Θύελλα αντιδράσεων από τη δήλωση του Ξυδάκη περί δραχμής – ΒΙΝΤΕΟ

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σημερινή δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη περί δραχμής.

Συγκεκριμένα ο κ. Ξυδάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ δήλωσε μεταξύ άλλων:  

«Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία 7 χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε» είπε ο κ. Ξυδάκης.

«Δεν υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία» συμπλήρωσε.

Δείτε το απόσπασμα από τον ΣΚΑΪ:

 Οι αντιδράσεις για τη δήλωση του Ξυδάκη

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε μέσω του λογαριασμού του στο twitter τη δήλωση του Νίκου Ξυδάκη

«Στρώνει χαλί δραχμής η κυβέρνηση δια του κ. Ξυδάκη; Τι συμβαίνει; Που το πάνε; Τι σχεδιάζουν;» έγραψε ο Κουμουτσάκος. 

Δείτε την ανάρτηση:

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε μέσω twitter στον κ. Ξυδάκη.

«Οι δηλώσεις του κ. Ξυδάκη περί δραχμής είναι απολύτως προκλητικές και επικίνδυνες. Μία απάντηση: Μην τολμήσετε!» έγραψε ο κ. Λοβέρδος.

 

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ  ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης επισημαίνει:

«Υπάρχει σχέδιο δραχμής ή με γιουρούσια στο νομισματοκοπείο θα τη βγάλουμε;»

«Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει συζήτηση στη Βουλή για τη δραχμή γιατί -όπως είπε- με αυτή μεγαλουργήσαμε 200 χρόνια. Το επιχείρημα είναι αστείο. Τα 200 χρόνια με τη δραχμή, κατά αντιστοιχία με τα 400 χρόνια υπό τον ζυγό των Τούρκων, αποτελεί ένα υπεραπλουστευτικό σχήμα» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Θεοχάρης.

«Η σύγκριση ανόμοιων ιστορικών περιόδων, αγνοώντας τις κραυγαλέες διαφορές τους, σκοπεύει στο συναίσθημα και παραβιάζει κάθε έννοια λογικής. Ο ιδεαλισμός του παρελθόντος είναι λανθασμένο και λαϊκίστικο επιχείρημα» προσθέτει και σημειώνει:

«Ας μας πει ο κ. Ξυδάκης, έχει σχέδιο μετάβασης στη δραχμή ή πάλι με γιουρούσια στο νομισματοκοπείο θα τη βγάλουμε;

Όταν με το ευρώ η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει τους μισθούς του δημοσίου κατά 1,3 δισ. μέσα σε ένα χρόνο -από το 2015 έως το 2016- όλοι μπορούν να καταλάβουν γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν τη δραχμή.

Με αυτό το πολιτικό σύστημα η δραχμή είναι καταστροφική. Με ένα άλλο, δε θα τη χρειαζόμασταν. Ας μην υπάρχει αμφιβολία. Στο -25% του ΑΕΠ θα προστεθεί τουλάχιστον -15% ακόμη. Και θα το πληρώσουν οι πιο αδύναμοι».

«Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει θέση για τις απόψεις του κ. Ξυδάκη. Ταυτίζεται και ο ίδιος με τις απόψεις Σόιμπλε, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του;» καταλήγει ο κ. Θεοχάρης.

Νέα δήλωση Ξυδάκη: Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή

Ο Νίκος Ξυδάκης, μετά τις αντιδράσεις προχώρησε σε νέα δήλωση.

«Επαναλαμβάνω αυτό που λέω όλο το τελευταίο διάστημα: Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις. Να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά — ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια. Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», ανέφερε αρχικά στη δήλωσή του ο κ. Ξυδάκης και πρόσθεσε:

«Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο».

«Και αυτό ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα. Ωστόσο, η έξοδος από την ευρωζώνη αποτελούσε το σχέδιο Σόιμπλε που απορρίφθηκε το καλοκαίρι του 2015», πρόσθεσε ο κ. Ξυδάκης.

«Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε ακόμα.

Διαβάστε επίσης:

Μπακογιάννη στον Realfm 97,8: Η κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της

Γεωργιάδης: Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο θα πεθάνουμε της πείνας

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ