Τι είπε ο Μητσοτάκης για τη συνάντησή του με τον Ερντογάν

Στην συνάντηση που θα έχει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

“Την Κυριακή -όπως γνωρίζετε- επισκέπτομαι την Κωνσταντινούπολη για να τιμήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη, την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Και θα συναντηθώ επίσης με τον Πρόεδρο Ερντογάν, την πρόσκληση του οποίου αποδέχθηκα. Πάγια θέση μου, άλλωστε, είναι ότι τα «παράθυρα» του διαλόγου μένουν πάντα ανοιχτά, όπως κλειστές μένουν και οι πόρτες μας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.

Ταξιδεύω, λοιπόν, στην Τουρκία την Κυριακή με διάθεση παραγωγική, πολύ περισσότερο όταν τις δυο χώρες μας απασχολούν ήδη ευρύτερα περιφερειακά θέματα. Συνεπώς, ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία. Να κρατήσουμε, δηλαδή, την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση και φυσικά να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα το οποίο καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των συνόρων” τόνισε ο Πρωθυπουργός.

“Όπως έχω πει, το γεγονός ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, δεν πρέπει να συζητούμε. Η Ελλάδα μάλιστα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει τη συζήτηση, καθώς οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα. Οι προσδοκίες μου, συνεπώς, είναι μετρημένες και ρεαλιστικές. Γι’ αυτό και προσέρχομαι σε αυτήν τη συνάντηση με την αυτοπεποίθηση την οποία μας προσφέρουν οι τεκμηριωμένες εθνικές μας απόψεις” πρόσθεσε.

Μητσοτάκης
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το γεύμα Μητσοτάκη – Ερντογάν με θέα τον Βόσπορο

Γεύμα  εργασίας  με θέα τον Βόσπορο στην προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη θα  έχουν την Κυριακή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος  Μητσοτάκης  με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο γεύμα ενδέχεται να παρευρεθούν οι στενοί συνεργάτες των δύο ηγετών, η Ελένη Σουρανή και ο Ιμπραχίμ  Καλίν. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά γίνεται μια άτυπη συζήτηση κορυφής στην Πόλη μεταξύ των δύο ανδρών που δεν εντάσσεται στο περιθώριο κάποιας συνόδου του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ.

Το  μενού των συζητήσεων

Τόσο το Μαξίμου όσο και το Ακ Σαράι  θέλησαν να εμφανίσουν κοινή διάθεση για ανοιχτούς διαύλους, εξ ου και η συμφωνία για το γεύμα, όσο και εάν είναι το “μενού” εκείνο  που προκαλεί  τριβές οδηγώντας τα δυο επιτελεία σε προσεκτική προετοιμασία του περιβάλλοντος συζήτηση.

Είναι ενδεικτικό ότι η Αθήνα δεν θέλησε να προτρέξει σε ανακοινώσεις ούτε καν την ώρα που η τουρκική πλευρά  είχε προχωρήσει στις σχετικές διαρροές.  Ούτε και θέλησε με οποιονδήποτε  τρόπο να σηκώσει  τους τόνους  όταν από την  Άγκυρα  ένα κομματικό πρόσωπο, ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ  βιάστηκε ακόμη και να ορίσει ο ίδιος την ατζέντα της συζήτησης σηκώνοντας ρητορική  περί “γαλάζιας πατρίδας” ή αποστρατιωτικοποίησης  των νησιών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ