Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης, η έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επικύρωσε την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία του κόμματος με 17 ψήφους υπέρ και 1 κατά.
Όπως επισημαίνεται στην απόφαση: «H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος. Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών. Συνεπώς, το ζήτημα αυτό είναι λήξαν».
Σύμφωνα με πληροφορίες την εισήγηση καταψήφισε η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ απείχε η Ολυμπία Τελιγιορίδου.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου για την επικοινωνία της με τον Στέφανο Κασσελάκη και για το ζήτημα που της έθεσε «αν είναι ακόμα εν ενεργεία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνον αν είναι υπεύθυνος φορολογικά και ποινικά».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του κόμματος, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης γνωστοποίησε πως στην μεταξύ τους επικοινωνία ο Στέφανος Κασσελάκης του είπε «άνοιξέ μου το γραφείο μου».
Ακόμη, ο κ. Μαυροκεφαλίδης ενημέρωσε πως όταν τον κάλεσε ο Στέφανος Κασσελάκης και τον ρώτησε «ποιος έχει την ευθύνη;», εκείνος του απάντησε «εγώ», διαψεύδοντας επί της ουσίας όσα είχαν διαρρεύσει νωρίτερα.
Τζάκρη: «Ιστορικό πολιτικό ατόπημα»
Σε δήλωσή της αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Πολιτικής Γραμματείας η Θεοδώρα Τζάκρη κάνει λόγο για «αντικαταστατική διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να αμφισβητηθεί και να αποπεμφθεί ο εκλεγείς με τριετή θητεία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης», επισημαίνοντας ότι «δεν αποτελεί μόνο ιστορικό πολιτικό ατόπημα, αλλά αποτελεί και παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος».
«Τα όποια πληρεξούσια για τρέχουσες καθημερινές διαχειριστικές πράξεις που αφορούν το κόμμα έχουν δοθεί από τον πρόεδρο ισχύουν μόνο εφόσον ο εξουσιοδοτών πρόεδρος παραμένει στην θέση του. Αν ο εξουσιοδοτών εξέπεσε, όπως ισχυρίζεται η κομματική γραφειοκρατία συμπαρέσυρε και τους πληρεξουσίους», προσθέτει η κα Τζάκρη.
Καταλήγοντας, αναφέρει: «Η λύση είναι μία: η ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στην θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του. Δεν νοείται ούτε νομικά ούτε πολιτικά να παραμείνει ακέφαλο το κόμμα. Αλλιώς η παράταση του διαχειριστικού κενού συνεπάγεται την πολιτική κατάρρευση και την οικονομική χρεωκοπία».
Αναλυτικά η δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη
«Η αντικαταστατική διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να αμφισβητηθεί και να αποπεμφθεί ο εκλεγείς με τριετή θητεία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης δεν αποτελεί μόνο ιστορικό πολιτικό ατόπημα, αλλά αποτελεί και παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος.
Η πρεμούρα της κομματικής γραφειοκρατίας να καθαιρέσει την ίδια ώρα της έκδοσης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής τον εκλεγμένο με τριετή θητεία πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, προκαλεί πολιτική και διαχειριστική παράλυση στον Οργανισμό του κόμματος, εφόσον δεν μπορεί να γίνει καμία έγκυρη διαχειριστική πράξη ή πράξη εκπροσώπησης του κόμματος.
Τα όποια πληρεξούσια για τρέχουσες καθημερινές διαχειριστικές πράξεις που αφορούν το κόμμα έχουν δοθεί από τον πρόεδρο ισχύουν μόνο εφόσον ο εξουσιοδοτών πρόεδρος παραμένει στην θέση του.
Αν ο εξουσιοδοτών εξέπεσε, όπως ισχυρίζεται η κομματική γραφειοκρατία συμπαρέσυρε και τους πληρεξουσίους.
Δεν υπάρχει εντολοδόχος, χωρίς εντολέα.
Άρα το πληρεξούσιο του Στέφανου Κασσελάκη προς τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη για την διαχείριση των οικονομικών του κόμματος είτε είναι σε ισχύ με τον πρόεδρο στην θέση του είτε καταργήθηκε επειδή ο πρόεδρος εξέπεσε και νομικά το συμπαρέσυρε καταργώντας το.
Η λύση είναι μία: η ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στην θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του.
Δεν νοείται ούτε νομικά ούτε πολιτικά να παραμείνει ακέφαλο το κόμμα. Αλλιώς η παράταση του διαχειριστικού κενού συνεπάγεται την πολιτική κατάρρευση και την οικονομική χρεωκοπία».
Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Απέχω από την συμμετοχή μου στη δημιουργία πολεμικού κλίματος»
Σε ανάρτησή στης στα κοινωνικά δίκτυα μετά την ολοκλήρωση της Πολιτικής Γραμματείας η Ολυμπία Τελιγιορίδου διευκρίνισε ότι απείχε από την ψηφοφορία κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναφέροντας τα εξής:
«Απέχω από την τροφοδότηση της εσωστρέφειας. Απέχω από την συμμετοχή μου στη δημιουργία πολεμικού κλίματος. Παραμένω στην ψήφο μου όπως αυτή εκφράστηκε θετικά στην ομόφωνη απόφαση της προηγούμενης Πολιτικής Γραμματείας στο πολιτικό σκέλος. Πιστεύω πως η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό».
Δείτε την ανάρτηση:
Στέφανος Κασσελάκης: «Γίνονται προβοκάτσιες – Είμαι εδώ» – Το πρώτο μήνυμα μετά την καθαίρεσή του
«Επειδή αυτήν τη στιγμή γίνονται απίστευτες προβοκάτσιες -από ψευδείς διαλόγους ως ψευδή προσκλητήρια- (μέχρι δήθεν υποστηρικτή μου με καπέλο του Τραμπ επιστράτευσαν!), θέλω να ζητήσω από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να μη διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης.
Πρόκειται για την πρώτη δημόσια παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από την καθαίρεσή του.
Ο κ. Κασσελάκης καλεί, επίσης, «να μη σαμποτάρουν την επίσκεψη του Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκου Παππά, στη ΔΕΘ».
«Απέναντι στην εκτροπή, η ψυχραιμία, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση είναι η δύναμή μας. Μετατρέψτε την οργή σας σε δημιουργία. Είμαι εδώ», καταλήγει.
Δείτε την ανάρτηση:
Ένταση και αποδοκιμασίες έξω από την Κουμουνδούρου
Ένταση επικράτησε έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προσέλευση των μελών της Πολιτικής Γραμματείας για την έκτακτη συνεδρίαση.
Συγκεντρωμένοι έξω από την Κουμουνδούρου προέβησαν σε φραστικές επιθέσεις κατά της Όλγας Γεροβασίλη, του Αλέκου Φλαμπουράρη, του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Κώστα Ζαχαριάδη.
«Μάθατε τις καρεκλίτσες, συγχαρητήρια, ντροπή σας, νούμερα», ακούγονται να φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι κατά των στελεχών του κόμματος.