Βόρειο Σέλας: Πιθανή η εμφάνιση του εξαιρετικά σπάνιου φαινομένου ξανά στην Ελλάδα

Ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, πριν από λίγες ημέρες οι κάτοικοι των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, όταν το Βόρειο Σέλας έγινε για πρώτη φορά ορατό στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει το Forecast Weather Greece, «σύμφωνα με το NOAA, μία μαζική εκτίναξη ηλιακού πλάσματος που συνέβη στις 28 Νοεμβρίου στην επιφάνεια του Ήλιου, αναμένεται να επηρεάσει την Γη την 1η Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να σημειωθεί μία ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G3, η οποία ενδέχεται να κάνει το Βόρειο Σέλας να γίνει ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Την τελευταία φορά που παρόμοιας ισχύος γεωμαγνητική καταιγίδα έκανε ορατό το Βόρειο Σέλας ακόμα και στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης, σημειώθηκε στις 5 Νοεμβρίου, όπου οι κάτοικοι στα βόρεια τμήματα της Ιταλίας αλλά και της Ελλάδας έγιναν μάρτυρες του εντυπωσιακού φαινομένου, με τον ουρανό να αποκτά ένα έντονα κόκκινο χρώμα», προσθέτει το το Forecast Weather, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι:

«Υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, να γίνει ξανά ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που θα εξαρτηθεί ωστόσο και από τον βαθμό που θα διαταράξει και θα παραμορφώσει το μαγνητικό πεδίο της Γης η συγκεκριμένη ηλιακή έκλαμψη. Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μερικές από τις μεγαλύτερες γεωμαγνητικές καταιγίδες στην καταγεγραμμένη ιστορία πιθανόν να προκλήθηκαν από τέτοιας ισχύος μαζικές εκτοξεύσεις πλάσματος, όπως αυτή που συνέβη στις 28 Νοεμβρίου».

Ωστόσο, το Βόρειο Σέλας εξαιρετικά σπάνια γίνεται ορατό στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου, αφού είναι ένα γεγονός που συμβαίνει κατά κανόνα μόνο στις βορειότερες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στην Φινλανδία και την Νορβηγία.

Κι όμως, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα να γίνει ξανά ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, επομένως και στην Ελλάδα, όπως και σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί και από τον βαθμό που θα διαταράξει και θα παραμορφώσει το μαγνητικό πεδίο της Γης η συγκεκριμένη ηλιακή έκλαμψη.

Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μερικές από τις μεγαλύτερες γεωμαγνητικές καταιγίδες στην καταγεγραμμένη ιστορία πιθανόν να προκλήθηκαν από τέτοιας ισχύος μαζικές εκτοξεύσεις πλάσματος, όπως αυτή που συνέβη στις 28 Νοεμβρίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ