Τo Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους ανοίγει τις πύλες του στους πολίτες – Δείτε φωτογραφίες

Το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους, με τον βωμό, στον οποίο καίει άσβεστη η αιώνια φλόγα στην μνήμη των Αθανάτων, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο τον διαχρονικό σεβασμό στους Πεσόντες και το άσβεστο πάθος για προσφορά στην πατρίδα, ανοίγει τις πύλες του σε σχολεία και το ευρύ κοινό.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, από την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν οι επισκέψεις σχολείων, σχολών, συλλόγων και φορέων στο Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους στο ελληνικό Πεντάγωνο – το Στρατόπεδο «Στρατάρχου Αλεξάνδρου Παπάγου». Μάλιστα, την Πέμπτη που πραγματοποιήθηκε η τελευταία επίσκεψη από τους σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), παράλληλα επισκέφθηκε το μνημείο και ένα σχολείο.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος που βρέθηκε εκεί για να μιλήσει στους σπουδαστές της ΣΣΑΣ έσπευσε αμέσως μετά να πάει στους μικρούς μαθητές, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν με την παρουσία του. Έμεινε μαζί τους εξηγώντας τους πόσο σημαντικό είναι αυτό το μνημείο για την μνήμη των ανθρώπων που θυσίασαν της ζωή τους για την δική μας ελευθερία.

Με την επίσκεψη των σπουδαστών της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), ολοκληρώθηκε ο κύκλος επισκέψεων των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) και των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, από το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024 το Μνημείο θα είναι ανοιχτό κατά τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα από 10.00 έως 13.00 για το ευρύ κοινό που επιθυμεί να το επισκεφθεί.

Η προσβασιμότητα του μοναδικού στην Ελλάδα Μνημείου όπου αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των 121.692 πεσόντων στους Αγώνες του Έθνους, δίνει την δυνατότητα στο ευρύ κοινό να θαυμάσει από κοντά την επιβλητικότητα και την ιστορική αξία του, και να περιηγηθεί στις περίοπτες επιτύμβιες στήλες του, αποτίοντας παράλληλα φόρο τιμής προς τις γενιές των Ηρώων που προσέφεραν την ζωή τους στον βωμό της ελευθερίας της Πατρίδος.

Η ανέγερση του Μνημείου αποτέλεσε το όραμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, και υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του αείμνηστου Υποστρατήγου Επί Τιμή Ιάκωβου Τσούνη.

Ήταν ο εφοπλιστής– μεγάλος ευεργέτης των Ενόπλων Δυνάμεων, βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που δώρισε όλη του την περιουσία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Συγκεκριμένα άφησε 23 εκατ. ευρώ για την άμυνα και 60 αποβατικά σκάφη (αμφίβιων επιχειρήσεων).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, προβλέπεται να υπάρξει δυνατότητα τρισδιάστατης (3D) περιήγησης μέσα από την ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ με σκοπό την γνωριμία με το Μνημείο μέσω διαδραστικών τρόπων [εικονική (virtual) ξενάγηση].

Σχεδιάζεται η Κατάρτιση και εκτύπωση μικρού ενημερωτικού φυλλαδίου με τα στοιχεία «ταυτότητος» και τους συμβολισμούς του Μνημείου, προς διανομή στους επισκέπτες.

Προβλέπεται η παροχή εξειδικευμένης ξενάγησης με απαραίτητες πληροφορίες στα ελληνικά, με δυνατότητα ακρόασης της ξενάγησης και σε άλλες γλώσσες μέσω εφαρμογής σε τηλέφωνα σύγχρονης τεχνολογίας (smartphone) ενώ αργότερα και κατόπιν χωροταξικής μελέτης του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου, εξετάζεται η κατασκευή καλαίσθητου καταστήματος δώρων (gift shop) και πιθανόν μικρού κυλικείου για προμήθεια νερού.​

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ