Τουρκία: Εν αναμονή ενεργοποίησης της «Γαλάζιας»… Καταιγίδας

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Τη στιγμή που στην Ελλάδα βρισκόταν ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, την Τουρκία επισκεπτόταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ενώ ο Ισμαήλ Ντεμίρ θύμιζε τρις την «Γαλάζια Πατρίδα».

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει αναβάλει τα σχέδιά της για την εφαρμογή των νέο-οθωμανικών επιδιώξεών της αλλά συνεχίζει εντατικά τις προετοιμασίες για την ανατροπή του status quo στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δύο γεγονότα μέσα σε 24 ώρες αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Στο ένα πρωταγωνιστής είναι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στο δεύτερο ο πρόεδρος της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ.

Τη στιγμή που στην Ελλάδα πραγματοποιούσε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη εκτός Ουκρανίας ο υπουργός Άμυνας της χώρας  Ολεκσίι Ρέζνικοφ, η Τουρκία υποδεχόταν τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας.

Είναι διπλής σημειολογικής σημασίας η επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού Άμυνας στην Αθήνα. Η πρώτη διότι είναι η πρώτη εξόρμησή του εκτός συνόρων της χώρας απ’ όταν ξέσπασε ο πόλεμος με την Ρωσία κι ο δεύτερος διότι χωρίς να την κατονομάσει, σαφέστατα όμως υπέδειξε την Τουρκία ως χώρα που ταυτίζεται πλήρως με την πολιτική της Ρωσίας, που επιθυμεί να κάνει τα ίδια και στην Ελλάδα.

«Είμαι βέβαιος ότι η χώρα σας κατανοεί πλήρως τι σημαίνει να υπάρχει απειλή από γείτονα χώρα και ξέρω ότι μας υποστηρίζετε ακριβώς επειδή γνωρίζετε» ανέφερε χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό του ο Ρέζνικοφ.

Η Ελλάδα βρίσκεται γι’ ακόμη μία φορά στη σωστή πλευρά της ιστορίας κι η Τουρκία απροκάλυπτα δείχνει ότι αντιμετωπίζει την Ουκρανία ως πελάτη οπλικών συστημάτων, που ουδόλως την ενδιαφέρει αν αύριο θα υπάρχει η χώρα. Η σαφής στρατηγική επιλογή της Τουρκίας είναι η Ρωσία, κάτι που επιβεβαιώθηκε με την επίσκεψη στην χώρα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και την συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δύο άνδρες υπενθύμισαν στην διεθνή κοινότητα τους άρρηκτους δεσμούς που έχουν δημιουργηθεί μετά το καλοκαίρι του 2016 μεταξύ των δύο χωρών και την κοινή τους πεποίθηση να συμπορευτούν για πολλές δεκαετίες ακόμη.

Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Τουρκία έγινε με αφορμή την πρώτη φάση λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκουγιου, το οποίο κατασκευάζει η Ρωσία. Όμως ανακοίνωσαν και την εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, με την Τουρκία να μετατρέπεται σε κόμβο του ρωσικού φυσικού αερίου. Με απλά λόγια, μία χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ γίνεται το ενεργειακό πλυντήριο της Ρωσίας. Ή αλλιώς η Τουρκία μετατρέπεται στον Δούρειο Ίππο της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, η νηνεμία στο Αιγαίο με τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου φαίνεται ότι τελεί υπό ημερομηνία λήξης. Είναι γεγονός ότι από τις 14 Φεβρουαρίου μέχρι και χθες δεν έχει σημειωθεί καμία παραβίαση από μαχητικά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Αποφάσισε η Τουρκία να γίνει καλός γείτονας και να ανταποδώσει το κλίμα αβροφροσύνης που δημιουργήθηκε στον απόηχο των φονικών σεισμών και του δυστυχήματος των Τεμπών; Έμπειροι αξιωματικοί με τους οποίους επικοινώνησε το enikos.gr επισημαίνουν ότι αυτό ήταν η αφορμή. Η ουσία έχει να κάνει με το μπλόκο του Κογκρέσου στην υπόθεση πώλησης των F-16 Viper και των πακέτων αναβάθμισης. Εκεί που έχει πατήσει ο Μενέντεζ είναι το θέμα των παραβιάσεων και των αερομαχιών στο Αιγαίο. Η Τουρκία δείχνει το καλό της πρόσωπο… με ημερομηνία λήξης. Είτε τελικά εγκρίνει το Κογκρέσο τα F-16 είτε όχι.

 

Και πριν “αλέκτορα φωνήσαι τρις”… ήρθε ο πρόεδρος της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ να αναφέρει στον λόγο του την φράση «Γαλάζια Πατρίδα» 3 φορές μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, θυμίζοντας ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν έχει ξεχαστεί.

“Η παρουσία της Τουρκίας στις θάλασσες είναι πολύ σημαντική. Η “Γαλάζια Πατρίδα” είναι πολύ σημαντική. Έχουμε δικαιολογημένους αγώνες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Μόνο στη “Γαλάζια Πατρίδα” μπορούμε να συνεχίσουμε δυνατά αυτούς τους αγώνες. Η δύναμή μας στη “Γαλάζια Πατρίδα” θα είναι αυτά τα εγχώρια-εθνικά συστήματα” ανέφερε ο Ντεμίρ με αφορμή την καθέλκυση των νέων φρεγατών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού αλλά και την ένταξη στην υπηρεσία του αεροπλανοφόρου Ανατολή (ANADOLU).

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ