ΣΥΡΙΖΑ: αποσύρετε την «ΑΘΗΝΑ»

ΣΥΡΙΖΑ: αποσύρετε την «ΑΘΗΝΑ»

Το τμήμα παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του, τονίζει μεταξύ άλλων ότι η μόνη λύση είναι η απόσυρση του σχεδίου από τον Υπουργό Παιδείας.

«Το σχέδιο Αθηνά εντάσσεται απόλυτα στο γενικότερο πλαίσιο των επιδιώξεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης για τη Δημόσια Παιδεία.

Στόχος του είναι η μετάλλαξη του δημόσιου, ακαδημαϊκού και δημοκρατικού πανεπιστημίου», αναφέρει αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

«Πρόκειται για κατάργηση και συγχώνευση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες, με προσχηματικό διάλογο και με αποκλειστικό στόχο να επιτευχθεί με κάθε κόστος η δραστική συρρίκνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης για να επιτευχθούν οι προκρούστιοι στόχοι του Μνημονίου, όπως φαίνεται από την επικαιροποίηση του μεσοπρόθεμου. Συγγράφει το τέλος του μαζικού πανεπιστημίου με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 25%, την περιθωριοποίηση αρχικά των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών υπέρ μιας αποτυχημένης γενικευμένης αγοραίας προσαρμογής της επιστημονικής γνώσης και των τίτλων σπουδών, τη διάσπαση των πτυχίων και τη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Ειδικότερα στον κλάδο των ΤΕΙ μεθοδεύεται μια ισοπεδωτική κατάργηση και συγχώνευση Τμημάτων και Σχολών, καταργώντας ολόκληρα γνωστικά αντικείμενα».

Το τμήμα παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ «θεωρεί ότι η μόνη λύση είναι η άμεση απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά» και το Υπουργείο Παιδείας να προβεί στον αναγκαίο και όχι προσχηματικό διάλογο για την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης με ακαδημαϊκά, κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια στην κατεύθυνση της περιφερειακής αποκέντρωσης, αλλά και της διατήρησης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των Ιδρυμάτων».

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «οι μέχρι σήμερα μαζικές κινητοποιήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι αυτές που επέβαλαν στο Υπουργείο Παιδείας την υιοθέτηση του μεταβατικού διαστήματος και απότρεψαν την άμεση εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά από το 2013-14, όπως προβλεπόταν αρχικά».

Κλείνοντας, Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι: «θα στηρίξει τους αγώνες υπέρ της αναβάθμισης της Ανώτατης Παιδείας, υπέρ του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού πανεπιστήμιου, θα συνεχίζει να αγωνίζεται μαζί με όσες και όσους διεκδικούν την οικοδόμηση ενός διαφορετικού δημόσιου Πανεπιστήμιου, όπου η έγνοια για την ολόπλευρη μόρφωση της νέας γενιάς θα συνδέεται με το όραμα μιας άλλης κοινωνίας, δεσμευμένης στη δημοκρατία, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ