ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά Κασσελάκη κατά των «11» υπό το βλέμμα του Τσίπρα και την σκιά των δημοσκοπήσεων – Η… απάντηση της Αχτσιόγλου

Με «πυρά» κατά των αποχωρησάντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιήθηκε σήμερα (30/11) η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 πως «το κόμμα, από την στιγμή της εκλογής της νέας ηγεσίας και τον τρόπο που κινήθηκε μετά, έχει εισέλθει σε μία φάση πλήρους μετάλλαξης».

Στην πρώτη συνεδρίαση μετά την διάσπαση και την αποχώρηση των «11», έδωσε το «παρών» και ο πρώην πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, με τους βουλευτές να ξεσπούν σε χειροκροτήματα μόλις μπήκε στην αίθουσα, και έσπευσαν να τον υποδεχτούν με χειραψία.

Κασσελάκης για τους «11»: Δεν σεβάστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας για να παραδώσουν τις έδρες τους

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στους βουλευτές που απαρτίζουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι σημασία έχει ποιοι είναι στην παρούσα Βουλή. «Εδώ βρίσκεται το συγκριτικό μας πλεονέκτημα», είπε αρχικά.

«Όλοι μας σε αυτή την αίθουσα έχουμε ευθύνη να σηκώσουμε ανάστημα και να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας, να αποδείξουμε έμπρακτα τον λόγο για τον οποιο μπήκαμε στην πολιτική αλλά και τον λόγο για τον οποίο μένουμε στην πολιτική… Εμείς τώρα πρέπει να βάλουμε στο πλάι όποιες ατομικές επιδιώξεις είχαμε και όλοι και όλες μαζί να παλέψουμε ώστε αυτός ο τόπος να μην καεί ολοσχερώς… Είμαστε η τελευταία ελπίδα για πολύ κόσμο» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε ότι είναι πολύ περήφανος για την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Όπως είπε στη συνέχεια, «η αλήθεια είναι με το μέρος μας, απλά καμιά φορά η δικαίωση έχει τους δικούς της χρόνους».

Με αφορμή την πραγματοποίηση της συνεδρίασης στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, ο κ. Κασσελάκης σχολίασε πως η πραγματικότητα είναι, πως ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια αίθουσα είχε κάποτε 149 βουλευτές, μετά 145, μετά 86, μετά 71, μετά 47. «Με άλλα λόγια, χάσαμε το 68% της κοινοβουλευτικής μας δύναμης μέσα σε 9 χρόνια. Προφανώς μέσα σε 9 χρόνια αλλάζει η χώρα. Αλλάζει και η κοινωνία» είπε. «Δυστυχώς, το συμπέρασμα είναι ότι σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας. Μία απόσταση πολιτικής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών μεταβολών». Αυτή την πραγματικότητα καλείται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να την αναστρέψει, τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρότρυνε τους βουλευτές να μην ανησυχούν που «είμαστε πλέον 36», γιατί «η ηθική μας κοινοβουλευτική παρουσία είναι και θα είναι 47 βουλευτές, διότι αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός». Σχολίασε ότι ο λαός και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συγχωρήσει σε αυτούς που αποχώρησαν, ότι «δεν σεβάστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους», ότι «για μήνες δεν βγήκαν μια φορά στα κανάλια να κατηγορήσουν τις ύβρεις του συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων που τους ανέδειξαν σε βουλευτές», ότι «βάζουν τη φιλοδοξία πάνω από την κοινωνία».

Υποστήριξε ότι οι πολίτες θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ένα ανοιχτό, αποδοτικό κοινωνικό κόμμα, που δε θα είναι δέσμιο σε κανένα μηχανισμό, για να βελτιώσει τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του». Σημείωσε ότι «αυτό το κόμμα είμαστε μόνο εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σήμερα και για πάντα». «Είμαστε μεν συρρικνωμένοι», είπε, «αλλά είμαστε και πιο ενωμένοι από ποτέ, και με έναν λαό που περιμένει να ακούσει την εναλλακτική μας πρόταση, γιατί αυτό που ζει δεν του αξίζει και δεν του αρκεί».

Αχτσιόγλου: Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με τις επιλογές της Αριστεράς

Από την πλευρά της, η Έφη Αχτσιόγλου στην πρώτη της συνέντευξη μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση της ομάδας της από το κόμμα, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, από την στιγμή της εκλογής της νέας ηγεσίας και τον τρόπο που κινήθηκε μετά, έχει εισέλθει σε μία φάση πλήρους μετάλλαξης και απομάκρυνσης από πολιτικές θέσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και δεν έχουν καμία σχέση με τις βασικές αρχές και αξίες της Αριστεράς.

Όπως είπε, «από την δική μας πλευρά δεν είχαμε κάνει δημόσια τοποθέτηση μέχρι να αποφασίσουμε την αποχώρησή μας», ενώ τόνισε ότι η ίδια εξέφρασε τις διαφωνίες της εντός των οργάνων του κόμματος «με σκοπό αυτές να ληφθούν υπόψη για να υπάρχει κάποια αλλαγή».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εισήλθε σε μία διαλυτική κρίση με τις επιλογές που έκανε η ηγετική ομάδα και ο κύριος Κασσελάκης», δηλαδή «αυτή η μόνιμη θεωρία περί υπονομευτών και εσωτερικού εχθρού, μία αντίληψη που αντί να λαμβάνει υπόψη την πολιτική κριτική για το τι μπορεί να πηγαίνει λάθος φρόντιζε να δημιουργεί συνέχεια έναν αντίπαλο εσωτερικό τον οποίο και στοχοποιούσε με χυδαιότατες εκφράσεις. Όλα αυτά είναι φαινόμενα απαξίωσης και εκφυλισμού, τα οποία για εμάς δεν ήταν υπερασπίσιμα», εξήγησε.

Σχετικά με το γιατί δεν ανέλαβε κάποια θέση στον ΣΥΡΙΖΑ, με τις εσωκομματικές εκλογές, είπε: «Φανταστείτε να λάμβανα μία θέση, όπως τομεάρχης Οικονομικών ή Εργασιακών και την επομένη να άκουγα τον κ. Κασσελάκη να λέει αυτά τα ανήκουστα που είπε για τα εργασιακά στον ΣΕΒ. Να λέει ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα σήμερα πρέπει να κάνουν το ένα επιπλέον χιλιόμετρο, που χρειάζεται γιατί δεν δίνουν αρκετά για τον εργοδότη τους. Πώς θα έπρεπε να τοποθετηθώ για το ζήτημα;», είπε στη συνέχεια η Έφη Αχτσιόγλου. «Με το ξεδίπλωμα του στίγματος, ορθώς έγινε εκείνη η επιλογή», πρόσθεσε.

Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα

Σε ερώτημα, γιατί δεν ανέλαβε θέση ευθύνης στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα των βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Αχτσιόγλου είπε: «Αυτά τα περί ομάδας Αχτσιόγλου τα λέγατε εσείς, δεν τα είχαμε πει εμείς. Εγώ έκανα μια επιλογή να μην έχω πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την νέα ΚΟ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαι εκεί. Θα είμαι εκεί να δώσω τις πολιτικές μάχες που πρέπει να δοθούν απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». «Θα είμαι παρούσα στις μάχες αυτές», υπογράμμισε.

«Δεν θεωρώ ορθό, ενώ έδωσα τη μάχη για την προεδρική εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ να είμαι εγώ αυτή που θα ηγηθώ της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ημών που αποχωρήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα συνδέονταν συχνά το ζήτημα της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ με το ζήτημα της νέας ΚΟ, ενώ είναι δύο διακριτά πράγματα», εξήγησε στη συνέχεια η κ. Αχτσιόγλου.

Για τον νέο πολιτικό φορέα

Σχετικά με τον νέο πολιτικό φορέα, ανέφερε πως η δημιουργία του θέλει πάρα πολλή δουλειά, «είναι μία συλλογική διαδικασία που θα προκύψει από έντονες, επίπονες, κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. Θα ήταν εντελώς πρόωρο να προδικάσουμε τις εξελίξεις. Δεν θα είχε και σεβασμό στη συλλογική διαδικασία. (…). Τα περί του νέου φορέα, θα τα δούμε με τον νέο φορέα συνολικά. Είναι συλλογική διεργασία. Ως προς το όνομα οι ανακοινώσεις θα γίνουν την Δευτέρα. Βάζουμε πια μπροστά το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, που ταλανίζει όλη την ελληνική κοινωνία, ζητήματα εργασίας στη νέα εποχή και νέες προκλήσεις, ζητήματα λειτουργίας του κράτους και οικονομίας, με την έννοια του παραγωγικού μοντέλου. Όλα αυτά για να εκφράσουμε με έναν ριζοσπαστικό και συνάμα ρεαλιστικό τρόπο εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην κυβέρνηση της δεξιάς. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην κοινωνία για μια τέτοια σοβαρή έκφραση και μια τέτοια εκπροσώπηση της αντίθετης άποψης», κατέληξε.

Νέες αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκαν πέντε μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας

Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σήμερα (30/11) παραιτήθηκαν πέντε μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα».

Συγκεκριμένα, από την Επιτροπή Δεοντολογίας παραιτήθηκαν οι Ερρίκος Βεντούρας, Σταμάτης Σακελίων, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Ελένη Σταματάκη και Κατερίνα Κύρου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ