Συζητήσεις χωρίς συμφωνία

Συζητήσεις χωρίς συμφωνία

Ανοιχτά παραμένουν τα καυτά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα που ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι, ενώ σήμερα συνεχίζεται ο μαραθώνιος των επαφών.

Στις 10 το πρωί αναμένεται να συναντηθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών με τους εκπροσώπους των δανειστών και εν συνεχεία θα συνεχιστούν οι επαφές με το οικονομικό επιτελείο.

Η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών που αποτελεί το τελευταίο προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ συζητήθηκε χθες χωρίς να υπάρξει συμφωνία. Η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη ότι θα υπάρξει τελικά «πράσινο φως» από τους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου να καταβληθεί η δόση μέχρι το τέλος του έτους, αν και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Μετά το τέλος του χθεσινού γύρου των διαπραγματεύσεων ο Γιάννης Στουρνάρας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Σε ερώτηση εάν η Αθήνα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Κοιτάξτε, γυρίσαμε από τις Βρυξέλλες και η τρόικα και εμείς. Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Θα φανεί». Για τα ΕΑΣ είπε ότι γίνονται συζητήσεις με την τρόικα.

Στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκε και το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Η τρόικα κοστολογεί τις προτεινόμενες αλλαγές της κυβέρνησης και δεν αποκλείεται να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στο τέλος της εβδομάδας ή την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς ήδη σημειώθηκαν καθυστερήσεις στα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών συζήτησαν με το οικονομικό επιτελείο και για τον ΦΠΑ στην εστίαση. Η κυβέρνηση επιδιώκει να παραταθεί το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ από το 23% στο 13%. Ωστόσο, εάν δεν υπάρξει συμφωνία ο αυξημένος συντελεστής θα επανέλθει από την 1η Ιανουαρίου όταν και λήγει το εν λόγω μέτρο.

Μέχρι 20 Δεκεμβρίου ο νόμος για τους πλειστηριασμούς

Στο κτίριο της οδού Νίκης μετέβη χθες και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να συζητήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, που ζητά επίμονα η τρόικα.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, η τρόικα εμφανίστηκε πιο διαλλακτική αλλά εκφράζεται επιφύλαξη εάν τελικά θα υπάρξει συμφωνία. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε επίπεδο κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, η συζήτηση εστιάζεται σε τρεις παραδοχές. Πρώτον να ισχύσει η προστασία από τους πλειστηριασμούς και για όλο το 2014, να διατηρηθεί ο Νόμος Κατσέλη και το ισχύον πλαίσιο για τους ενήμερους δανειολήπτες, ενώ από το 2015 να ισχύσει σύστημα εξωδικαστικής διαχείρισης κατά το Ιρλανδικό μοντέλο. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο ο δανειολήπτης θα πρέπει να καλύπτει συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και των αποδεκτών ορίων διαβίωσης.

Έτσι η κύρια κατοικία αναμένεται να προστατευτεί και το 2014 από τους πλειστηριασμούς και οι συναντήσεις θα εστιάσουν στον καθορισμό των κριτηρίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται εάν θα τεθεί ως κριτήριο μόνο ένα όριο για την αντικειμενική αξία του ακινήτου ή θα υπάρχουν και εισοδηματικά όρια για να κάνουν οι πολίτες χρήση του νόμου.

Το θέμα, όμως, είναι ότι η συμφωνία δεν έχει κλείσει και παραμένει αδιευκρίνιστο αν η νομοθετική παρέμβαση που ετοιμάζεται για τους πλειστηριασμούς θα είναι τελικά μονομερής ενέργεια ή το αποτέλεσμα συμφωνίας, καθώς θα πρέπει να κατατεθεί το αργότερο στις 20 Δεκεμβρίου προκειμένου να ψηφιστεί πριν λήξει ο νόμος Κατσέλη στις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ