Το μνημόνιο “στοίχειωσε” το Προεδρικό Μέγαρο

Το μνημόνιο “στοίχειωσε” το Προεδρικό Μέγαρο

“Πράγματι, με τις τελευταίες αποφάσεις έχουμε πάρει κάποιον καλύτερο αέρα στα πανιά μας και ελπίζω”, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και υποψήφιο στις κυπριακές προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, Νίκο Αναστασιάδης. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ακούστηκε μπροστά στις κάμερες ένας δυνατός θόρυβος από το παράθυρο που έκλεισε από τον δυνατό αέρα. 

 

“Είναι αέρας ελπίδας που λέμε”, είπε χαμογελώντας ο κ. Αναστασιάδης.

“Ούριος άνεμος”, απάντησε ο κ. Παπούλιας.  

 

Ακολουθεί ο διάλογος που είχαν οι κ.κ. Παπούλιας και Αναστασιάδης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Καλωσορίσατε.  Χαίρομαι πολύ που σας βλέπω.  Πώς είστε;

 

Ν.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ:  Προς το παρόν όλοι καλά, αλλά έχουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα.  Υπάρχει η στασιμότητα στο Κυπριακό, δυστυχώς, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, υπάρχει όμως και η οικονομική κρίση που έπληξε και εμείς.  Και αντιμετωπίζουμε, οφείλω να πω όχι τα ανάλογα δύσκολα, αλλά δύσκολα, με τη δανειακή σύμβαση και την τρόϊκα.  Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, υπάρχει μια καθολική, αν θέλετε, αίσθηση ευθύνης στην Κύπρο μεταξύ των κομμάτων αντιπολίτευσης, ακόμα και κυβέρνησης και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Πολύ σημαντικό.

 

Ν.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ:  Όμως, θα πρέπει να πω, ότι ακόμα και το συντεχνιακό κίνημα, παρά τις αναμενόμενες και φυσιολογικές αντιδράσεις, διότι οι εργαζόμενοι θα υποστούν συνέπειες, υπάρχει μια γενική υπευθυνότητα, ένα αίσθημα ευθύνης, γιατί περάσαμε τα ανάλογα του 1974 και ξεπεράσαμε πάρα πολύ σύντομα την κρίση.  Έτσι και τώρα πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.  Εμείς, παρά το γεγονός ότι ανήκουμε στην αντιπολίτευση, θα σταθούμε στο πλευρό της κυβέρνησης, γιατί απαιτείται, αυτή την ώρα της κρίσης,  όχι οι όποιες κομματικές ή ιδεολογικές αγκυλώσεις ή διαφορές ή οι όποιες μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά η καθολική στράτευση για το καλό της πατρίδας μας, της Κύπρου.  Και αν είναι κάτι που εύχομαι είναι και εμείς και εσείς να ξεπεράσουμε κάποια ώρα την κρίση.

 

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Και εμείς, πράγματι, με τις τελευταίες αποφάσεις έχουμε πάρει κάποιον καλύτερο αέρα στα πανιά μας και ελπίζω. Υπάρχει αντιπολίτευση, υπάρχουν και διαφορετικές φωνές, δεν υπάρχει καθολική συστράτευση, ο καθένας βλέπει την κατάσταση από το δικό του μάτι και τη δικιά του θεωρητική στάση.  Αλλά παρόλα αυτά νομίζω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ξεπεράσουμε την κρίση και αυτό οφείλεται και σε έναν λαό, ο οποίος έχει υποφέρει πολλά και δεν μπορεί, δεν αντέχει πλέον, γιατί η φτώχεια έχει φτάσει στο μεδούλι των λαϊκών στρωμάτων.  Και νομίζω ότι απαιτείται μια μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση και από όλους αυτούς που συμμερίζονται, ώστε ο δρόμος αυτός να μας βγάλει από την κρίση.

 

Βέβαια, υπάρχει το μεγάλο εθνικό πρόβλημα που είναι το Κυπριακό. Ξέρετε, υπάρχει ιστορική συστράτευση και υποστήριξη των προσπαθειών σας.  Ελπίζω, παρόλο ότι είναι δύσκολο – όπως είπατε και εσείς – γιατί η αδιαλλαξία της Άγκυρας δεν είναι ελπιδοφόρα, παρόλα αυτά ο κυπριακός λαός, η ηγεσία νομίζω ότι δίνει τη μάχη της.  Βέβαια, περιπλέκεται κάπως με τις νέες εκλογές, αλλά πιστεύω ότι και αυτός είναι ένας σταθμός πολύ σημαντικός.

 

Ν.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ:  Θα είναι ένας σταθμός προς τα εμπρός.  Πρόεδρέ μου, αυτό που πιστεύω ακράδαντα είναι ότι μόνο με τη συλλογικότητα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική αδιαλλαξία και δεν θέλω να χρησιμοποιείται ποτέ ως άλλοθι η τουρκική αδιαλλαξία για μας, την ελληνοκυπριακή ηγεσία.  Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να την κάμψουμε.

 

Και είναι δύο παραδείγματα: Το ένα επί εποχής Γλαύκου Κληρίδη, με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συστράτευση του πολιτικού κόσμου της Κύπρου, αλλά ιδιαίτερα και της Ελλάδας τη συμπαράσταση και την αξιοποίηση των διαφόρων εμπλεκομένων συμφερόντων, και ένα δεύτερο παράδειγμα, που είναι επί της παρούσης διακυβέρνησης και πρέπει να λέγονται τα σωστά,  η ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη σαν αποτέλεσμα της εμπλοκής αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων. Ήταν δύο επιτυχείς πολιτικές που ανέδειξαν ότι αν έχεις τη βούληση, αν έχεις τη σωστή στρατηγική, τότε μπορείς να επιτύχεις και αποτελέσματα.

 

Και πιστεύω ότι αυτό που θα πρέπει να διακρίνει πια τις παραπέρα πολιτικές μας είναι η συλλογικότητα, ο αλληλοσεβασμός, η συναπόφαση και το αίσθημα ευθύνης.  Νομίζω ότι αυτά τα διαθέτει ο κυπριακός ελληνισμός.  Είναι ένα κομμάτι που ζει σε ένα κράτος κυπριακό του ελληνισμού που έχει αποδείξει ότι όταν θέλει μπορεί.  Και σας βεβαιώ ότι και την κρίση θα την ξεπεράσουμε και μέσα από τις προσπάθειες να εμπλακεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργά πλέον, διότι είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, μπορούμε νομίζω και την Τουρκία να θέσουμε προ των ευθυνών της, αλλά και να αισθάνεται ο κυπριακός ελληνισμός ότι υπάρχει κάποιος, ο οποίος δεν είναι μόνον επόπτης του κυπριακού ευρωπαϊκού κράτους, αλλά και της λύσης που θα προκύψει με ένα νέο καθεστώς πραγμάτων.

 

Συνεπώς, αυτό που είναι η επιδίωξή μας, μιλώ σαν υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η απόφασή μας είναι ότι δεν θα γίνεται ο,τιδήποτε χωρίς τη συλλογική συναπόφαση. Αλλά την ίδια ώρα και με μια σωστή στρατηγική, αναφερόμενος και στα παραδείγματα που σας έχω δώσει, πιστεύω ότι μπορούμε να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία.  Για μένα δεν αποτελεί άλλοθι η τουρκική αδιαλλαξία για τη λύση του Κυπριακού.

 

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ (το παράθυρο στο 1′.12″)

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ