Το «Μνημείο των Αθανάτων» στο Πεντάγωνο κι ο βωμός με τη φλόγα που θα καίει ολόκληρο το 24ωρο

Το νέο εμβληματικό μνημείο που εγκαινιάζεται σήμερα στο Πεντάγωνο με τη φλόγα που θα καίει 24 ώρες το 24ωρο ολόκληρο τον χρόνο, θα φωτίζει τα ονόματα των 121.962 πεσόντων στους αγώνες του Έθνους. Η τελετή εγκαινίων του Μνημείου των Αθανάτων του Έθνους στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ», θα πραγματοποιηθεί παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Αρχικά είχε γίνει γνωστό πως θα δώσει το “παρών” και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως τελικά δεν θα παρευρεθεί λόγω φορτωμένου προγράμματος.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά σε Μνημείο θα είναι χαραγμένα τα ονοματεπώνυμα των 121.692 πεσόντων στους Αγώνες του Έθνους.

Πρόκειται για ένα όραμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, που υλοποιείται με χρηματοδότηση του αείμνηστου Υποστρατήγου Επί Τιμή Ιάκωβου Τσούνη.

Πρόκειται για τον εφοπλιστή – μεγάλο ευεργέτη των Ενόπλων Δυνάμεων, βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που δώρισε όλη του την περιουσία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Συγκεκριμένα άφησε 23 εκατ. ευρώ για την άμυνα και 60 αποβατικά σκάφη (αμφίβιων επιχειρήσεων).

Στις 11 Απριλίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ υποδέχθηκε στο γραφείο του την κυρία Αθηνά Τσούνη, κόρη του αείμνηστου Υποστρατήγου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Αθηνά Τσούνη επέδωσε επιστολή στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ με την οποία αποδέχεται την πρότασή του, ώστε το σημαντικό χρηματικό ποσό που διέθεσε ο εκλιπών Υποστράτηγος Επί Τιμή Ιάκωβος Τσούνης, με την από 5 Φεβρουαρίου 2021 επιστολή του,  για την ανακαίνιση του γραφείου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, να διατεθεί για την ανέγερση μνημείου πεσόντων Αγωνιστών του Έθνους στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ», προβάλλοντας την διαχρονική συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην διαφύλαξη του υπέρτατου  αγαθού της ελευθερίας και διατηρώντας ανεξίτηλη την μνήμη του εκλιπόντος.

Το κλίμα στην συνάντηση ήταν ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο, με τον Στρατηγό Φλώρο να ευχαριστεί την κα Τσούνη για την ευγενική της χειρονομία, ενώ ταυτόχρονα εξήρε  την διαχρονική και τεράστια προσφορά του πατέρα της και Υποστρατήγου Επί Τιμή Ιάκωβου Τσούνη στις Ένοπλες Δυνάμεις, αναφερόμενος στην φιλοπατρία και στο μεγαλείο της ψυχής του.

Σήμερα, στις 5.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η τελετή των εγκαινίων του μνημείου, στις δύο ακτίνες του οποίου θα υπάρχουν χαραγμένα με αλφαβητική σειρά 121.692 ονόματα πεσόντων σε 584 γυάλινες πλάκες. Πρόκειται για τα ονόματα των πεσόντων αλλά και αγνοουμένων των αγώνων του Έθνους από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, το 1830 μέχρι το 1974. Υπάρχει πρόβλεψη για την χάραξη και νέων ονομάτων, που βέβαια όλοι εύχονται να μην προστεθούν ποτέ.

Στο κέντρο θα δεσπόζει ο βωμός με την φλόγα που θα καίει 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο φωτίζοντας τη μνήμη τους και συμβολίζοντας τον άσβεστο σεβασμό για το πάθος και την προσφορά στην πατρίδα.

Εκατέρωθεν θα βρίσκονται τρεις στρατιώτες  σε στάση απόδοσης τιμών, φορώντας το εμβληματικό κράνος του έπους του ’40 στα βουνά της Βορείου Ηπείρου.

Το μνημείο θα φωτίζεται και θα είναι ορατό από την Λεωφόρο Μεσογείων ενώ θα είναι προσβάσιμο σε κάθε πολίτη, που θα μπορεί να ενημερώνεται για τους αγωνιστές – προγόνους μας, στους οποίους οφείλουμε την ελευθερία μας.

Το μνημείο έχει κατασκευαστεί από ειδικό χάλυβα, παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των οπλικών συστημάτων, ώστε να μην σκουριάζει όντας εκτεθειμένος στα στοιχεία της φύσης.

Από τους ιστούς με τις σημαίες θα ξεχωρίζει αυτός στο κέντρο με την ελληνική σημαία, ο οποίος έχει προβλεφθεί να είναι κατά 4 μέτρα υψηλότερος όλων.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ