“Θα απαλλάξουμε τη χώρα”

“Θα απαλλάξουμε τη χώρα” 

Στον Βασίλη Σκουρή

«Στο τέλος του δρόμου που ακολουθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται και η προεκλογική συνεργασία με τον κ. Σαμαρά. Θα πρόκειται και για το τυπικό τέλος αυτού του ιστορικού κόμματος. Η ελληνική έκδοση του Μερκελισμού θα προκύψει ως υβρίδιο Σαμαρά – Βενιζέλου», δηλώνει ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, με μια συνέντευξη στο Real.gr που αναμένεται να συζητηθεί ιδιαιτέρως.

Ο Νίκος Παππάς δίνει μια νέα απάντηση στο ερώτημα τι κυβέρνηση θα σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν βγει πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές: «Εμείς θα συγκροτήσουμε κυβέρνηση που θα απαλλάξει τη χώρα από τα μνημόνια (…). Το τι κυβέρνηση θα συγκροτηθεί και με ποιες συμμαχίες θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Αυτός θα δώσει την πιο καθαρή απάντηση».

Αποκλείει το ενδεχόμενο αναβολής του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ζητεί η «Αριστερή Πλατφόρμα», («η κοινωνία δεν έχει χρέος να περιμένει», δηλώνει), τονίζει πως «έχουμε δεσμευτεί να πάμε από τις συνιστώσες του 4,7% στη συνισταμένη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας» και καλεί την κυβέρνηση «να μην αναζητά την πέμπτη φάλαγγα» στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. 

«Η κυβέρνηση αδυνατεί να μιλήσει θετικά για την πολιτική της. Καταφεύγει, λοιπόν, στη διαστρέβλωση, στη συκοφαντία και στα ψέματα. Με αιχμή του δόρατος την περίφημη ομάδα μονταζιέρας που έχει καταστεί πλέον γελοία, αλλά και τον πλέον προβλέψιμο και μονότονο κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αναζητούν ματαίως την πέμπτη φάλαγγα. Τους ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι κόμμα ανοιχτό και πλουραλιστικό. Δεν θα κάνει, όμως, τα λάθη του παρελθόντος όσον αφορά την εσωτερική του λειτουργία», δηλώνει με νόημα.

Αίσθηση δε προκαλεί και η απάντησή του για το θετικό κλίμα που δημιουργείται για τη χώρα στο εξωτερικό: «Αυτά θυμίζουν τις θετικές εκθέσεις του ΔΝΤ λίγο πριν εξαναγκάσουν την Αργεντινή σε οριστική κατάρρευση».

Αναλυτικά η συνέντευξη 

Πώς εκτιμάτε τις εξελίξεις με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ; Μπορεί να οδηγήσουν σε διάσπαση το άλλοτε πανίσχυρο αυτό κόμμα και σε αναδιάταξη το σκηνικό;

Παρακολουθούμε έκπληκτοι τη σφοδρότητα της σύγκρουσης και τις βαριές αλληλοκατηγορίες που έχουν εκτοξευθεί μέχρι στιγμής. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποκοπεί από τις μάζες, τις οποίες εξέφραζε στο παρελθόν, ενώ στις δημοσκοπήσεις καταγράφει ποσοστά γύρω στο 5%. Συνεπώς, το αν θα διασπασθεί το εναπομείναν στελεχικό δυναμικό αφορά κυρίως τους ίδιους και πολύ λιγότερο τον ελληνικό λαό. Είναι, όμως, πλέον φανερό ότι η ηγεσία του έχει επιλέξει έναν δρόμο, ο οποίος ορίζεται από σφοδρό μέτωπο στο ΣΥΡΙΖΑ και την συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία. Στο τέλος αυτού του δρόμου βρίσκεται και η προεκλογική συνεργασία με τον κ. Σαμαρά. Θα πρόκειται και για το τυπικό τέλος αυτού του ιστορικού κόμματος. Η ελληνική έκδοση του Μερκελισμού θα προκύψει ως υβρίδιο Σαμαρά – Βενιζέλου. 

Η κυβέρνηση, πάντως, παρά τις προβλέψεις σας αντέχει. Και νέα μέτρα δεν θα υπάρξουν, όπως τουλάχιστον δεσμεύεται ο κ. Σαμαράς…

Εάν στην κυβέρνηση ερμηνεύουν την υπερψήφιση των νέων μέτρων από τη Βουλή ως σημάδι μνημονιακής αντοχής είναι γιατί έχουν ανάγκη να πιαστούν από κάπου. Η πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη έχει χρεωκοπήσει. Στην Ελλάδα οι «φούσκες» της «νέας αναπτυξιακής δυναμικής» δεν πείθουν την κοινωνία των 3 εκατομμυρίων νεόπτωχων. Ο κατώτατος μισθός μειώθηκε εκ νέου, ενώ τα μεροκάματα των 19 ευρώ είναι πλέον πραγματικότητα. Τα νέα μέτρα θα προκύψουν πλέον αυτομάτως από τις ψηφισμένες ρήτρες και την κατάρρευση της πλαστής εικόνας πρωτογενούς πλεονάσματος που ανεπιτυχώς προσπαθούν να φιλοτεχνήσουν. Ο λαός πλέον γνωρίζει ότι ετοιμάζουν και νέα μέτρα, αλλά και την τελική έφοδο στις καταθέσεις του. 

Παρά την κατάσταση, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεφεύγει στις δημοσκοπήσεις. Τι φταίει; Τι πρέπει να αλλάξει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ο προοδευτικός πόλος στην ελληνική πολιτική γεωγραφία. Έχει μεγάλα ποσοστά συσπείρωσης των ψηφοφόρων του Ιουνίου. Να είστε βέβαιος, κ. Σκουρή, ότι η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, η δυναμική της δημοκρατικής αλλαγής θα είναι πρωτόγνωρη, όταν προκηρυχθούν οι εκλογές. Μέχρι τότε, εμείς πρέπει να είμαστε μέσα στην κοινωνία, ενισχύοντας με κάθε τρόπο τις δομές αλληλεγγύης και απαλύνοντας τις πληγές του λαού. Πρέπει να προτάσσουμε την προγραμματική μας πρόταση. Πρέπει κυρίως να ολοκληρώσουμε την πορεία μας προς το ενιαίο κόμμα. Τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη της αριστεράς. 

Η κυβέρνηση, πάντως, εκμεταλλεύεται τα εσωκομματικά σας και, κυρίως, τις παρεμβάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας…

Η κυβέρνηση αδυνατεί να μιλήσει θετικά για την πολιτική της. Καταφεύγει, λοιπόν, στη διαστρέβλωση, στη συκοφαντία και στα ψέματα. Με αιχμή του δόρατος την περίφημη ομάδα μονταζιέρας που έχει καταστεί πλέον γελοία, αλλά και τον πλέον προβλέψιμο και μονότονο κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αναζητούν ματαίως την πέμπτη φάλαγγα. Τους ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι κόμμα ανοιχτό και πλουραλιστικό. Δε θα κάνει, όμως, τα λάθη του παρελθόντος όσον αφορά την εσωτερική του λειτουργία. Γι’ αυτό πρέπει να είναι βέβαιοι. 

Δεν σας ανησυχεί το αντιευρωπαϊκό κλίμα στη χώρα, την ίδια στιγμή που εσείς επιμένετε για «λύση εντός του ευρώ»;

Η επιμονή των Μερκελιστών να ονομάζουν τη μνημονιακή καταστροφή «προσπάθεια για παραμονή στο ευρώ», είναι λογικό να αυξάνει τον ευρωσκεπτικισμό. Η ευρωπαϊκή αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ευρύτερες δυνάμεις θέλουν να αποτρέψουν ένα νέο κύκλο ανταγωνισμού ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης, αυτή τη φορά νομισματικού. Η ευρωπαϊκή ηγεσία επιβάλλει τον ανταγωνισμό και τις αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών μέσω των ευρωπαϊκών συνθηκών. Για την αριστερά συγκολλητική ουσία στην Ευρώπη δεν πρέπει να είναι ο ανταγωνισμός, αλλά η αλληλεγγύη. 

Αν έρθετε πρώτο κόμμα στις εκλογές τι είδους κυβέρνηση θα κάνετε; Μια καθαρή απάντηση…

Εμείς θα συγκροτήσουμε κυβέρνηση που θα απαλλάξει τη χώρα από τα μνημόνια. Όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη μας στην κάλπη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η δύναμη της χώρας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Το τι κυβέρνηση θα συγκροτηθεί και με ποιες συμμαχίες θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Αυτός θα δώσει την πιο καθαρή απάντηση. 

Οι συνιστώσες θα παραμείνουν και μετά το Συνέδριο;

Έχουμε δεσμευτεί να πάμε από τις συνιστώσες του 4,7% στη συνισταμένη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Σε κάθε ιστορική στιγμή πρωταγωνιστούν οι πολιτικές δυνάμεις και οι συσπειρώσεις που αντιλαμβάνονται σωστά τα επίδικα της συγκυρίας. Η συγκυρία, η ιστορία -αν θέλετε- μας ρωτά αν θα ανταποκριθούμε στο ιστορικό χρέος οικοδόμησης του μεγάλου και ενιαίου κόμματος της αριστεράς. Απαντάμε καταφατικά. 

Το ενδεχόμενο αναβολής του Συνεδρίου το εξετάζετε; 

Δεν έχει τεθεί από κανένα. Αλλά η κοινωνία δεν έχει χρέος να μας περιμένει. 

«Τα χειρότερα τ’ αφήνουμε πίσω» δηλώνει ο Γ. Στουρνάρας. Σε τι βαθμό το συμμερίζεστε…

Ο κ. Στουρνάρας και οι όμοιοι του βλέπουν φως στο βάθος του τούνελ. Κάθε χρόνο δηλώνουν ότι τον επόμενο έρχεται η ανάπτυξη. Ας μην παίζουν τουλάχιστον με τον πόνο του ελληνικού λαού. 

Πάντως, και στο εξωτερικό το κλίμα είναι πολύ καλύτερο…

Αυτά θυμίζουν τις θετικές εκθέσεις του ΔΝΤ λίγο πριν εξαναγκάσουν την Αργεντινή σε οριστική κατάρρευση.

Πηγή: real.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ