Τι απαντά η Αχτσιόγλου για τις απεργίες: Υπερβολές και ανακρίβειες που σκορπούν ηττοπάθεια – ΒΙΝΤΕΟ

Η απόφαση για απεργία θα λαμβάνεται με τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων στη Γενική Συνέλευση των πρωτοβάθμιων σωματείων και όχι με το 50%+1 δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

“Η διάταξη δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία. Η απόφαση για απεργία λαμβάνεται πάντα με την σχετική πλειοψηφία των παρόντων”, τόνισε και διευκρίνισε ότι το “50%+ 1”, που προβλέπεται στην διάταξη, αφορά στην απαρτία κατά την Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων και όχι στην λήψη απόφασης για απεργία.

Η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι αισθάνεται την ανάγκη να επαναλάβει τι αλλάζει και κυρίως τί δεν αλλάζει στην διάταξη σε σχέση με την απαρτία στα πρωτοβάθμια σωματεία, όταν συγκαλείται η Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσει για απεργία.

Όπως τόνισε, η ρύθμιση ορίζει ότι στα πρωτοβάθμια σωματεία που δεν είναι πανελλαδικής εμβέλειας και δεν είναι ευρύτερης γεωγραφικής έκτασης – δεν έχουν δηλαδή ένα κατάστημα σε μία πόλη και ένα άλλο σε άλλο δήμο – όταν συγκαλείται η Γενική Συνέλευση για να λάβει απόφαση για απεργία πρέπει να παρίσταται το ένα δεύτερο των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

“Προσοχή η ρύθμιση δεν λέει ότι τα μισά μέλη πρέπει να ψηφίσουν για την απεργία, δεν είναι το “50%+1″ να ψηφίσει υπέρ της απεργίας, η ρύθμιση λέει ότι θα πρέπει να παρίστανται απλώς στη Γενική Συνέλευση, ώστε να έχει απαρτία. Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται στα Σωματεία πανελλαδικής έκτασης – δηλαδή σε Σωματεία σούπερ μάρκετ ή τράπεζες, που εκεί αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο – ούτε στα Σωματεία ευρύτερης έκτασης, όπως τα Σωματεία Αττικής, που την απόφαση λαμβάνει το Διοικητικό Συμβούλιο”, είπε.

Η κ. Αχτσιόγλου, επικαλέστηκε το εξής παράδειγμα: Αν σε μία επιχείρηση υπάρχουν 150 εργαζόμενοι και στο Σωματείο είναι εγγεγραμμένοι 100 και από αυτούς οι 80 είναι οικονομικά τακτοποιημένο, η διάταξη λέει ότι όταν θα γίνει Γενική Συνέλευση για να λάβουν απόφαση για απεργία, θα πρέπει τουλάχιστον οι 40 να βρίσκονται εκεί. Αν υπάρξει πρόταση για απεργία διαρκείας που την ψηφίζουν 20, 10 ψηφίζουν κατά και 10 ψηφίζουν “λευκό”, θα γίνει απεργία διαρκείας. “Δηλαδή με την ψήφο των 20 θα γίνει απεργία διαρκείας στην επιχείρηση του παραδείγματος των 150 εργαζόμενων”, τόνισε.

Η υπουργός καταφέρθηκε εναντίον του ΚΚΕ, λέγοντας πως οι υπερβολές και οι ανακρίβειες που εκτοξεύονται από αυτό οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα και δημιουργούν ηττοπάθεια στους εργαζόμενους .

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.