Το «κατηγορώ» Τσίπρα και η απάντηση Παναγιωτόπουλου για την ΕΑΒ

Το πρωί ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την ΕΑΒ εξαπολύοντας δριμύ «κατηγορώ» εναντίον της κυβέρνησης για τα εξοπλιστικά προγράμματα, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, να σηκώνει το γάντι.

 Του Χρήστου Μαζανίτη

 Τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στο Σχηματάρι επισκέφθηκε σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώθηκε για την πρόοδο των προγραμμάτων που εκτελεί με απόλυτη επιτυχία η ΕΑΒ.  Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκαν τα μέλη της Διοίκησης της Εταιρείας, τα οποία, αφού τον ενημέρωσαν για την EAB, τον ξενάγησαν στη συνέχεια στα υπόστεγα κατασκευής και αναβάθμισης των αεροσκαφών που προορίζονται για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.  Τα στελέχη της Διοίκησης παρουσίασαν την πορεία των εργασιών για τα προγράμματα-κλειδιά που ενισχύουν την εθνική άμυνα της χώρας. Ανάμεσά τους η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας F-16 Block 52 Advanced και 52+ σε Viper, ένα πρόγραμμα που εκτελείται απαρέγκλιτα με βάση τα στενά χρονοδιαγράμματα.

 Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη συνάντηση με τη Διοίκηση και τους εργαζομένους της ΕΑΒ, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα να ξεναγηθώ εδώ στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, μίας από τις ελάχιστες βαριές βιομηχανίες της χώρας. Και είχα τη χαρά να αντικρίσω ότι τα δύο εξοπλιστικά προγράμματα, που σε πολύ δύσκολες συνθήκες είχαμε συνάψει ως κυβέρνηση, είναι και τα δύο εδώ. Η αναβάθμιση των 83 αεροσκαφών F-16 σε Viper, καθώς και η αναβάθμιση των τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας των P3».   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνοδευόταν από τον τομεάρχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, κ. Θοδωρή Δρίτσα, τον αναπληρωτή τομεάρχη Εθνικής Άμυνας, κ. Γιώργο Τσίπρα, την τομεάρχη Εργασίας, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον συντονιστή ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΔΕΚΟ Αττικής, κ. Γιώργο Αλεξανδράκη, και τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας, κυρία Γιώτα Πούλου.

 Η Διοίκηση της ΕΑΒ ευχαρίστησε τον κ. Αλέξη Τσίπρα για την επίσκεψή του στην ΕΑΒ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε τη σημασία της Εταιρείας για την άμυνα και τη θωράκιση της χώρας εξαπολύοντας ταυτόχρονα δριμύ «κατηγορώ» εναντίον της κυβέρνησης για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας:

«Η χώρα έχει προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 14 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί στην εθνική πολεμική βιομηχανία. Αυτό είναι ένα εθνικό έγκλημα. Η χώρα δεν είναι μια χώρα που συνορεύει με το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο. Θα έχει πάντοτε ανάγκη να έχει τις ένοπλες δυνάμεις της σε διαρκή αποτρεπτική ικανότητα και ετοιμότητα. Είναι αδιανόητο να μην ενισχύει την αμυντική πολεμική βιομηχανία, πόσο δε μάλλον όταν είναι πολιτική επιλογή η απαξίωση της» ανέφερε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας:

«Θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει και είναι δέσμευσή μας ότι θα υπάρξει, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έρθει στην κυβέρνηση, επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, ούτως ώστε να υπάρξει συμμετοχή της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας στα νέα προγράμματα.

Επίσης, θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει δυνατότητες στην ΕΑΒ και σε όλες τις επιχειρήσεις της πολεμικής αμυντικής βιομηχανίας. Δυνατότητες ευελιξίας με όρους αγοράς, αλλά και στήριξη των εργαζόμενων».

 Απάντηση από τον Παναγιωτόπουλο

 Οι κατηγορίες Τσίπρα δεν έμειναν αναπάντητες από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.  Σε σχετικό δελτίο τύπου, που εξέδωσε, επισημαίνει τα εξής:

 – Ενώ η ΕΑΒ είχε απαξιωθεί και μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης χαλασμένων αεροσκαφών από το 2015 ως το 2019, με άμεσες αποφάσεις και σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας η Κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει την εταιρεία σε πλήρη λειτουργία, με προσλήψεις επιπλέον προσωπικού, ώστε να μπορεί σήμερα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις για την υλοποίηση της αναβάθμισης 83 μαχητικών αεροσκαφών F16 στην εκδοχή Viper, εντός των χρονοδιαγραμμάτων και των ποιοτικών απαιτήσεων της κατασκευάστριας εταιρείας, την απεμπλοκή του προγράμματος αναβάθμισης των P-3 “Orion” του ΠΝ και τη συντήρηση των αεροσκαφών C-130, για τα οποία δεν υπήρχε έως πρότινος ούτε καν Σύμβαση Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS), με αποτέλεσμα αυτά να παραμένουν καθηλωμένα χωρίς καμία προοπτική.

 – Στις 19 Οκτωβρίου 2022 ανακοινώθηκε επισήμως από το ΥΠΕΘΑ η υπογραφή δώδεκα συνολικά συμβάσεων μεταξύ ελληνικών εταιρειών αμυντικού υλικού με τους γαλλικούς Ομίλους “NAVAL GROUP”, “THALES” και “MBDA” για το πρόγραμμα των φρεγατών FDI Belh@rra HN. Ήδη στη ΔΕΘ ανακοινώθηκε πως η συμμετοχή επιχειρήσεων της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων φρεγατών του ΠΝ θα ανέλθει στο 15-18%. Όπως έχει ανακοινώσει ο Όμιλος “NAVAL GROUP”, έχουν αξιολογηθεί πενήντα ελληνικές επιχειρήσεις, με κάποιες από τις οποίες έχουν υπογραφεί συμβάσεις για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) συστημάτων.

 – Τα δύο ελληνικά ναυπηγεία, μετά από χρόνια απαξίωσης, έχουν ήδη εισέλθει στο δρόμο της εξυγίανσης με ορατή την προοπτική να αναλάβουν ναυπηγικό έργο τόσο από το πρόγραμμα πρόσκτησης κορβετών (που είναι σε τελική φάση διαπραγματεύσεων), όσο και από το πρόγραμμα ΕΜΖ των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ.

 – Η συμμετοχή της Ελλάδας στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα στον αμυντικό τομέα μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας EDF (European Defence Fund) βρίσκεται μέσα στις πέντε υψηλότερες θέσεις επί του συνόλου των χωρών που συμμετέχουν. Μόνο από το τελευταίο πρόγραμμα του 2022, οι ελληνικές εταιρείες θα ενισχυθούν με 45 εκατ. ευρώ μέσω χρηματοδοτήσεων από τα προγράμματα του EDF.

 Και η ανακοίνωση του υπουργείου καταλήγει ως εξής:

 «Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο ισχυρισμός πως «από εξοπλιστικά ύψους 14 δισ. δεν θα επωφεληθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία ούτε κατά ένα ευρώ» είναι όχι μόνο ψευδής αλλά και εξωφρενικός. Με δεδομένη την απόλυτη αδράνεια της κυβερνητικής του θητείας, το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι όψιμο και υποκριτικό. Όσο για την αναγγελία περί «επαναδιαπραγμάτευσης» των συμβάσεων, η προηγούμενη οδυνηρή εμπειρία της χώρας από το αποτέλεσμα της τελευταίας μείζονος επαναδιαπραγμάτευσης που είχε κάνει αυτός και η Κυβέρνησή του, μόνο μεγάλη ανησυχία μπορεί να προκαλέσει».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ