Συνέντευξη Γιάννη Μώραλη στο enikos.gr: «Δώσαμε στον Πειραιά την θέση που του αξίζει και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε»

Ο δήμαρχος του Δήμου Πειραιά και για τρίτη φορά υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής (8/10), Γιάννης Μώραλης μιλάει στο enikos.gr για τα σημαντικά έργα της έως τώρα θητείας του, αλλά και τα σχέδια του για την επόμενη πενταετία.

«Υπάρχουν δύο μεγάλα, τα λεγόμενα εμβληματικά, έργα, τα οποία θα θέλαμε να έχουν ολοκληρωθεί στην επόμενη θητεία: η ανάπλαση της Πειραϊκής, του παραλιακού μετώπου δηλαδή, από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων έως τη Φρεαττύδα. Ένα έργο το οποίο κατορθώσαμε να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια ευρώ και το δεύτερο είναι η δημιουργία ενός νέου Δημαρχείου, αντάξιου του Πειραιά, στο κτήριο της παλιάς Ραλλείου Σχολής» αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μώραλης, ενώ αναφερόμενος στην αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά τονίζει: «είναι ένα έργο, το οποίο θα μείνει στην ιστορία».

Κύριε Μώραλη, είστε υποψήφιος για τρίτη συνεχή θητεία στον Δήμο του Πειραιά, σε έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας. Γιατί κάποιος να ψηφίσει ξανά τον Γιάννη Μώραλη;

Γιατί τα προηγούμενα εννέα χρόνια, παρά τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες κληθήκαμε να διοικήσουμε – θυμίζω εν μέσω οικονομικής κρίσης και μετέπειτα της πανδημίας – ο Πειραιάς έκανε άλματα προόδου. Συνεπώς αποδείξαμε ότι μπορούμε να είμαστε αποδοτικοί και στα δύσκολα. Ωστόσο αυτές οι συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να ολοκληρώσουμε όλα όσα οραματιστήκαμε το 2014 για τον Πειραιά και τους ανθρώπους του. Ζητάμε από τους Πειραιώτες την ερχόμενη Κυριακή να μας εμπιστευθούν ξανά, ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας και φυσικά γιατί έχουμε σχεδιάσει ακόμα πιο σημαντικά και μεγάλα έργα για την πόλη μας και για τις γειτονιές της.

Αν σας ρωτούσαν ποιο είναι το πιο σημαντικό έργο στη διάρκεια της θητείας σας, τι θα λέγατε, γιατί θα θέλατε να σας θυμούνται οι Πειραιώτες;

Μπορώ να σας πω για ποιο έργο πιστεύω ότι θα με θυμούνται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Για την αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά. Είναι ένα έργο, το οποίο θα μείνει στην ιστορία. Το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της χώρας ήταν ένα κουφάρι, ένα κτίριο – φάντασμα που δέσποζε στο κέντρο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας για μισό αιώνα και πλέον έχει μετατραπεί σε ένα κτίριο-στολίδι. Καμία δημοτική αρχή, από το 1974 που κατασκευάστηκε δεν είχε καταφέρει να αξιοποιήσει το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Πειραιά. Ο Πύργος πολύ σύντομα, ανοίγει τις πόρτες του ως ένα από τα πιο σύγχρονα, πιο «πράσινα» και πιο όμορφα κατά τη γνώμη μου ψηλά κτίρια της χώρας. Η νέα του πρόσοψη λάμπει ήδη στον Πειραϊκό ουρανό και για εμάς αποτελεί σύμβολο της αναγέννησής της πόλης μας. Κατορθώσαμε μέσα από έναν διεθνή διαγωνισμό να τον παραχωρήσουμε για 99 χρόνια σε μια πολύ ισχυρή κοινοπραξία, αποκομίζοντας ετησίως έσοδα, άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζουμε την προστιθέμενη αξία που προσδίδει στην πόλη μας.

Προσωπικά, αφού με ρωτάτε, θα ήθελα οι Πειραιώτες να με θυμούνται ως τον Δήμαρχο που άλλαξε την πορεία του Πειραιά. Η πόλη μας το 2014 ήταν μια πόλη κλειστή, εσωστρεφής, βαθιά λαβωμένη από την οικονομική κρίση. Πλέον αυτό έχει αλλάξει. Ο Πειραιάς είναι εξωστρεφής, αναπτύσσεται, πρωτοπορεί, είναι πολύ καθαρός, γίνεται σταδιακά τουριστικός προορισμός, προσελκύει επενδύσεις και παράλληλα, αν και μια πολύ μεγάλη πόλη, έχουμε καταφέρει ως Δήμος να βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε Πειραιώτη που έχει ανάγκη. Δώσαμε σταδιακά στην πόλη μας τη θέση που της αξίζει, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε ακόμα πιο εντατικά.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για την επόμενη πενταετία;

Υπάρχουν δύο μεγάλα, τα λεγόμενα εμβληματικά, έργα, τα οποία θα θέλαμε να έχουν ολοκληρωθεί στην επόμενη θητεία: η ανάπλαση της Πειραϊκής, του παραλιακού μετώπου δηλαδή, από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων έως τη Φρεαττύδα. Ένα έργο το οποίο κατορθώσαμε να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια ευρώ και το δεύτερο είναι η δημιουργία ενός νέου Δημαρχείου, αντάξιου του Πειραιά, στο κτήριο της παλιάς Ραλλείου Σχολής, δίπλα από το Δημοτικό Θέατρο. Έχουμε επίσης δρομολογήσει μια μεγάλη βιοκλιματική ανάπλαση στα Καμίνια προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, τη δημιουργία ενός μεγάλου χώρου πρασίνου 33 στρεμμάτων στο Νέο Φάληρο, καθώς και την ανακατασκευή του ιστορικού κινηματογράφου «Καλιφόρνια» στα Μανιάτικα και τη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού.

Θέλουμε φυσικά να κρατήσουμε το υψηλό επίπεδο όπου τα έχουμε πάει καλά και να βελτιωθούμε σε τομείς που είτε δεν προλάβαμε να παρέμβουμε ουσιαστικά, είτε κάναμε λάθη και έχουμε μείνει πίσω: στο κυκλοφοριακό, στην αύξηση του πρασίνου και στην ανακατασκευή των πεζοδρομίων και των οδοστρωμάτων. Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά, τις ανάγκες και τα όποια προβλήματα εξακολουθούμε να έχουμε ως πόλη και σε αυτά, αλλά και στις νέες σημαντικές μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις που θέλουμε να κάνουμε στον Πειραιά μας, έχουμε δώσει την προσοχή μας για τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτές τις εκλογές είστε ένας από τους τρεις Δημάρχους που έλαβαν επίσημα στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία, την κυβερνητική παράταξη. Πώς βλέπετε αυτή τη στήριξη και τι θα σημαίνει για τις διεκδικήσεις σας προς την κεντρική εξουσία.

Είναι σημαντικό ότι η Νέα Δημοκρατία, το μεγαλύτερο κόμμα αυτή τη στιγμή στη χώρα, στηρίζει σε αυτές τις εκλογές τον ανεξάρτητο συνδυασμό μας, τον Πειραιά Νικητή. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο δεν κατεβάζει υποψήφιο στον Πειραιά. Είναι προφανώς τιμή και για τον συνδυασμό και για εμένα προσωπικά. Εξακολουθώ όμως να πιστεύω ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν χωρούν κόμματα, μόνο άνθρωποι που αγαπούν την περιοχή τους και μπορούν να συνεργαστούν στο δημοτικό συμβούλιο, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει ο καθένας. Είναι σημαντικό ότι αυτό έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται και τα κόμματα και έχουν ξεκινήσει να στηρίζουν υποψηφίους, με κριτήριο της ικανότητα τους και όχι την κομματική τους ταυτότητα. Τα δύο μεγάλα κόμματα μας στηρίζουν, διότι αποδείξαμε με τη δουλειά μας ότι είμαστε ικανοί. Όλα αυτά τα εννέα χρόνια δείξαμε ότι μπορούμε, για το καλό του Πειραιά, να συνεργαστούμε, να πιέσουμε ή να συγκρουστούμε με όλες τις Κυβερνήσεις που πέρασαν το διάστημα αυτό από τη χώρα. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να πράττουμε και στην επόμενη θητεία μας, διότι υπάρχουν σημαντικά θέματα για τον Πειραιά και τους Πειραιώτες, τα οποία αφορούν την κεντρική διοίκηση. Το πρώτο είναι να προχωρήσει η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Νέο Φάληρο έως το λιμάνι, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος και να αποσυμφορηθεί η κίνηση από και προς το λιμάνι και το δεύτερο είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης στεγασμένης αγοράς τροφίμων, ένα πάγιο αίτημα της πόλης και του εμπορικού κόσμου.

Εφόσον εκλεγείτε θα έχετε ήδη συμπληρώσει 15 χρόνια στο τιμόνι του Δήμου Πειραιά. Θα βλέπατε το ενδεχόμενο, μιας τέταρτης θητείας ή το ενδεχόμενο να μεταπηδούσατε στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Νομίζω ότι τρεις θητείες είναι αρκετές και εύχομαι στο εξής να μπορέσουμε απερίσπαστοι να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Από την άλλη βέβαια, έχω ξαναπεί ότι την Αυτοδιοίκηση αρχικά την «ερωτεύεσαι» και καταλήγεις να την αγαπάς. Ειδικά εάν αισθάνεσαι ότι παράγεις έργο, ότι είσαι χρήσιμος για την πόλη σου και τους δημότες, εάν βλέπεις στα μάτια τους την ικανοποίηση για το έργο σου και την αισιοδοξία για το μέλλον. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά, η οποία απαιτεί κόπους και προσωπικές θυσίες, δεδομένου ότι μιλάμε για μια μεγάλη πόλη όπως ο Πειραιάς. Όσο για το ενδεχόμενο να ασχοληθώ με την κεντρική πολιτική σκηνή, το βλέπω δύσκολο. Βέβαια είναι πάρα πολύ νωρίς να συζητάμε κάτι τέτοιο, αλλά ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ. Διότι ούτε εγώ πίστευα το 2014 ότι, εφόσον την Κυριακή μας επιλέξουν ξανά οι Πειραιώτες, θα είμαι Δήμαρχος για 15 χρόνια και μάλιστα ο μακροβιότερος Δήμαρχος στην ιστορία της πόλης, κάτι ιδιαιτέρως τιμητικό για εμένα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ