Το 2023 έκαναν ποδαρικό με κατακόρυφη αύξηση των προκλήσεων οι Τούρκοι, δημιουργώντας ιστορικό αρνητικό ρεκόρ στο Αιγαίο, μετατρέποντας τον Ιανουάριο στον χειρότερο από το 1974.
του Χρήστου Μαζανίτη
Πλέον είναι γεγονός ότι οι Τούρκοι προσπαθούν να επιβάλλουν την προκλητικότητα στο Αιγαίο ως κανονικότητα, προκαλώντας καθημερινά με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ) με κάθε ιπτάμενο μέσο που διαθέτει εύκαιρο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου υπήρξε μόνο μία ημέρα κατά την οποία δεν πραγματοποιήθηκαν παραβιάσεις του ΕΕΧ από τουρκικά αεροσκάφη. Το Σάββατο, 14 Ιανουαρίου ήταν η πρώτη ημέρα του 2023 που οι Τούρκοι τήρησαν την νομιμότητα στο Αιγαίο.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ακόμη βρισκόμαστε στα μισά του μήνα, ήδη ο Ιανουάριος του 2023 έχει χαρακτηριστεί ως ο χειρότερος ιστορικά Ιανουάριος από το 1974.
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ και που συγκρίνει και παρουσιάζει σήμερα το enikos.gr, τουρκικά αεροσκάφη (μαχητικά, drones, και κατασκοπευτικά ή ναυτικής συνεργασίας) έχουν προχωρήσει από την αρχή του έτους ως και χθες σε συνολικά 609 παραβιάσεις του ΕΕΧ, 16 υπερπτήσεις και από τις σκληρές αερομαχίες σε 21 περιπτώσεις κατέληξαν σε εμπλοκές από τα ελληνικά μαχητικά.
Το μεγάλο νούμερο των εμπλοκών δείχνει το μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας, που πλέον οι πιλότοι τους δεν αποχωρούν από το ελληνικό FIR όταν αντιλαμβάνονται ότι τα ελληνικά μαχητικά έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες αναχαίτισης αλλά επιμένουν να μένουν προκαλώντας τις αερομαχίες.
Για να γίνει αντιληπτό πόσο έχουν αποθρασυνθεί οι Τούρκοι, το 2022 – πού ήταν από τις χειρότερες ιστορικά χρονιές – σημειώθηκαν 380 παραβιάσεις του ΕΕΧ, 128 το 2021, 597 τον Ιανουάριου του 2020 – την χρονιά που ξέσπασε και η απόπειρα εισβολής από τον Έβρο αλλά και η πρόκληση με το Oruc Reis, 338 όλον τον Ιανουάριο του 2019 και 353 τον Ιανουάριο του 2018.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στις 18 Ιανουαρίου θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, με την τουρκική πολιτική να έχει δύο επιδιώξεις: Η πρώτη να πάρει το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την πώληση 40 μαχητικών F-16 Viper και πακέτων αναβάθμισης για άλλα 100 και η δεύτερη να μπλοκάρει την διαδικασία πώλησης F-35 στην Ελλάδα.