Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Η αναφορά Κασσελάκη στον Αλέξη Τσίπρα – «Κάποιοι δεν σεβάστηκαν τον Ιδρυτή της Κυβερνώσας Αριστεράς»

Στον Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και την ηχηρή παρέμβαση που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε το άνοιγμα και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τη διεύρυνση προς τον σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο και το δημοκρατικό κέντρο, αλλά και με την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων και της ηγεσίας από την βάση. Κι αυτά δεν έπεσαν από τον ουρανό. Δόθηκαν μάχες απέναντι σε αυτούς που δεν τα ήθελαν και κατέληξαν να διασπάσουν το κόμμα. Αυτά τα ψηφίσαμε στο συνέδριο του 2022. Αλλά κάποιοι δεν τα σεβάστηκαν, όπως δεν σεβάστηκαν και τον Ιδρυτή της Κυβερνώσας Αριστεράς τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο δρόμος έχει ανοιχτεί. Έχει περπατηθεί και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, να ναρκοθετήσει αυτόν τον δρόμο της μεγάλης αλλαγής.  Αν για κάτι μπορεί να κατηγορηθώ και το δέχομαι, είναι ότι βιάζομαι. Αλλά βιάζομαι γιατί η ζωή δεν μπορεί να περιμένει. Βιάζομαι γιατί τα κοινωνικά αιτήματα είναι κατεπείγοντα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλάμε χρόνο σε εσωστρέφεια και αναλύσεις χωρίς προτάσεις. Βιάζομαι να ηγηθώ ενός σύγχρονου κόμματος που μαθαίνει από την κοινωνία και ταυτόχρονα κερδίζει την εμπιστοσύνη της με το παράδειγμα και τη δράση του.  Βιάζομαι γιατί ηγούμαι ενός κόμματος που θα μπορέσει να ξανακερδίσει τη Δεξιά, χτίζοντας μια μεγάλη, αυτοδύναμη κοινωνική συμμαχία», τόνισε ο κ. Κασσελάκης.

«Ας με κατηγορούν που βιάζομαι για το καλό, για να ξεκινήσει επιτέλους η προοδευτική αντεπίθεση παντού.  Ποτέ δεν πίστεψα ότι αυτά θα τα πετύχω μόνος. Μεσσίες ψάχνουν άλλα κόμματα. Όχι η Αριστερά! Όχι η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ. ΟΙ ΜΕΣΣΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. Αυτό που δεν έχει τελειώσει είναι τα δημοκρατικά κόμματα που εκλέγουν την ηγεσία τους και την εμπιστεύονται.

Να εμπιστευθούμε τη δύναμη και τη σοφία των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  Των ανθρώπων που έχουν καταστατικά δικαιώματα, των ανθρώπων που θα αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα στο επερχόμενο Καταστατικό μας Συνέδριο για  να δώσουμε αξία στην αμφίδρομη διαβούλευση, στα δημοψηφίσματα και στις εσωκομματικές προκριματικές εκλογές για όλα τα επίπεδα δημοκρατικής εκπροσώπησης. Στην Αυτοδιοίκηση, στην Βουλή, στην Ευρωβουλή, παντού!», τόνισε ο κ. Κασσελάκης, προσθέτοντας:  «Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχουν ανάγκη οι καιροί είναι ένα κόμμα που θα λειτουργεί 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ώρο για να μην πάει χαμένη ούτε μια δημοκρατική συμβολή, ούτε μια άποψη μέλους και ψηφοφόρου μας. Αυτό εννοώ αδιαμεσολάβητη σχέση.  Καθήκον μου είναι να το διασφαλίσω αυτό».

«Αλλά δεν μπορώ μόνος. Κανείς δεν μπορείς μόνος. Χρειάζεται μία δομή κόμματος που να υπηρετεί την κουλτούρα του άμεσου και συνεχούς διαλόγου όλων με όλους.   Να λειτουργήσουμε με τόλμη τα νέα think tanks του κόμματος, που θα προσθέσουν γνώση και εμπειρίες στην προγραμματική μας δουλειά. Να στηρίξουμε ολόψυχα την ανασυγκρότηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σε νέα βάση, απαλλαγμένη από τους μικρομεγαλισμούς και την αυτοαναφορικότητα του παρελθόντος.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να γίνει πραγματικά ένα κόμμα που εξελίσσεται και επανιδρύεται εν κινήσει, χωρίς να περιορίζεται στις ταμπέλες, χωρίς να χειραγωγείται από εξωγενείς παράγοντες ή να επηρεάζεται από την τοξικότητα της παραπολιτικής που καθημερινά εξαπολύουν εναντίον μας τα περισσότερα  ΜΜΕ.  Ένα κόμμα δημοκρατικό, που θα υπερβαίνει τη νοσηρή κατάσταση των παραλυτικών ισορροπιών των τάσεων και των a la carte κανόνων. Ένα κόμμα που τα στελέχη του θα σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις στη δημόσια παρουσία τους.

Ένα κόμμα εξουσίας που καταφέρνει να ενώσει ανθρώπους με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές προελεύσεις – από τη ριζοσπαστική Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο – σε ένα κοινό πολιτικό σχέδιο.  Ένα κόμμα – καταλύτης για την ενότητα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Να μην φοβηθούμε τη συζήτηση, χωρίς ταμπού και καχυποψία, για όλα τα σημαντικά ζητήματα και διλήμματα. Αλλά να προχωρήσουμε με διαφάνεια, συντροφικότητα και αλληλεγγύη . Να επικεντρώσουμε όλη μας την ενέργεια στη συλλογική δράση, στην εναλλακτική πρόταση, στο θετικό παράδειγμα. Γιατί, Ναι! Πρέπει να ξανασυστηθούμε ως κόμμα! Όχι μεταξύ μας. Στην κοινωνία. Και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου μέσω της αξιοπιστίας μας. Για το κοινό καλό!» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.  

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ