Τσίπρας από Πράγα: Ευρωομόλογο για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης – Τι είπε για την Τουρκία

Στην ενεργειακή κρίση, στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην προκλητικότητα της Τουρκίας αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος στην Προσύνοδο των ευρωσοσιαλιστών (PES) στην Πράγα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χαρακτήρισε ένα κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο ως απόλυτη αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά.

Παρατήρησε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε έναν δύσκολο χειμώνα, γι’ αυτό απαιτούνται λύσεις και αποφάσεις αποτελεσματικές». Πρώτα απ’ όλα, τόνισε, «η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πορευτεί με την αρχή της αλληλεγγύης ή ο καθένας μόνος του απέναντι στην κρίση κι όποιος αντέξει». «Όπως φαίνεται να επιλέγει η Γερμανία, που χρηματοδοτεί 200 δισ. ευρώ, προκειμένου να δημιουργήσει ένα εργαλείο για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση στη Γερμανία, αλλά αρνείται παρόμοια εργαλεία για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών ή το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου».

Συνεπώς, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, «θεωρούμε ότι το κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο για τη χρηματοδότηση δράσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση σε κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα».

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε πως «την ίδια στιγμή, η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει να σταματήσει να πορεύεται σαν τον υπνοβάτη προς το γκρεμό, σε σχέση με την ουκρανική κρίση». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «πρέπει να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για να τερματιστεί η ρωσική εισβολή, να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν ο πόλεμος», ενώ τόνισε ότι «δεν μπορεί τις εξελίξεις να τις καθορίζει μονάχα ο Πούτιν με τα φιλοπόλεμα σχέδιά του, τα επιθετικά του σχέδια και οι ΗΠΑ με τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα».

Σχετικά με την Τουρκία και την στάση της ΕΕ, σημείωσε πως «σε ό,τι αφορά τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας, η Ευρώπη, επίσης, πρέπει να αποφασίσει αν θα έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά».

«Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που ορθώς εναντιώνεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να μην παίρνει μια σαφή θέση και στάση σε ό,τι αφορά την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας κράτους-μέλους της ΕΕ από την Τουρκία με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «οφείλει λοιπόν η ΕΕ να έχει μια ξεκάθαρη στάση σε ό,τι αφορά ένα πλαίσιο κυρώσεων, ένα πακέτο κυρώσεων, στη βάση του πλαισίου του 2019 που θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δυτικά του 28ου μεσημβρινού».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ