Γεύμα Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επιβεβαίωσε ότι την Κυριακή 13 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Στις 13 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα έχει γεύμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατόπιν προσκλήσεώς του. Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πάντα ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, πόσο μάλλον υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία” ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

“Επ’ ευκαιρία της μετάβασής του στην Κωνσταντινούπολη ο Πρωθυπουργός προσκλήθηκε σε γεύμα από τον Πρόεδρο Ερντογάν, πρόσκληση που αποδέχτηκε. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο, οι δύο χώρες, παρά τις διαφορές μας, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λογική του να λύσουμε προβλήματα και όχι να προσθέσουμε και άλλα” πρόσθεσε.

Τουρκικά ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες είχαν προαναγγείλει τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και μάλιστα είχαν μεταδώσει ότι θα πραγματοποιηθεί γεύμα στην κατοικία του Τούρκου Προέδρου.

Προκλητικός Τσελίκ: Ο Ερντογάν θα θέσει όλα τα ζητήματα στον Μητσοτάκη

“>Μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τη Δευτέρα, 7 Μαρτίου, ο Τσελίκ, εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά προκλητικός και τόνισε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα θέσει όλα τα ζητήματα στον Έλληνα πρωθυπουργό.

“Ο φάκελος της Ελλάδας είναι περιεκτικός, είναι μεγάλος φάκελος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις έρευνες φυσικού αερίου έως το θέμα του Αιγαίου και της ανατ. Μεσογείου. Τελευταία, η Ελλάδα βλέπουμε ότι προσπαθεί τα διμερή ζητήματα που χρήζουν επίλυσης να τα αναγάγει σε τουρκο-ευρωπαϊκά θέματα, αλλά είναι εξαιρετικά λάθος αυτή η προσέγγιση. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες, ζούμε μαζί και αυτά τα ζητήματα εμείς μπορούμε να τα λύσουμε. Η ευαισθησία που έχει η Τουρκία για τη Γαλάζια Πατρίδα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ή να επικριθεί”, ανέφερε ο Τσελίκ, σύμφωνα με το sigmalive.com.


“>Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, “ο φάκελος περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας έως και την στρατικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας και όλα αυτά θα συζητηθούν φυσικά. Γιατί αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Τρυπάει βάρκες μεταναστών/προσφύγων από τη Συρία, από την ανατ. Μεσόγειο, τους υποβάλλει σε βασανιστήρια. Κι αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια του κόσμου. Πρέπει να σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα. Φυσικά, υπάρχει το ζήτημα της “ΤΔΒΚ” και το άνοιγμα των Βαρωσίων. Η Ελλάδα και Ε/Κ πλευρά συνεχίζουν την απέλπιδα εκστρατεία. Η “ΤΔΒΚ” είναι κυρίαρχο κράτος και πρέπει να επιδεικνύουν σεβασμό. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν στη βάση των δύο κρατών”.

Επανέλαβε στη συνέχεια ότι “είναι μεγάλος ο φάκελος, υπάρχουν μηχανισμοί που λειτουργούν αλλά δεν χρειάζεται να κρύβουμε τις διαφορές μας πλέον, γι’ αυτό τον λόγο όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν αναλυτικά σε αυτή την συνάντηση που θα γίνει. Ο πρόεδρός μας φυσικά εδώ και καιρό δίνει ηχηρά μηνύματα σε αυτό το θέμα”.

Ο Τσελίκ κατέληξε λέγοντας ότι “η πολιτική μας θα εξηγηθεί για άλλη μια φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ