Θα χαλαρώσουν τα μέτρα την Πρωτοχρονιά; Τι απάντησε ο Στέλιος Πέτσας

“Ξέρουμε όλοι τη σημασία της για την προστασία της ζωής μας και της ζωής αυτών που αγαπάμε. Ξέρουμε πια πως η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό. Και αυτό επιβάλλει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή – τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων – να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν. Η διατήρηση του δείκτη μετάδοσης (Rt) του ιού, χαμηλότερα μεν αλλά κοντά στη μονάδα, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Οι κατειλημμένες κλίνες Μ.Ε.Θ. βαίνουν μεν μειούμενες, ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, της 27ης Δεκεμβρίου, το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 68% στην Επικράτεια, 63% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ερωτηθείς αν υπάρξει κάποια αλλαγή των περιοριστικών μέτρων την Πρωτοχρονιά, το απέκλεισε. “Οι πρώτες εικόνες των ημερών που πέρασαν, είναι καλύτερες στην Ελλάδα απ’ ό,τι ήταν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αυτό είναι σημαντικό να αναγνωριστεί. Από εκεί και πέρα τις συνέπειες αυτών των ημερών θα τις δούμε μετά από μια εβδομάδα-10μέρες. Δεν μπορούμε να το αξιολογήσουμε αυτή τη στιγμή. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσουν τα μέτρα την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια. Θα πάμε με αυτά τα μέτρα που είναι σε ισχύ και θα κάνουμε μια συνολική αξιολόγηση”.

“Σιγά σιγά ξεδιπλώνουμε το σχέδιο μας. Είναι προτεραιότητά μας το άνοιγμα των σχολείων, θα δούμε τι θα γίνει με τους άλλους κλάδους της οικονομίας. Ας τηρήσουμε τα μέτρα έως τις 7 Ιανουαρίου και όλα θα πάνε καλά” υπογράμμισε.

“Πρέπει να δούμε πως θα είμαστε την επόμενη εβδομάδα, ποια θα είναι τα επίπεδα των κρουσμάτων, ποια θα είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας ιδίως στις ΜΕΘ και στους διασωληνωμένους και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας” συμπλήρωσε.

Ο κ. Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν εξετάζεται αυστηροποίηση των μέτρων. Ενώ, ερωτηθείς εάν εξετάζεται να αρθούν οι περιορισμοί σε διαφορετικούς χρόνους ανά περιοχή, τόνισε: “Η αντιμετώπιση της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο ή ανά γεωγραφική ζώνη είναι κάτι που το έχουμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν , έχουν γίνει και τοπικά lockdown στο παρελθόν, γίνονται και τώρα . Το τι θα γίνει κάθε φορά, θα γίνεται με τη συνάρτηση των ειδικών. Αυτό όμως που είχε σημασία για να αποφύγουμε την πολύ μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας ήταν να αντιμετωπιστεί το ιικό φορτίο και να πέσει σε όλη την επικράτεια γι’ αυτό και είχαμε και το καθολικό lockdown. Tο τι θα γίνει στο μέλλον θα το έχουμε σε σχέση με την εισήγηση των ειδικών”.

“Στον πιο πρόσφατο χάρτη θετικότητας που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων την περασμένη Πέμπτη, η χώρα μας, με εξαίρεση κάποιες περιοχές της Β. Ελλάδος είναι σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, στο πράσινο. Με καλύτερη δηλαδή επιδημιολογική εικόνα” ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως είπε “Στο μεταξύ ξεκίνησε από χθες στην πατρίδα μας, ταυτόχρονα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο εμβολιασμός. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασσίου Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας, εμβολιάστηκαν ήδη, δίνοντας το παράδειγμα σε όλους μας και αναδεικνύοντας την εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου”.

“Γι’ αυτό ακριβώς, η χθεσινή μέρα – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τον εμβολιασμό του – είναι σπουδαία. Γιατί το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώνουμε με την περιπέτεια του COVID. Ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας. Να αγκαλιάσουμε και να αγκαλιαστούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα” υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Από χθες αναπτύσσουμε πλέον δύο παράλληλες προσπάθειες. Άμυνα, με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας, Και αντεπίθεση, με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό, που θα απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από την καθήλωση που επέβαλε η παγκόσμια μάστιγα του κορονοϊού” συμπλήρωσε.

“Ξέρουμε όλοι ότι πρόκειται για μια πολύ σύνθετη, πολύπλοκη και απαιτητική άσκηση, με τη συμμετοχή σχεδόν του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, των Δήμων, αλλά και – όπου αυτό είναι απαραίτητο – των Ενόπλων Δυνάμεων. Και αυτό το ολιστικό Σχέδιο αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Κάθε πολίτης θα μπορεί να ελέγξει εάν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας, είτε εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή, είτε αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό 13034. Οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού με επίσκεψη στα Κ.Ε.Π. ή τα φαρμακεία” είπε ο κ. Πέτσας.

Σχετικά με δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι μακάρι να εμβολιαστούν όλοι αλλά με αυτό το ρυθμό δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε μέχρι το καλοκαίρι ασπίδα προστασίας, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για παραπλανητικά διλήμματα και ερωτήματα. Επανέλαβε ότι υπάρχουν συμβόλαια προαγοράς και η κατανομή των εμβολίων γίνεται με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας. “Την εφοδιαστική αλυσίδα τροφοδοτούν οι εταιρείες με τη δυνατότητα παραγωγής που έχουν και αφού πάρουν έγκριση με κριτήρια ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Δεν είναι στο χέρι καμίας κυβέρνησης πόσα εμβόλια θα πάρει. Αυτό έχει να κάνει μετην κατανομή σε επίπεδο ΕΕ και την παραγωγική δυνατότητα των εταιρειών”, υπογράμμισε.

Ο κ. Πέτσας είπε τον Ιανουάριο η κυβέρνηση θέλει να τεστάρει ότι η αλυσίδα λειτουργεί, και αφού εγκριθούν και άλλα εμβόλια, σιγά σιγά θα αυξηθεί και ο αριθμός των ανθρώπων που θα εμβολιάζονται κάθε μήνα. “Εμείς έχουμε μηχανισμό για πάνω από 2 εκ. εμβολιασμούς το μήνα. Είναι πρώιμο να προεξοφλεί κανείς αποτυχίες για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Ας ξεπεράσουμε το Γενάρη πρώτα, ας δούμε την έγκριση των εμβολίων από άλλες εταιρείες και θα τα ξαναπούμε”, συμπλήρωσε.

Για το ενδεχόμενο τρίτου κύματος, είπε ότι εξαρτάται από τη συμπεριφορά όλων και τα μέτρα που λαμβάνονται. “Με προσοχή και τήρηση των μέτρων δεν χρειάζεται να δοκιμάσουμε ξανά τις αντοχές του συστήματος υγείας με τρίτο κύμα”, σημείωσε.

Ερωτηθείς αν το 2021 θα είναι και εκλογική χρονιά είπε ότι “οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2023” ενώ σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα είπε ότι το 2021 είναι εμβληματικό έτος λόγω της συμπλήρωσης 200 ετών από την ελληνική επανάσταση και πως “δεν χρειάζεται να μιλάμε για άλλου τύπου αλλαγές που δεν έχουν τέτοιου είδους εμβληματικά χαρακτηριστικά”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ