Το μεγάλο σχέδιο του ΓΕΕΘΑ για το «Φρούριο Κρήτης»

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρουσίασε στο Συνέδριο Ναυτικής Ισχύος το εν εξελίξει σχέδιο του ΓΕΕΘΑ για το «Φρούριο Κρήτης» αλλά και τον ναύσταθμο των αρματαγωγών για τους Πεζοναύτες.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ για το «Φρούριο Κρήτης» παρουσίασε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μιλώντας χθες στο Συνέδριο Ναυτικής Ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού, που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρουσίασε το εν εξελίξει πρόγραμμα μεταμόρφωσης της Κρήτης σε «Φρούριο της Μεσογείου» αλλά και το συνολικό σχέδιο της Δομής Δυνάμεων, που θωρακίζει έτι περισσότερο την χώρα έναντι οιασδήποτε απειλής.

«Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες προσφέροντας Δομή Δυνάμεων του ΝΑΤΟ δύο Ναυτικά Στρατηγεία Υψηλής Ετοιμότητας, υποστηρίζοντας με πράξεις τα όσα πρεσβεύουμε ως Χώρα για την υποστήριξη της ασφάλειας και της σταθερότητας του Ευρωατλαντικού χώρου. Και είναι ένα λιμάνι αυτό της Αλεξανδρούπολης, της Σούδας του Βορρά που σήμερα στηρίζει την αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας αυτού του χώρου, και διασφαλίζει την Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ από την βίαιη εκδήλωση του Ρωσικού αναθεωρητισμού στην Ουκρανία» ανέφερε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με το δεύτερο Στρατηγείο να είναι αυτό της Σούδας.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την Κρήτη, ο Στρατηγός Φλώρος επεσήμανε ότι «υπάρχουν πολλά ακόμη προγράμματα που αφορούν στην πρόσκτηση νέων δυνατοτήτων και οπλικών συστημάτων, αλλά και στην αναβάθμιση των ναυτικών υποδομών μας, με προεξάρχουσες την επέκταση του Ναυστάθμου Κρήτης στη Σούδα, ώστε το «Φρούριο Κρήτη» να φιλοξενήσει το 50% του Στόλου μας,. Αλλά και την δημιουργία Ναυστάθμου στον Αλμυρό του Βόλου όπου θα ναυλοχούν τα Αρματαγωγά μας δίπλα ακριβώς στην φυσική τους συνέχεια, δηλαδή στην 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών. Πράγματα δηλαδή που συνιστούν απαιτήσεις και ανάγκες δεκαετιών, τώρα αυτήν την περίοδο, λαμβάνουν χώρα, πραγματοποιούνται, υλοποιούνται και γίνονται πράξη οικοδομώντας το μέλλον του Πολεμικού μας Ναυτικού».

Το «Φρούριο Κρήτη»

Με την ομιλία του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσε όσα κατά καιρούς έχουμε γράψει στο enikos.gr τόσο για την αναβάθμιση της έδρας των Πεζοναυτών στον Βόλο, με την κατασκευή του νέου Ναυστάθμου, όσο και με την δημιουργία του «Στόλου Μεσογείου» στον ναύσταθμο της Κρήτης.

Επιπλέον, όπως δημοσίευσε η Realnews στο φύλλο της 11ης Δεκεμβρίου, στα σχέδια του ΓΕΕΘΑ, με προοπτική δεκαετίας, είναι ταυτόχρονα η δημιουργία και νέας Πτέρυγας Μάχης, εκτός από την 115 που υπάρχει στην Σούδα. Σε συνεργασία με το ΓΕΑ μελετάται η δημιουργία νέας ΠΜ στο Καστέλι, που θα φιλοξενεί μία Μοίρα μαχητικών αεροσκαφών, και 1 μοίρα Μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV.

Ταυτόχρονα, αναβαθμίζεται επιχειρησιακά η 5η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία, με έδρα την Κρήτη. Τα αερομεταφερόμενα τάγματα 545,546,547 και 548, που ήταν είτε υποστελεχωμένα είτε με ελλείψεις, έχουν αρχίσει να αναβαθμίζονται τόσο σε έμψυχο υλικό όσο και σε μέσα. Στόχος είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν πλήρως ενεργά και τα 4 αερομεταφερόμενα τάγματα που θα επιχειρούν αποκλειστικά από την Κρήτη.

Επιπλέον στα σχέδια είναι η δημιουργία αναβαθμισμένης βάσης ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατου.

Στην νέα βάση θα υπάρχει έντονη παρουσία των γαλλικών ΝΗ-90 που έχουν αρχίσει μετά την σχετική σύμβαση υποστήριξης να αποκτούν υψηλές διαθεσιμότητες, τους «Ινδιάνους του Αιγαίου» kiowa Warrior OH-58D καθώς και Chinook CH-47D. Στόχος είναι η ουσιαστική αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης στην Μεσόγειο και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου μέσω των αερομεταφερόμενων ταγμάτων αλλά κυρίως η υποστήριξη επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης (SAR – Search and Reasque) στον απόηχο της υπογραφής συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Αιγύπτου.

Σε συνδυασμό με την αναβάθμισης της αεράμυνας αλλά και του σχεδίου κατασκευής του «υπεραντάρ Μεσογείου» σε συνεργασία με ισραηλινούς, είναι πλέον «ηλίου φαεινότερο» ότι η Κρήτη μετατρέπεται στην «ελληνική βάση Diego Garcia» της Μεσογείου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ