Θέμα για τους ανεμβολίαστους βουλευτές και τη δια ζώσης παρουσία τους εντός του Κοινοβουλίου άνοιξε κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Ένα ζήτημα που φαίνεται ότι συζητείται εδώ και καιρό στα πηγαδάκια των βουλευτών, αλλά και είχε τεθεί ατύπως μέχρι πρότινος από ορισμένους στον κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.
Την ώρα που ανακοινώθηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ευάλωτων ομάδων έως τις 16 Αυγούστου και στους υγειονομικούς από 1η Σεπτεμβρίου και την ίδια στιγμή λαμβάνονται μέτρα για τους κλειστούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης, πολλές είναι οι φωνές που ακούγονται ότι θα πρέπει να δοθεί το «καλό παράδειγμα» και εντός της Βουλής για να μην στέλνονται «λάθος μηνύματα» στον κόσμο για… δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Το παρασκήνιο για να τεθεί το συγκεκριμένο θέμα στη Διάσκεψη των Προέδρων είναι πλούσιο. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Γιώργου Ντουδεσκέα και της Στεφανίας Κασίμη, ο κοινοβουλευτικός συντάκτης του RealFm, Γιώργος Λυκουρέντζος, την Τετάρτη στη Βουλή όπου συζητείτο η παραπομπή του Νίκου Παππά, έγινε ένα επεισόδιο. Την ώρα που στο βήμα ήταν ο Γιώργος Γεραπετρίτης και απαντούσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, άρχισε να φωνάζει από τα έδρανα ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος είναι από τους βουλευτές που έχουν δηλώσει δημοσίως ότι δεν έχει εμβολιαστεί. Τότε βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ τού φώναζαν «βάλε τη μάσκα, είσαι ανεμβολίαστος, τι κάθεσαι και φωνάζεις».
Ίσως και αυτό το περιστατικό να ήταν η αφορμή να τεθεί πλέον πιο επισταμένως το ζήτημα για την παρουσία των ανεμβολίαστων εντός του Κοινοβουλίου. Ακολούθησε η πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος είπε ότι η Βουλή πρέπει να λάβει μέτρα και αυτό που υποστήριξε, είναι ότι οι ανεμβολίαστοι βουλευτές θα πρέπει να μην πηγαίνουν στη Βουλή, αλλά να μιλούν και να παρεμβαίνουν από το σπίτι τους και μέσω της πλατφόρμας.
Την ίδια περίπου πρόταση φαίνεται να έκανε και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας στη Διάσκεψη των Προέδρων. Και μπορεί οι συγκεκριμένες προτάσεις να έχουν πέσει στο τραπέζι, όμως ανοίγει και άλλο θέμα, το κατά πόσο μπορεί να περιοριστεί το δικαίωμα του βουλευτή να έχει παρουσία στη Βουλή, που είναι ο χώρος στον οποίο πρέπει να βρίσκεται καθώς γι’ αυτό έχει εκλεγεί βάσει του Συντάγματος. Όπως και να έχει, η Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώνει τις εργασίες της στις 6 Αυγούστου, που σημαίνει ότι λογικά το θέμα των ανεμβολίαστων βουλευτών αναμένεται να συζητηθεί ξανά από τον Σεπτέμβριο για να δουν τι μπορεί να γίνει και πόσοι στο μεταξύ θα έχουν εμβολιαστεί έως τότε.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας ζήτησε πρόσφατα από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων να του γνωστοποιήσουν πόσοι έχουν εμβολιαστεί και σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του Προέδρου, ο αριθμός προσέγγιζε τους 290. Όμως κι εδώ υπάρχουν ερωτήματα αν είναι ακριβής ο αριθμός αυτός, δεδομένου ότι εκτός από εκείνους που έχουν δηλώσει δημοσίως ότι δεν έχουν εμβολιαστεί, υπάρχουν κι εκείνοι που είχαν νοσήσει ή άλλοι που πιθανόν δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο για ιατρικούς λόγους.
Τι λέει ο Γιάννης Μπούγας στο enikos.gr
Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ετέθη από τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Γιάννη Μπούγα το θέμα του αποκλεισμού των ανεμβολίαστων βουλευτών από τη δια ζώσης παρουσία τους στις συνεδριάσεις. Μία πρόταση που είχε γίνει νωρίτερα και από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδο κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής».
Μιλώντας στο enikos.gr ο κ. Μπούγας επισήμανε ότι «ήταν μία πρόταση που είχα κάνει πριν από μία εβδομάδα στη Διάσκεψη των Προέδρων. Ζήτησα από τον Πρόεδρο, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα οι μη εμβολιασμένοι βουλευτές, ανεξαρτήτως του κόμματος, στο οποίο ανήκουν, να μην μπορούν να παίρνουν το λόγο, είτε στην Ολομέλεια είτε στις επιτροπές και η οποιαδήποτε παρέμβαση τους να γίνεται από το σπίτι ή το γραφείο τους, μέσω τηλεδιάσκεψης».
«Με το κύρος του ο κ. Τασούλας μου είπε ότι θα μελετήσει το θέμα και θα κάνει μία ισχυρή σύσταση σ’ αυτούς τους βουλευτές που δεν έχουν εμβολιαστεί είτε για λόγους υγείας είτε για κάποιους άλλους, να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις από το σπίτι ή το γραφείο τους. Όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να πάρει κατασταλτικά μέτρα στο θέμα του εμβολιασμού, αλλά μπορεί να κάνει τις απαιτούμενες συστάσεις και παραινέσεις στους βουλευτές που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι σημαντικό ο καθένας μας και μέσα στη Βουλή να κάνει ότι μπορεί και πρέπει για να προστατευθεί η υγεία των βουλευτών και των εργαζόμενων», ανέφερε ακόμη ο κ. Μπούγας.
Λοβέρδος: Δεν μπορεί οι ανεμβολίαστοι βουλευτές να συμμετέχουν στην Ολομέλεια και τις Επιτροπές.
Νωρίτερα επί του θέματος είχε τοποθετηθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σε παρέμβαση του, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής», ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι θα πρέπει όλοι οι βουλευτές οι οποίοι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας να εμβολιαστούν και όσοι αρνούνται, να μην τους επιτρέπεται να παίρνουν τον λόγο από το βήμα της Ολομέλειας αλλά να τοποθετούνται από το σπίτι ή το γραφείο τους, μέσω τηλεδιάσκεψης.
“Δεν μπορεί οι ανεμβολίαστοι βουλευτές να συμμετέχουν στην Ολομέλεια και τις Επιτροπές. Να συμμετέχουν μέσω διαδικτύου. Ο Πρόεδρος της Βουλής να το διασφαλίσει. Κυβέρνηση-Δάσκαλε που δίδασκες…” έγραψε στο Facebook ο κ. Λοβέρδος, παραθέτοντας και τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα για το ίδιο θέμα.
Όπως είπε, θα ασκούν κανονικά τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα από το σπίτι τους, μέσω της ειδικής πλατφόρμας που υπάρχει, και απλώς δεν θα πηγαίνουν στη Βουλή. Κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, εξαιρώντας τους συναδέλφους που δεν έχουν εμβολιαστεί για λόγους υγείας. “Δεν μπορείς να θεσπίζεις υποχρεωτικότητα για κατηγορίες πολιτών και στη Βουλή που υπάρχουν 300 βουλευτές, να αδιαφορούμε αν ο διπλανός μας έχει ή δεν έχει εμβολιαστεί. Ο πρόεδρος της Βουλής να υποχρεώσει όποιον δεν εμβολιάζεται να μιλάει από το σπίτι του, αφού υπάρχει η δυνατότητα” τόνισε.
“Χρειάζεται η Βουλή να δώσει πρώτη το καλό παράδειγμα. Ειδάλλως σε τι διαφέρουμε από αυτούς που διαδήλωναν χθες κατά των εμβολιασμών; Θέλω να ξέρω εάν υπάρχουν αρνητές. Θέλω να γνωρίζω τον αρνητή που είναι δημόσιο πρόσωπο, κάνει δημόσια παρέμβαση και κάθεται δίπλα μου”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι είναι “συνταγματικά ανεκτός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων χάριν του ύψιστου αγαθού της δημόσιας Υγείας”, αναφέροντας τους εργαζόμενους στο σύστημα Υγείας, στην εστίαση και στον τουρισμό, στην Εκπαίδευση, στα σώματα ασφαλείας, στην Εκκλησία και ενδεχομένως και στα Μέσα Μεταφοράς.
Η απάντηση Βελόπουλου σε Λοβέρδο
Άμεση ήταν η απάντηση της Ελληνικής Λύσης στην πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος έθεσε θέμα με τους ανεμβολίαστους βουλευτές.
“Η Ελληνική Λύση απαντά στον κύριο Λοβέρδο: Επειδή μας προκαλείτε λέγοντας ότι οι βουλευτές που δεν εμβολιάστηκαν να μην μπαίνουν στο κοινοβούλιο, εμείς προτείνουμε τα κόμματα που χρωστούν δάνεια όπως το ΚΙΝΑΛ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να μην μιλάνε οι βουλευτές στη Βουλή μέχρι να ξεχρεώσουν”, έγραψε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος στο Twitter, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Λοβέρδος.