Τσίπρας: Αποφεύγουμε το κούρεμα των καταθέσεων – ΒΙΝΤΕΟ

Τη βεβαιότητα ότι με τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διασφαλίζονται οι τραπεζικές καταθέσεις εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη ΔΕΘ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ότι η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί το κόμμα του και τον ίδιο, ότι κόστισαν 90 δισ. στον ελληνικό λαό, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Η Νέα δημοκρατία προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να δημιουργήσει την εντύπωση, ότι για όλα τα δεινά που μας έχουν βρει, φταίνε οι έξι μήνες που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να βγάλει τη χώρα από αυτή τη μέγγενη. Είναι αστείο αυτό το ποσό (σ.σ 90 δισ.)» και συνέχισε:

«Η ΝΔ μας έλεγε ότι δεν φέραμε ούτε ένα ευρώ. Αργότερα μας έλεγε η ΝΔ ψηφίστε τη συμφωνία του Γιούνκερ, στο δημοψήφισμα ήταν υπέρ του ναι σε μία συμφωνία με μικρότερη χρηματοδότηση από αυτή που πετύχαμε. Με αυτά τα 83 δισ. καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης τριετίας».

«Τα capital controls διεύρυναν τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο αποφεύγουμε το κούρεμα των καταθέσεων. Διασφαλίζονται οι καταθέσεις στις τράπεζες. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Πρέπει ο Ελληνικός λαός να γνωρίζει ότι έτσι όπως μάτωσε, για να σταματήσει να ματώνει, έτσι θα πορευθεί και το επόμενο διάστημα. Ο Ελληνικός λαός σήμερα έχει πλήρη επίγνωσή ότι έχει να κάνει με μία πατριωτική δύναμη και μια δύναμη πλειοψηφίας», είπε σε σχέση με τα capital controls αλλά και τις καταθέσεις.

“Δεν ζήτησα οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία”

Σε ερώτηση για τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν πήγε εκεί για να ζητήσει χρήματα, ενώ αφήνοντας αιχμές για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, σημείωσε ότι: «Τώρα κάποιοι ενδεχομένως είχαν άλλου είδους αυταπάτες, ότι η Ρωσία είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης. Ας κάτσουν να τα λύσουν».

«Πήγα και συνάντησα 2 φορές τον Πούτιν. Έβαλα μπροστά ένα σχέδιο επανεκκίνησης των Ελληνορωσικών σχέσεων. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Δεν καταλαβαίνω γιατί η Τουρκία που είναι χώρα του ΝΑΤΟ, να έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται από πού θα περνά ο αγωγός και να μην έχει η Ελλάδα. Και δεν καταλαβαίνω και τη λογική ότι δεν θα μας αφήσουν. Η λογική του ότι θα κάνουμε πάντα ότι μας λένε κάποιοι άλλοι οδήγησε τη χώρα εκεί που βρίσκεται», είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε:

«Το επιχείρημα, ότι αν συνεχίσουμε να έχουμε μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, τότε θα πρέπει πάντα να κάνουμε πίσω. Η Ελλάδα διατηρεί ανεξάντλητες τις γεωπολιτικές της δυνατότητες. Η Ελλάδα παραμένει ένα πεδίο σταθερότητας σε μία ευρύτατα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Εγώ στη Ρωσία δεν πήγα ποτέ να ζητήσω λεφτά. Δεν ζήτησα οικονομική βοήθεια. Εμπορικές συνεργασίες προσπάθησα να κάνω και είναι σε καλή εξέλιξη αυτή η προσπάθεια και δεν πρέπει να σταματήσει εδώ. Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την πολιτική».

“Με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο”

Σχετικά με το νομοσχέδιο περί των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι: «Το νομοσχέδιο είναι στη Βουλή. Είναι σε διαβούλευση όπως οφείλαμε να είναι διότι μια τόσο μεγάλη τομή πρέπει να γίνει με τον μέγιστο δυνατό διάλογο, είναι μια ριζοσπαστική, αναγκαία πρωτοβουλία για να σπάσουμε τον θύλακα της διαπλοκής. Έχω μιλήσει για το λεγόμενο τρίγωνο της αμαρτίας.

Μία από τις κορυφές του τριγώνου είναι οι ιδιοκτήτες μέσων μαζικής ενημέρωσης, ελλειμματικών μέσων που έχουν διαφορετική μεταχείριση από το πολιτικό σύστημα και από τις τράπεζες προκειμένου να απολαμβάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τα μέσα. Η κυβέρνησή μας κατάφερε να σπάσει αυτό το τρίγωνο και να βάλει κανόνες. Δεν ολοκληρώθηκε γιατί κάποιοι αριστεροί βουλευτές αποφάσισαν να ρίξουν την κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο αυτό όμως, είναι γνωστό και αμέσως μετά θα γίνει νόμος του κράτους. Είμαι περήφανος που για πρώτη φορά υπήρξε καταπίστευση των οφειλών των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης προς το δημόσιο».

Δεν φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος. Θα μπει μια τάξη σε αυτή τη χώρα. Οι νόμοι θα εφαρμόζονται για όλους. Η κ. Βούλτεψη φανέρωσε την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας, να μην αλλάξει τίποτα. Ο Ελληνικός λαός πλέον έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου που παίζει ο καθένας. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπει μια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας θα συνεχιστεί η ασυδοσία».

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ