Τι συζήτησαν Κοτζιάς – Στάινμαγερ

Όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, αλλά και ευρωπαϊκά θέματα, όπως η κρίση στην Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

«Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν τα στερεότυπα» που επανέρχονται λόγω των θεμάτων της Ελλάδας με την ευρωκρίση, τόνισε ο εκπρόσωπος του κ. Στάινμαγερ, Μάρτιν Σέφερ και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να συγκεντρωθούν όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων».

Σε αυτά τα θέματα, σημείωσε, περιλαμβάνεται το Γερμανοελληνικό Ταμείο για το Μέλλον και ενδεχομένως το Εργαστήρι για τη Νεολαία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν κατά τη χθεσινή συνάντηση τέθηκε το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, ο κ. Σέφερ αναφέρθηκε στη συνέντευξη που έχει παραχωρήσει ο κ. Κοτζιάς στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, στην οποία επαναλαμβάνει την πρότασή του για τη σύσταση επιτροπής «Σοφών», η οποία θα ασχοληθεί και με τις ελληνικές διεκδικήσεις επανορθώσεων και τόνισε:

«Η απάντηση του κ. Στάινμαγερ ήταν η γνωστή. Το θέμα έχει πολιτικά και νομικά διευθετηθεί». Διευκρίνισε δε ότι η γερμανική πλευρά δεν συμφωνεί με τη συγκεκριμένη πρόταση.

«Υπάρχει η σύμφωνη γνώμη ότι πρέπει να ασχοληθούμε με τις διμερείς σχέσεις και ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε μια διαδικασία στην οποία άνθρωποι από τις δύο πλευρές οι οποίοι είναι σημαντικοί για τις γερμανοελληνικές σχέσεις και για τους οποίους είναι σημαντικές οι γερμανοελληνικές σχέσεις να εργαστούν ώστε από κοινού να οδηγήσουμε τις σχέσεις μας έξω από αυτά τα δύσκολα νερά» δήλωσε ο κ. Σέφερ και ανέφερε ότι για αυτό τον σκοπό τις επόμενες εβδομάδες ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ θα μεταβεί στην Αθήνα.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν έχει γίνει κάποια συγκεκριμένη συμφωνία ούτε υπάρχουν λεπτομέρειες ή λίστα με ονόματα προσώπων που θα μπορούσαν να απαρτίζουν μια τέτοια ομάδα, αλλά και ότι το ζήτημα των επανορθώσεων δεν θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μιας τέτοιας ομάδας, καθώς είναι γνωστή η γερμανική θέση. «Υπάρχει μια ιδέα την οποία πρέπει να γεμίσουμε με ζωή και ουσία» είπε χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε επίσης:

Το ΥΠΕΞ για τη συνάντηση του Κοτζιά με τον Στάινμαγερ

Γλέζος: Να ζητήσουμε μορατόριουμ για ένα χρόνο ή να το επιβάλλουμε – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ