Το δημοσίευμα για παρακολούθηση Κύρτσου, Τέλλογλου και οι πολιτικές αντιδράσεις

Αντιδράσεις, μετά το δημοσίευμα του Euractiv για τις παρακολουθήσεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που επικαλείται σχετικές πηγές, οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον ευρωβουλευτή του Renew Europe, Γιώργο Κύρτσο και τον ερευνητή δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης να απαντήσει ποιος ο λόγος εθνικής ασφαλείας που η ΕΥΠ παρακολουθούσε Κύρτσο και Τέλλογλου

«Η δημοκρατική εκτροπή που επιχειρεί ο κος Μητσοτάκης δεν έχει τέλος. Σύμφωνα με την αποκάλυψη του ευρωπαϊκού ιστοτόπου Euractiv, κλιμάκιο της ΑΔΑΕ σε έρευνά του στην Cosmote διαπίστωσε χθες ότι έχουν τεθεί σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ τα κινητά τηλέφωνα του κου Κύρτσου και του κου Τέλλογλου» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

«Μετά την επιβεβαιωμένη παρακολούθηση Χατζηδάκη, πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της εκτροπής Μητσοτάκη, που οφείλει επιτέλους να απαντήσει στον ελληνικό λαό, χωρίς να το βάζει στα πόδια όπως τη περασμένη εβδομάδα στη Βουλή: Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο, διαπιστωμένα πλέον, παρακολουθούσε έναν ακόμη ευρωβουλευτή και έναν ακόμη δημοσιογράφο;

Απαντήσεις ωστόσο οφείλουν και οι ταγοί της Δικαιοσύνης. Γιατί και πόσες φορές η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, κα Βλάχου υπέγραψε τις διατάξεις παρακολούθησης; Πώς είναι δυνατόν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντί να σπεύδει η ίδια για έρευνα στους παρόχους, να φέρεται να εμποδίζει την έρευνα από την συνταγματικά αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή; Αναμένουμε απαντήσεις», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ: Η χώρα έχει θεσμούς, νόμους και κανόνες

«Η σταθερή και καθαρή θέση μας είναι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε, με την αμέριστη συνδρομή των δημοσίων αρχών, έχει αναλάβει ήδη τη διερεύνηση για τα λογισμικά παρακολούθησης και ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας της ΕΥΠ. Η χώρα έχει θεσμούς, νόμους και κανόνες», επισημαίνει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει ο κ. Οικονόμου: «Η αλήθεια θα λάμψει και οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν δικαίως μόνο εάν τηρηθούν ευλαβικά οι νόμιμες διαδικασίες. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων των θεσμικών οργάνων. Η λεγόμενη “πολιτική διαχείριση” θεμάτων της δικαιοσύνης και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της, είναι το πρώτο βήμα της εκτροπής και της παραθεσμικότητας, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλούσιο παρελθόν. Η Ελλάδα θα παραμείνει κράτος δικαίου, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των νοσταλγών του ολοκληρωτισμού».

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στον Οικονόμου

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής απάντησε στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για το δημοσίευμα περί παρακολούθησης του δημοσιογράφου Τ. Τέλλογλου και του ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσου.

«Ο κ. Μητσοτάκης πιστός στα χνάρια του προκατόχου του χρησιμοποιεί τους “αρμούς της εξουσίας” για να κρύψει την αλήθεια», αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος. Επιπλέον, σημειώνει ότι «είναι πράγματι φιλότιμη η προσπάθεια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου να βαφτίσει το ψάρι κρέας και να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης», ενώ επισημαίνει πώς «αντί να επαναλαμβάνει, όμως, τα ίδια πολιτικάντικα επιχειρήματα, τον καλούμε να πάρει θέση δημόσια για τη φερόμενη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, στην έρευνα που διεξήγαγε η ΑΔΑΕ μετά τα αιτήματα του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου».

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε Οικονόμου

Στη γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρει:

«Η χώρα έχει πράγματι «κράτος δικαίου» που παραβιάστηκε βάναυσα και κατά εξακολούθηση από τις παρακολουθήσεις υπουργών ευρωβουλευτών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ. Η χώρα έχει πράγματι θεσμούς που ο κος Μητσοτάκης έχει επιχειρήσει να εξευτελίσει και να παραβιάσει κατ’ εξακολούθηση.

Ένας εκ των θεσμών της είναι και η Ανεξάρτητη Αρχή που εκ του Συντάγματος έχει την αρμοδιότητα να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών, η ΑΔΑΕ. Αν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι η παρεμπόδιση της διαλεύκανσης της υπόθεσης των υποκλοπών από την εκ του Συντάγματος αρμόδια αρχή μπορεί να γίνει ανεκτή, ας γνωρίζει ότι στη χώρα υπάρχει ακόμη Σύνταγμα αλλά και δικαστές που σέβονται το λειτούργημα και το ρόλο τους.

Και καλό είναι να θυμάται ότι θα υπάρχουν και την επόμενη ημέρα. Διότι δεν είναι ελέω θεού μονάρχης, αλλά εκλεγμένος από το λαό όπου πολύ σύντομα θα λογοδοτήσει».​

Η ανακοίνωση της COSMOTE

«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην COSMOTE και σε σχετικό έλεγχο της ΑΔΑΕ, η εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής, ούτε ότι αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της. Η COSMOTE εξέφρασε προβληματισμό για την διαδικασία του ελέγχου, καθώς ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος προχώρησε απρόσκοπτα και συνεχίζεται. Η COSMOTE συνεργάζεται πάντα με όλες τις αρμόδιες Αρχές σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Η απάντηση Ντογιάκου

Ο  Ισίδωρος Ντογιάκος με τον οποίο επικοινώνησε το documento, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι τον κάλεσε η νομική σύμβουλος της εταιρείας και τον ενημέρωσε για την παρουσία κλιμακίων έρευνας από την ΑΔΑΕ, ζητώντας του να γνωμοδοτήσει για το εάν αυτό ήταν επιτρεπτό και νόμιμο. Αρχικά, όπως είπε ο κ. Ντογιάκος, της εξέφρασε την γνώμη πως η έρευνα μπορούσε να γίνει, στη συνέχεια όμως και αφού διάβασε το νέο νόμο επικοινώνησε εκ νέου μαζί της και απλώς της μετέφερε την άποψή του ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι δεν μπορεί να γίνει έρευνα, γιατί δεν είναι νόμιμη.

Ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός ότι η άποψη που εξέφρασε δεν ήταν δεσμευτική, δηλαδή ήταν απλώς μια άποψη που μετέφερε και όχι γνωμοδότηση ενώ υποστήριξε ότι δεν ήταν αυτός που είπε στους υπευθύνους της εταιρείας να σταματήσουν την έρευνα και να διώξουν τα κλιμάκια. Σήμερα μάλιστα φέρεται να έλαβε και επίσημο έγγραφο αίτημα από την εταιρεία για να γνωμοδοτήσει σχετικά. Επιπλέον, σύμφωνα με το Documento, ο κ. Ντογιάκος υποστήριξε ότι είχε αντιπαράθεση με την επικεφαλής του κλιμακίου της ΑΔΑΕ η οποία ζητούσε επιμόνως εγγράφως τη γνωμοδότησή του.

Στην ίδια ιστοσελίδα έκανε δήλωση και ο Γιώργος Κύρτσος. «Θεωρούσα ότι η παρακολούθησή μου είναι 100% βέβαιη γιατί είχα τις κατάλληλες πληροφορίες και τώρα η έρευνα της ΑΔΑΕ διέλυσε κάθε αμφιβολία.  Ζητώ δύο παραιτήσεις. Πρώτον, του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με αντάμειψε για την υποστήριξή μου, όταν ήταν υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ και αργότερα όταν διεκδικούσε την πρωθυπουργία, με τους κοριούς του κράτους – παρακράτους», αναφέρει και προσθέτει:

«Θεωρώ, επίσης, ότι ο κ. Ντογιάκος, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πρέπει να πάει να κάνει μια άλλη δουλειά γιατί είναι φανερό ότι δεν έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη που πρέπει να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία και να εξασφαλίζει τα δικαιώματά μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.

Τέλος, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου ακόμα και την ευγνωμοσύνη μου στην ΑΔΑΕ που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ξεπέρασε όλα τα εμπόδια για να προστατέψει τα συνταγματικά μου δικαιώματα.

Θα δώσω συνέχεια στην Ελλάδα και την ΕΕ σε αυτήν τη θλιβερή υπόθεση. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να δηλώνει ότι ήταν αντιστασιακός σε ηλικία 6 μηνών αλλά σε ώριμη πολιτική ηλικία πρέπει να του πω ότι έχει χουντική συμπεριφορά».

Πρόεδρος ΑΔΑΕ: Η Αρχή απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην άσκηση του έργου της

Με ανακοίνωση του, ο πρόεδρος της Αρχής Χρήστος Ράμμος, δίνει την δική του απάντηση στο δημοσίευμα της EURACTIV, αναφορικά με τις παρακολουθήσεις Κύρτσου και Τέλλογλου από την ΕΥΠ.

Αναλυτικά αναφέρει στην ανακοίνωση:

«Είναι αυτονόητο ότι η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών συνεχίζει και μετά τη δημοσίευση του τελευταίου νόμου (5002/22) την από το Σύνταγμα (άρθρο 19§2) και τον εκτελεστικό αυτού νόμο (3115/03) επιτασσόμενη ελεγκτική της αρμοδιότητα, σε σχέση με την διασφάλιση του επικοινωνιακού απορρήτου, ως οφείλει.

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται ανοικτοί και εν εξελίξει διάφοροι έλεγχοι. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην ενάσκηση του συνταγματικού και εν γένει κανονιστικού της καθήκοντος. Προς εκτέλεση δε της δικαιοκρατικής της αποστολής συνεργάζεται, όπως εξ άλλου όλα τα πολιτειακά όργανα οφείλουν να πράττουν, με κάθε συναρμόδιο φορέα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ