ΣΥΡΙΖΑ: «Γέφυρες» Κασσελάκη σε Πολάκη μία ημέρα μετά τα «καρφιά» – Η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή και οι επόμενες κινήσεις

Χείρα φιλίας έτεινε προς τον Παύλο Πολάκη ο Στέφανος Κασσελάκης, κατά την διάρκεια της δεύτερης ημέρας εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την έγκριση δύο κειμένων, της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής και του Σχεδίου Θέσεων για το Συνέδριο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Πολάκης δεν «σήκωσε το γάντι» στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία κίνηση καλής θέλησης, και για να πέσουν οι τόνοι της σύγκρουσης με τον Παύλο Πολάκη, όταν έκλεισε τις εργασίες της Κ.Ε., μίλησε για την ανάγκη ελεύθερης συμμετοχής στις προκριματικές του κόμματος για το ευρωψηφοδέλτιο. Στο σημείο αυτό έφερε ως παράδειγμα τον εαυτό του και έκανε αναφορά στον βουλευτή Χανίων Παύλο Πολάκη: «Κι εγώ αν δεν γνώριζα τον Καπνισάκη και τον Πολάκη, δεν θα ήμουνα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα μπορούσα να έρθω», είπε.

Ο Παύλος Πολάκης, μετά την προειδοποίηση μέσω τρίτου προσώπου ότι ο πρόεδρος δεν θα ανεχθεί διαφοροποίηση στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αν και ήταν παρών δεν πήρε τον λόγο στην Κεντρική Επιτροπή. Απέφυγε έτσι να ρίξει λάδι στην φωτιά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής

Το κείμενο της απόφασης εγκρίθηκε ομόφωνα, ενώ το Σχέδιο Θέσεων εγκρίθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών με δύο λευκά.  Στην Κεντρική Επιτροπή αποφασίστηκε η διαδικασία της κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου. Σύμφωνα με αυτή στις 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις ευρωεκλογές. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν βιογραφικά στον i-syriza. Θα υπάρξει μία πρώτη αξιολόγηση από την Πολιτική Γραμματεία και η τελική λίστα θα τεθεί προς έγκριση πάλι μέσω του i-syriza στο σύνολο των μελών του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες στην ομιλία του στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο κ. Κασσελάκης σημείωσε ότι «η προκριματική διαδικασία του ευρωψηφοδελτίου είναι μία πρόταση τομής, θα βοηθήσει κόσμο να προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να μας γνωρίσει». Εκεί έφερε ως παράδειγμα την παρουσία του στον ΣΥΡΙΖΑ και έκανε την αναφορά στον Παύλο Πολάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο θέμα της ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους ευρωσοσιαλιστές μετά από κομματικό δημοψήφισμα, όπως έχουν προτείνει τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης και έχουν ήδη επιχειρηματολογήσει στελέχη όπως ο Γιάννης Ματζουράνης και η Μαρία Ρεπούση.  Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, στην ομιλία του ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι η πρόταση δεν είναι πυροτέχνημα, έχει βάση και θα συζητηθεί στο συνέδριο του κόμματος. Ωστόσο σημείωσε ότι η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αλλάξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ένα διαχειριστικό κόμμα, «τύπου ΠΑΣΟΚ».

Υπενθύμισε βέβαια ότι ο ίδιος έχει εκφράσει την άποψή του ότι επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι η ηγετική δύναμη στην ευρωπαϊκή Αριστερά αλλά πέραν αυτού δέχεται και άλλες απόψεις που θα συζητηθούν στο Συνέδριο.

Οι επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Κασσελάκης είπε ότι στο προσεχές διάστημα θα εκτυλιχθεί η νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και θα καταθέσει την παλαιότερη πρόταση του 2018 για τον διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας καθώς και πρόταση νόμου για την διευκόλυνση της υιοθεσίας. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναπτύξει τις θέσεις του για τα επίκαιρα ζητήματα όπως η ακρίβεια. Σημείωσε μάλιστα με έμφαση ότι και η πρόταση για την ακρίβεια όπως και οι άλλες προτάσεις θα είναι πλήρως κοστολογημένες και αιτιολογημένες. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει πρόταση για το κόστος και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα διαμορφώνει συνολική πρόταση για τη ανασυγκρότηση του κράτους. Θα είναι σύμφωνα με τον κ. Κασσελάκη ένα μεγάλο ρηξικέλευθο πρόγραμμα για το πως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ το κράτος, θα είναι ένα «μεγάλο κράτος που θα λύνει τα προβλήματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα δείξει πώς θα γίνει».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ