THRACIAN COOPERATION: Ελληνικά Leopard και αμερικανικά Abrams τραντάζουν την Θράκη

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Σήμερα, Δευτέρα, ανοίγει πυρ η πρώτη άσκηση Ελλήνων – Αμερικανών στην Θράκη με άρματα μάχης, για το 2023.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Από σήμερα, Δευτέρα, οι κάνες των ελληνικών αρμάτων μάχης Leopard και των αμερικανικών Abrams θα στάζουν φωτιά στο πεδίο βολής Πετροχωρίου, στην Ξάνθη. Την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), «ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-23» (THRACIAN COOPERATION– 23), με τη συμμετοχή τμημάτων της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧV ΤΘΤ «2ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – ΕΦΕΣΟΣ»), της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 A/M ΤΑΞ «ΠΟΝΤΟΣ»), της XXI Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – ΠΙΝΔΟΣ», της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ») καθώς και τμημάτων της 2nd Brigade Combat Team της 101st Airborne Division των ΗΠΑ.

Ελληνικά Leopard και αμερικανικά Abrams τραντάζουν την Θράκη Ελληνικά Leopard και αμερικανικά Abrams τραντάζουν την Θράκη

Οι ΗΠΑ έχουν φέρει τα άρματα μάχης τρίτης γενιάς Abrams M1 μαζί με τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley. Η Ελλάδα συμμετέχει με τα Leo2HEL και το θωρακισμένο alter ego τους, που πλέον είναι τα Bradley.

Η συγκεκριμένη συνεκπαίδευση εντάσσεται στο συνολικό προγραμματισμό των κοινών ασκήσεων στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)] με τις ΗΠΑ.

Η μόνιμη παρουσία των Αμερικανών στην ευρύτερη περιοχή τούς δίνει πλέον τη δυνατότητα να εμβαθύνουν την συνεργασία με τους σχηματισμούς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αφού η εμπειρία από τις συνεκπαιδεύσεις των τελευταίων ετών τους έχουν δώσει να καταλάβουν ότι ότι αποτελούν μία ισχυρή δύναμη με την οποία θέλουν να συνεκπαιδεύονται έχοντας πολλά να μάθουν.

Η «ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 23» (THRACIAN COOPERATION – 23), η οποία θα ολοκληρωθεί στις 24 Φεβρουαρίου, είναι ΤΑΜΣ επιπέδου Ταξιαρχίας. Κατά την διάρκεια της άσκησης, η οποία θα διεξαχθεί με χρήση πραγματικών πυρών και Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικής Εμπλοκής (ΣΕΤΕ), θα εξεταστεί πλήθος επιχειρησιακών αντικειμένων.

Δείτε φωτογραφίες:

Ελληνικά Leopard και αμερικανικά Abrams τραντάζουν την Θράκη Ελληνικά Leopard και αμερικανικά Abrams τραντάζουν την Θράκη Ελληνικά Leopard και αμερικανικά Abrams τραντάζουν την Θράκη Ελληνικά Leopard και αμερικανικά Abrams τραντάζουν την Θράκη Ελληνικά Leopard και αμερικανικά Abrams τραντάζουν την Θράκη Ελληνικά Leopard και αμερικανικά Abrams τραντάζουν την Θράκη Ελληνικά Leopard και αμερικανικά Abrams τραντάζουν την Θράκη

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ