ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος για την κυβέρνηση η δήλωση της ΕΕΔΑ

Κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτηρίζουν την δήλωση της ΕΕΔΑ (Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη και ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρει ότι η έκθεση εγκαλεί την κυβέρνηση «για αντιδημοκρατικές, αντιθεσμικές και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις απέναντι στην Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών(ΑΔΑΕ) κατά την διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών».

Αναφέρει επίσης ότι η ΕΕΔΑ «διαπιστώνει σοβαρά ζητήματα ως προς την ορθή, δημοκρατική και απρόσκοπτη συγκρότηση και λειτουργία ορισμένων Ανεξαρτήτων Αρχών, εκφράζει την ανησυχία της για την σπουδή επιλογής νέων μελών της ΑΔΑΕ η οποία απέκλεισε την αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων και τονίζει ότι ο ορισμός νέων Μελών με πλειοψηφία μικρότερη της απαιτούμενης από το άρθρο 101Α του Συντάγματος είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτος».

Επιπλέον, ο κ. Ξανθόπουλος τονίζει ότι η ΕΕΔΑ αναφέρει επίσης πως ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, ενημέρωσε τα μέλη της ΕΕΔΑ για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει κατά την άσκηση των καθηκόντων του τον τελευταίο καιρό.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Κατήγγειλε προσπάθειες παρεμπόδισης της εκτέλεσης ελέγχων από την Αρχή στις εγκαταστάσεις παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και κρατικών υπηρεσιών, δυσφημιστικές και απειλητικές αναφορές εις βάρος του από επίσημα όργανα του Κράτους, τη μη νόμιμη επιλογή Μελών της ΑΔΑΕ λόγω έλλειψης της απαραίτητης συνταγματικής πλειοψηφίας καθώς και την κλήση σε απολογία ενώπιον της Δικαιοσύνης μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού της Αρχής για τις απόψεις τους και τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους. Όλα τα ανωτέρω συντελούν στη δημιουργία ενός ‘καταθλιπτικού, τοξικού κλίματος’ εντός του οποίου καλείται το προσωπικό της Αρχής να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του.

Η ΕΕΔΑ τονίζει ότι η απρόσκοπτη και χωρίς παρεμβάσεις λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και η διασφάλιση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Μελών τους συνιστά απαράβατο κανόνα για την ομαλή λειτουργία ενός Κράτους Δικαίου. Τα μέλη Ανεξαρτήτων Αρχών δεν πρέπει να διώκονται ποινικά για την εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Ο κ. Ξανθόπουλος δηλώνει ότι «είναι πλέον φανερό σε όλους, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκτός από το δίδυμο σκάνδαλο των υποκλοπών και της συγκάλυψης του, βαρύνεται και με το σκάνδαλο της ευθείας παρέμβασης στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών». Προσθέτει ότι «η θεσμική εκτροπή, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, καλά κρατεί» και πως «με την αντιδημοκρατική αυτή συμπεριφορά της πλήττει το κράτος δικαίου και εκθέτει τη χώρα διεθνώς». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει, τέλος: «Να είναι σίγουρη όμως ότι τίποτα δεν θα μείνει κρυφό. Το σκάνδαλο των υποκλοπών θα αποκαλυφθεί και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Η Δώρα Αυγέρη

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη τονίζει στην δική της ανακοίνωση ότι «οι καταγγελίες της Επιτροπής έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η ΕΕΔΑ αποτελεί ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ αποτελεί συνομιλήτρια με ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα».

Η κ. Αυγέρη επισημαίνει ότι σύμφωνα με τη δήλωση της ΕΕΔΑ, στην Ολομέλεια της οποίας εκπροσωπούνται οι Ανεξάρτητες Αρχές, διαπιστώνονται «σοβαρά ζητήματα ως προς την ορθή, δημοκρατική και απρόσκοπτη συγκρότηση και λειτουργία ορισμένων Ανεξαρτήτων Αρχών σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει το κανονιστικό και ρυθμιστικό τους πλαίσιο». Προσθέτει ότι «η δήλωση της ΕΕΔΑ αφήνει σαφέστατες αιχμές για τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση άλλαξε τη σύνθεση της ΑΔΑΕ, μία κίνηση με προφανή πολιτική σκοπιμότητα από την πλευρά της κυβέρνησης».

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η αγωνία της κυβέρνησης να μην προχωρήσει η έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, την οδηγεί σε ενέργειες που υπονομεύουν το κράτος Δικαίου» και σημειώνει πως «όσο κι αν προσπαθήσουν στην κυβέρνηση, η αλήθεια θα αποκαλυφθεί και οι ευθύνες θα αποδοθούν».

Η δήλωση της ΕΕΔΑ

Όπως επισημαίνει η ΕΕΔΑ, στη δήλωση που υιοθετήθηκε από την Ολομέλειά της στις 16.11.2023, ειδικά για την περίπτωση των προσκομμάτων στην ΑΔΑΕ, των δικαστικών διώξεων μελών της και των απειλών που έχει καταγγείλει ο Χρήστος Ράμμος και στο Ευρωκοινοβούλιο, όλα αυτά «συντελούν στη δημιουργία ενός καταθλιπτικού, τοξικού κλίματος, εντός του οποίου καλείται το προσωπικό της Αρχής να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του».

Σημειώνει επίσης ότι ότι «εάν η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των Ανεξαρτήτων Αρχών δε γίνεται σεβαστή από την Πολιτεία, καταστρατηγείται και ο σκοπός θέσπισής τους από το νομοθέτη (συντακτικό ή μη)», ενώ εκφράζει την «ανησυχία της ότι η σπουδή με την οποία εισήχθη στη Διάσκεψη των Προέδρων και ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των νέων Μελών της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της 28.9.2023, απέκλεισε τη δυνατότητα αναζήτησης ευρύτερων συναινέσεων και προσώπων κοινής αποδοχής, σύμφωνα με το πνεύμα της παρ. 2 του άρθρου 101Α του Συντάγματος».

Το κείμενο αναφέρει επίσης ότι «Η ΕΕΔΑ τονίζει ότι η απρόσκοπτη και χωρίς παρεμβάσεις λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και η διασφάλιση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Μελών τους συνιστά απαράβατο κανόνα για την ομαλή λειτουργία ενός Κράτους Δικαίου. Τα Μέλη Ανεξαρτήτων Αρχών δεν πρέπει να διώκονται ποινικά για την εκτέλεση των καθηκόντων τους».

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ