας: Δεν θα γίνετε ποτέ πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκη – ΒΙΝΤΕΟ

«Κύριε Μητσοτάκη, κάτι δεν πήγε καλά στην προηγούμενη συνεδρίαση προφανώς (για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών) και σήμερα ήρθατε πάλι να επαναλάβετε τα ίδια επιχειρήματα. Τα ακούσαμε και τα ξανακούσαμε», είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την τοποθέτησή του στη Βουλή.

Τον κατηγόρησε ότι κινδυνολόγησε πάνω στο κρίσιμο κοινωνικό θέμα της δημόσιας υγείας, μιλώντας για τη γρίπη. «Σας απάντησε με την πρέπουσα σοβαρότητα ο υπουργός Υγείας», είπε αναφορικά με την παρέμβαση που ζήτησε και έκανε ο κ. Ξανθός.

Ο Πρωθυπουργός απέρριψε παράλληλα τη θέση που είχε εκφράσει προηγουμένως ο κ. Μητσοτάκης για τον αριθμό των κλινών στα νοσοκομεία, επί των οποίων προέβη σε σύγκριση.

«Στην Ελλάδα οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας»

«Στην Ελλάδα οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, πάρτε το χαμπάρι», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Στην κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών θα υποστείτε μια δεινή διάψευση των προσδοκιών σας, διότι όλος ο λαός θα κατανοήσει ότι το σχήμα που είχατε στήσει με ψευδείς μετρήσεις ήταν μια φενάκη που εσείς στήσατε προκειμένου να δημιουργήσετε μια ψευδή εικόνα», είπε.

“Και την επομένη των εκλογών θα έχετε μεγάλο πρόβλημα να εξηγήσετε στο κόμμα σας και τον λαό πώς διαψεύστηκαν οι προσδοκίες που είχατε καλλιεργήσει. Έχετε πέσει μέσα σε όλες τις παγίδες που έχετε στήσει», είπε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις αξιολογήσεις, στο θέμα των συντάξεων, στο θέμα της εξόδου από το μνημόνιο, το θέμα της εξόδου της χώρας στις αγορές.

«Έχουν διαψευστεί όλα τα αφηγήματα σας», είπε.

Είπε ότι τα περί «σικέ διαζυγίου» με τον κ. Καμμένο, που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, μετά, έγινε από εκείνον «εκβιαστικό διαζύγιο».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι με τις πλάτες του κ. Βέμπερ έρχεται ο πρόεδρος της ΝΔ να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. “4,5% δεν είχατε υπογράψει;”, του είπε.

Μέχρι σήμερα όλες σας οι κινήσεις είναι υπονόμευσης της προσπάθειας.

«Εσείς κ. Γεννηματά σε ποιον ακριβώς χώρο ανήκετε στο ευρωπαϊκό στερέωμα; Ακούγοντας τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη, καταλαβαίνω ότι υπογράφετε και την τελευταία τελεία όλων όσων λέει. Η κριτική που ασκείτε σε όλα τα θέματα στην κυβέρνηση είναι από την πρώτη λέξη ως την τελευταία τελεία ταυτόσημη με αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης», ανέφερε.

Όμως στην Ευρώπη υπάρχουν σοσιαλιστικά κόμματα που δεν ταυτίζονται με αυτές τις θέσεις και σήμερα σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Βέμπερ, ο Ούντο Μπούλμαν είπε ότι: ο κ. Βέμπερ θα πρέπει να σταματήσει να φαντασιώνεται σενάρια για την ανατροπή του σημερινού πρωθυπουργού, η κυβέρνηση του οποίου οδήγησε την Ελλάδα έξω από την κρίση”, όπως είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αναρωτιόμαστε αν ο στόχος σας για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που σημαίνει νίκη της ΝΔ, τι θα πείτε στον κόσμο σας», είπε προς την κ. Γεννηματά.

«Όλες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις σε αυτήν τη χώρα πορεύθηκαν με ευθύνη και σύνεση στα εθνικά θέματα»

“Τα εθνικά θέματα είναι ένα πεδίο στην πολιτική αντιπαράθεση που για χρόνια όλες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα, πορεύθηκαν με ευθύνη και σύνεση”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι φυσικά και υπάρχουν διαφορές, που προκύπτουν από την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα κάθε παράταξης. «Όμως, πάντα υπήρχε ένα όριο.Εσείς, το ξεπεράσατε».

«Προσπαθήσατε να καλύψετε την ατυχή δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι δεν αναγνωρίζει τη “Βόρεια Μακεδονία” και προκειμένου να το εξηγήσετε μας είπατε ότι δεν θα καλωσορίσετε ποτέ τον “Σκοπιανό” πρωθυπουργό στην Ελλάδα και με ρωτήσατε αν θα τον αποκαλέσω “Μακεδόνα”».

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα τον αποκαλεί όπως του δίνει το δικαίωμα η Συμφωνία και όπως θα τον αποκαλούν όλοι οι άλλοι ηγέτες. Θα τον καλωσορίσει δηλαδή ως τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ως τον Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργό, «αλλά εσείς αυτό δεν θα το κάνετε ποτέ, θα τον καλωσορίζετε ως “Σκοπιανό”. Πράγματι δεν θα το κάνετε γιατί δεν σας αφήνει η εθνικιστική τάση του κόμματος σας και δεύτερον γιατί δεν θα γίνετε ποτέ πρωθυπουργός», είπε.

Σχετικά με την αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τον ΥΠΕΘΑ, για το εάν θα καλωσορίσει στο ΝΑΤΟ τον «Μακεδονικό στρατό», του καταλόγισε πάλι «σκοπίμως ανακρίβειες». Είπε ότι η επίσημη ονομασία στο ΝΑΤΟ θα είναι στρατός της Βόρειας Μακεδονίας. Φιλικός και σύμμαχος προς την Ελλάδα, που δεν θα στρέφει τα βέλη του προς την Ελλάδα, που δεν θα πρέπει να κοιτάει και να λοξοκοιτάει σε τρίτες δυνάμεις στην περιοχή, αλλά με τις σύμμαχες δυνάμεις πυλώνα σταθερότητα και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Συνέχισε λέγοντας: «Με πολύ μεγάλη έκπληξη διάβασα στον εγχώριο Τύπο ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση σας με την καγκελάριο Μέρκελ της είπατε ότι δεν θα επιτρέψετε η Βόρεια Ελλάδα να γίνει Καταλονία».

«Αλήθεια αν το είπατε αυτό, έχετε καταλάβει τι ακριβώς είπατε ; Παρομοιάσατε το βόρειο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, την ελληνική Μακεδονία, με μια αυτόνομη περιφέρεια του Ισπανικού κράτους, το οποίο διαθέτει αυτόνομο κοινοβούλιο και στο οποίο ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της αυτοπροσδιορίζονται εθνοτικά διαφορετικά από τους Ισπανούς, και μιλούν διαφορετική γλώσσα και ιστορικά υπάρχουν στο εσωτερικό της αποσχιστικές τάσεις οι οποίες μάλιστα λόγω του πρόσφατου δημοψηφίσματος, έχουν ενισχυθεί. Αυτό κάνατε; Αλήθεια, κατανοείτε κύριε Μητσοτάκη πόσο εθνικά επικίνδυνη είναι αυτή η ανιστόρητη αναλογία που επιχειρήσατε;», είπε.

Υπογράμμισε προς τον πρόεδρο της ΝΔ: «Έχετε δύο επιλογές. Ή θα διαψεύσετε καθαρά και ξάστερα το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της “ΕΣΤΙΑΣ”. Ή θα πρέπει να απολογηθείτε δημόσια. Πρωτίστως, απέναντι στους Βορειοελλαδίτες. Οι οποίοι ούτε αποσχιστικές τάσεις έχουν, ούτε μιλούν άλλη γλώσσα, ούτε έχουν άλλη εθνότητα».

«Ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη η στάση της ΝΔ στα εθνικά θέματα»

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να είναι «πιο σοβαρός» όταν καταπιάνεται με εθνικά θέματα. Τον κατηγόρησε ότι δεν είχε αναχωρήσει ακόμη το αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στην Τουρκία για τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογαν και ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να κάνει δηλώσεις και να προκαταβάλει ότι η επίσκεψη θα αποτύχει. «Πριν δείτε τα αποτελέσματα είχατε βγάλει διάγνωση ότι δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι» και την επόμενη μέρα «οι σοβαροί αναλυτές σας και τα στελέχη σας, έμειναν μόνο να σχολιάζουν το χρώμα μιας γάτας που έτυχε να περάσει από μπροστά μου την ώρα μιας ιδιαίτερου ιστορικού φορτίου επίσκεψης σε ένα μνημείο του ελληνισμού και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς». «Ίσως γιατί», σχολίασε, «το χρώμα της γάτας συμπίπτει με το χρώμα της αντιπολιτευτικής σας ρητορικής και κριτικής στα εθνικά μας θέματα».

«Μπορεί κ. Μητσοτάκη να θεωρείτε ότι είναι τζάμπα να λέτε και μια κουβέντα παραπάνω και στα εθνικά θέματα για αντιπολιτευτικούς λόγους. Δεν είναι έτσι. Είστε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχετε ευθύνη να σέβεστε την ιστορία και τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Δεν μπορείτε να ρίχνετε αντιπολιτευτικές ζαριές, σε τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα».

Τον κατηγόρησε ότι έχει επιλέξει να τοποθετείται για τα εθνικά θέματα «όχι με βάση το συμφέρον της χώρας, αλλά με βάση τις ορέξεις και τα γούστα της ακραίας πτέρυγας του κόμματος σας». Είπε ότι αυτή είναι «μια στάση ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη», προσθέτοντας ότι «διαχρονικά επικίνδυνος υπήρξε ο τυχοδιωκτισμός της ελληνικής ακροδεξιάς σε όλες τις εκφάνσεις της».

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, υπογράμμισε ότι «οι ανοιχτοί δίαυλοι με την Τουρκία είναι ωφέλιμοι για τη χώρα».

Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και αναφερόμενος στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε: «Τώρα από αυτό τι ακριβώς σας πείραξε πάλι; Τι θέλετε δηλαδή να κάνουμε ως χώρα και ως κυβέρνηση; Να μην μιλάμε με κανέναν;»

Επεσήμανε ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία σε όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν διατυπώνει θέση, αλλά απλώς διαφωνεί με τα πάντα.

«Διαφωνείτε με μια εξωτερική πολιτική η οποία αποπνέει αυτοπεποίθηση και αναγνώριση του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο. Δεν μας λέτε όμως ποια ακριβώς είναι η θέση σας», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Μας λέτε: Μην προχωράτε σε λύση για το μακεδονικό, αφήστε το όπως το αφήσαμε εμείς για 30 χρόνια. Μην ενθαρρύνετε την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ. Μην προχωράτε σε συζητήσεις για τη βελτίωση των σχέσεων μας με την Αλβανία. Μη συζητάτε με την Τουρκία».

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη υπογράμμισε: «Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή δεν κατανοείτε την ανάγκη που υπάρχει η Ελλάδα να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή είστε εκτός τόπου και χρόνου.

Ή επιλέγετε αυτοβούλως, να μην έχει η Ελλάδα αυτόνομη εξωτερική πολιτική και να υπακούει μονάχα στις βουλές των ισχυρότερων κρατών. Δηλαδή είστε επικίνδυνοι. Πείτε μας όμως, τι από τα δύο ισχύει. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι ίσως υπάρχει και ένα τρίτο ενδεχόμενο. Να είστε και εκτός τόπου και χρόνου και επικίνδυνοι».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ