Τι περιλαμβάνει η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στους θεσμούς

Τρεις συντελεστές ΦΠΑ, μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και αλλαγές στο ασφαλιστικό και στην έκτακτη εισφορά, περιλαμβάνει η πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς.

Σύμφωνα με το MEGA, η ελληνική πλευρά πρότεινε το πρωτογενές πλεόνασμα να κυμανθεί κάτω από το 1% το 2015 και το 2016 να αγγίξει το 1,5%.

Αναφορικά με το ΦΠΑ η κυβέρνηση πρότεινε, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, τρεις συντελεστές. Η ελληνική πλευρά προτείνει η πρώτη κατηγορία, στην οποία θα ενταχθούν φάρμακα και λίγα τρόφιμα να είναι στο 6%. Η δεύτερη κατηγορία να είναι στο 11% και να περιλαμβάνει τα υπόλοιπα τρόφιμα, την εστίαση, τον τουρισμό και τα τιμολόγια ενέργειας. Η υψηλότερη κατηγορία να είναι στο 23%, όπου θα ενταχθούν όλα τα άλλα προϊόντα, τα καύσιμα, τα ακίνητα, η ένδυση, η υπόδηση και άλλες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το MEGA, αν γίνει δεκτή η πρόταση της κυβέρνησης, οι αλλαγές θα ισχύσουν άμεσα και όχι από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ θα καταργηθεί και η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά.

Επίσης, η κυβέρνηση προτείνει να διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ για φέτος, ενώ οι αντικειμενικές αξίες να αναπροσαρμοστούν το 2016.

Σύμφωνα με το MEGA, η Αθήνα προτείνει στους θεσμούς να καταργηθεί η έκπτωση του 30% στην έκτακτη εισφορά, αλλά να αυξηθεί για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση προτείνει την ενοποίηση των Ταμείων, την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και «πάγωμα» στη μείωση των επικουρικών.

Τέλος στο πεδίο των εργασιακών η ελληνική πλευρά προτείνει συλλογικές συμβάσεις, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

 Διαβάστε επίσης:

Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα και ΦΠΑ

Παππάς: Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αφορισμούς

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ