Το σχέδιο για τους εποχικούς εργάτες – Τι δήλωσε ο Μηταράκης στον Realfm 97,8

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε στον Realfm 97,8 ότι “οι ροές παραμένουν απόλυτα ελεγχόμενες. Οι φετινές αφίξεις από την αρχή της χρονιάς είναι 680 σε όλη την Ελλάδα. Η μείωση είναι πάνω από 90% σε σχέση με το 2019. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Βλέπουμε την προπαγάνδα από την Τουρκία και από κάποια ευρωπαϊκά μέσα, που προσπαθούν να δημιουργήσουν πίεση στο Λιμενικό και στην Αστυνομία για την φύλαξη των συνόρων”.

“Υπάρχει μια ρητορική εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα κάνει παράνομες επαναπροωθήσεις. Στην προηγούμενη έρευνα που είχαν κάνει οι ίδιοι δημοσιογράφοι, η ελληνική αρχή δημόσιας διαφάνειας ζήτησε τα στοιχεία για να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα και όταν ζητήθηκαν οι αποδείξεις για αυτά που γράφονται, δεν δέχτηκαν να τα παραδώσουν. Εμείς έχουμε πει ότι θα διερευνούμε κάθε συγκεκριμένη καταγγελία, αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορεί να στηρίζεται σε μερικά tweet αλλά σε αποδείξεις που δείχνουν ότι υπάρχει εμπλοκή ανθρώπων σε παράνομες ενέργειες” πρόσθεσε.

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην Κάτια Μακρή σχετικά με το βίντεο με την τουρκική ακταιωρό σημείωσε ότι “το κρίσιμο είναι ότι είναι συστηματικές οι προσπάθειες τουρκικών ακταιωρών να συμβάλλουν στην παράνομη είσοδο. Αντίστοιχες καταγγελίες έχουν γίνει και στον Έβρο”.

“Υπάρχουν φωτογραφίες και λεωφορείων της τουρκικής αστυνομίας που βοηθούν μετανάστες να φτάσουν στον φράχτη του Έβρου” πρόσθεσε.

Μηταράκης: Η ελληνική αγροτική οικονομία φέτος ζήτησε 144.000 εποχικούς εργαζόμενους

Ο Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησε, τις προηγούμενες ημέρες, διαδοχικές επισκέψεις σε Πακιστάν και Μπανγκλαντές.

“Με το Πακιστάν υπογράψαμε μια μονοσέλιδη δήλωση να ξεκινήσουμε τεχνικές συζητήσεις. Με το Μπανγκλαντές υπογράψαμε μνημόνιο κατανόησης για 4.000 εργάτες τον χρόνο. Η ελληνική αγροτική οικονομία φέτος με τα αιτήματα που έχει στείλει μέσω των περιφερειών ζητάνε 144.000 εποχικούς εργαζόμενους, τους οποίους παίρνουμε από πολλές χώρες. Από την Αλβανία, την Αίγυπτο, μια νέα, σημαντική αγορά για εμάς ίσως αποτελέσει η Ουκρανία, μιλάμε με την Ινδία, με χώρες που έχουν εργατικό δυναμικό” περιέγραψε.

“Οι Ουκρανοί στέλνουν 1,5 εκατομμύριο εποχικούς εργαζόμενους στην Πολωνία” συμπλήρωσε.

“Υπάρχει τεχνογνωσία, όπου πολλοί έρχονται, εργάζονται, ελάχιστοι μένουν παράνομα και φεύγουν. Αυτό που νομοθετήσαμε το 2021 είναι μια πολυετή εποχική βίζα, ώστε να εξασφαλίζει και τον εργοδότη και τον εργαζόμενο ότι μπορεί να κάνει 45 μηνιάτικα, δηλαδή 5 εννιάμηνα σε 5 συναπτά έτη, που του δημιουργεί ένα σημαντικό εισόδημα. Το πώς θα ελέγχεται ότι φεύγει από την Ελλάδα, να πούμε ότι όλα παρακολουθούνται πια ψηφιακά” συνέχισε ο υπουργός.

“Αυτό το μοντέλο λειτουργεί σε όλες τις χώρες του κόσμου” διευκρίνισε.

“Είναι δεδομένο ότι η αγροτική παραγωγή χρειάζεται κόσμο. Και η τουριστική βιομηχανία, στο εργατικό δυναμικό αν ρωτήσετε τα ξενοδοχεία έχουν πρόβλημα. Είναι δύσκολο να βρεις εργατικά χέρια” περιέγραψε.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή έχουν μείνει 34 από τις 121 δομές και έχουμε μόνο 30.000 άτομα στη χώρα μας. “To βασικό της συμφωνίας είναι ότι σας δίνουμε την ευκαιρία να έρθουν κάποιοι άνθρωποι που θα δουλεύουν και θα φεύγουν και ως αντάλλαγμα αυτού, θα συνεργαστείτε μαζί μας όποιος μένει περισσότερο ή όποιος έχει έρθει παράνομα θα επιστρέφει πίσω. Είναι μια δίκαιη συμφωνία που προσφέρει και στις δύο πλευρές αυτό που επιδιώκουν” τόνισε.

Ακούστε το ηχητικό:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ