«Τα πιστεύω του Τσίπρα δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης»

«Τα πιστεύω του Τσίπρα δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης»

Αποστάσεις από την τακτική της πόλωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις επιθέσεις για τα θρησκευτικά «πιστεύω» του Αλέξη Τσίπρα και με τις κατηγορίες για σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την τρομοκρατία, παίρνει ο βουλευτής της Β’ Αθηνών, Αρης Σπηλιωτόπουλος, υπερασπιζόμενος τη φιλελεύθερη φυσιογνωμία της Ν.Δ. και την ανάγκη επανατοποθέτησής της στο Κέντρο.

Αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα ενδεχόμενης συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων, γεγονός που από μόνο του συνιστά είδηση.

Εξαπολύει, δε, σφοδρή επίθεση στον γενικό γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, για τον φόρο υπεραξίας, χωρίς να τον κατονομάζει, κάνοντας λόγο για «τεχνοκράτες που έχουν πάρει διαζύγιο με τη λογική και στους οποίους πρέπει να επιβληθεί φόρος ανοησίας»…

Δηλώνετε ότι ένα φιλελεύθερο κόμμα σέβεται την ανεξιθρησκία, τα ατομικά δικαιώματα, τις ιδιαιτερότητες. Είναι η Ν.Δ., η οποία βγάζει ανακοινώσεις για να καταγγείλει τον κ. Τσίπρα ως άθεο και να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, ένα φιλελεύθερο κόμμα; Ποια είναι η δική σας θέση;

Η Ν.Δ. είναι σαφέστατα ένα φιλελεύθερο κόμμα, το οποίο έχει την τιμή να φιλοξενεί στις τάξεις του πληθώρα σημαντικών στελεχών. Ανήκω στη Ν.Δ. και στηρίζω την πολιτική αυτής της κυβέρνησης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι σε όλες τις ανακοινώσεις της Ν.Δ. ή σε όλες τις τακτικές της Ν.Δ. είμαι σύμφωνος. Σε ζητήματα συνείδησης, νομίζω ότι έχουμε το ελεύθερο να έχουμε τις δικές μας απόψεις.

Δεν νομίζω ότι είναι πεδίο αντιπαράθεσης το εάν ο κ. Τσίπρας πιστεύει ή δεν πιστεύει και πού πιστεύει. Αυτά είναι ζητήματα που αφορούν τον ίδιο και θα έπρεπε να είναι πολύ μακριά από την ατζέντα της πολιτικής συζήτησης ή να ανήκαν σε άλλες εποχές.

Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση, η οποία απορρέει από τη συνείδησή μου ως φιλελεύθερου ατόμου. Δεν συμφωνώ επίσης ότι η Ν.Δ. επιχειρεί να ταυτίσει -και ενδεχομένως θα ήταν άστοχο κάτι τέτοιο- το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την τρομοκρατία.

Με την ίδια λογική που ζητά η Ν.Δ. τη διαγραφή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή -όπως υποστηρίζει- υποθάλπουν ιδεολογικά την τρομοκρατία, δεν θα έπρεπε η Ν.Δ. να έχει διαγράψει τον Δημήτρη Χριστογιάννη, που χαρακτήρισε δημοσίως τη χούντα «επανάσταση»;

Πώς χωράτε στο ίδιο κόμμα φιλελεύθεροι και χουντικοί;

Ο κ. Χριστογιάννης απάντησε ο ίδιος για τον εαυτό του και δήλωσε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν. Εγώ απλώς να υπενθυμίσω ότι ιστορικά η Ν.Δ. είναι η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ως εκπρόσωπος Τύπου υπήρξατε υποστηρικτής της θεωρίας του μεσαίου χώρου. Πιστεύετε, βλέποντας και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, πως η σημερινή στρατηγική της ακραίας σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνει τη Ν.Δ. από το Κέντρο;

Ημουν ένας εκ των θεμελιωτών της θεωρίας του μεσαίου χώρου, θεωρία που πιστεύω απόλυτα. Βλέπετε, οι σημερινές συνθήκες εντείνουν τα άκρα, διότι οι πολίτες -μετά από θυσίες- δεν βλέπουν την ελπίδα που τους αξίζει.

Και κυρίως δεν βλέπουν το σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Εκεί θεωρούν ότι υπάρχουν ιδέες και σκέψεις για την Ελλάδα τού αύριο, που προέρχονται και από την Αριστερά και από τη Δεξιά. Πρέπει να βρούμε την επόμενη ημέρα. Η θεωρία μνημόνιο-αντιμνημόνιο αποτελεί παρελθόν.

Δεν μπορούμε να μπαίνουμε στη λογική παρωχημένων εποχών. Εκεί βρίσκεται και το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ υπάρχουν ενδιαφέρουσες φωνές, ενώ υπάρχει μία σαφέστατη τάση να αστικοποιηθεί, εντούτοις -στη σκέψη μιας πιθανής εξουσίας- φάσκει και αντιφάσκει. Το πρόβλημα δεν είναι η επικοινωνία, το πρόβλημα είναι η ουσία.

Εφόσον -όπως όλα δείχνουν- στις επόμενες εκλογές, όποτε και εάν γίνουν, δεν προκύψει αυτοδυναμία, υπάρχει περιθώριο συνεργασίας Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει γραφεί ότι πιστεύουν ορισμένοι καραμανλικής προέλευσης βουλευτές, παρά τη σημερινή πόλωση;

Εκτιμώ ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι εξαιρετικά διαφορετικές από το σημερινό πολιτικό σκηνικό. Είναι οφθαλμοφανές ότι δυσκολευόμαστε σχεδόν όλοι να διαβάσουμε την εποχή.

Επομένως -και γνωρίζετε ότι ποτέ δεν υπεκφεύγω να απαντήσω σε ερωτήσεις- θεωρώ σχεδόν άτοπη την ερώτηση. Εκείνο που πραγματικά έχει σημασία είναι το απλό: «Εχουμε φάει το γάιδαρο, μην την πατήσουμε τώρα που έχει μείνει η ουρά».

Είναι κρίμα να έχουμε κάνει τόσες θυσίες και να μην δουλέψουμε πάνω σε συγκεκριμένο μοτίβο, για να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Υπό αυτήν τη λογική και με σχέδιο για την επόμενη ημέρα, για την Ελλάδα της ανάπτυξης και της ευημερίας, μπορεί να χωρέσουμε πολλοί από πολλά κόμματα. Εγώ, ως στρατιώτης της παράταξης της Ν.Δ., λειτουργώ με απόλυτο σεβασμό και υπηρετώ πάντοτε το συμφέρον της πατρίδας.

Η επιστροφή της τρόικας ακόμη εκκρεμεί, ενώ οι πληροφορίες φέρουν τους δανειστές να απορρίπτουν τα ισοδύναμα για το φόρο ακινήτων και να πιέζουν για νέα μέτρα. Ποια θα είναι η στάση η δική σας;

Η ουσία δεν είναι τι κάνει η τρόικα. Η ουσία είναι τι κάνουμε εμείς. Δεν έχω καμία εμμονή με τους τεχνοκράτες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Και προφανώς δεν πιστεύω ότι κάνουν τα πάντα εσκεμμένα, ώστε να βουλιάζει η κυβέρνηση δημοσκοπικά και να βυθίζεται ο κόσμος στην απόγνωση.

Αλλά σίγουρα πιστεύω ότι κάνουν τα πάντα για να δείχνουν ότι έχουν λάβει διαζύγιο με την κοινή λογική, σε σημείο που ορισμένοι τραβούν τα μαλλιά τους με τις απανωτές γκάφες και τον τρομοφόβο που απλώνεται παντού.

Με τον φόβο καμία κοινωνία δεν προχωρεί. Απλά βυθίζεται σε ύφεση, μελαγχολία και είναι επιρρεπής στην κολακεία και τις αναφλέξεις. Αλλά το επιτελείο συνεχίζει, ωσάν να μην καταλαβαίνει.

Και εξηγούμαι. Από την αρχή του χρόνου, δεν έφταναν όλοι οι φόροι στα ακίνητα, προστέθηκε και ένας ακόμα. Ο φόρος υπεραξίας. Δηλαδή ο φόρος που θα προκύπτει από το εισόδημα σε κάποιον όταν πουλά ένα ακίνητο και όταν υπάρχει διαφορά μεταξύ τιμής κτήσης και αντικειμενικής τιμής πώλησης.

Οταν όμως οι αντικειμενικές αξίες δεν αλλάζουν, ένας τέτοιος φόρος είναι κοινωνικά άδικος και διαλύει την ήδη διαλυμένη αγορά ακινήτων. Αν θέλουν να αυξήσουν τα έσοδα και όσο πορεύονται έτσι, ας βάλουμε φόρο ανοησίας για κάθε αστοχία, λάθος, αντικίνητρο που επιβάλλουν…

Πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ