Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ένταση με Δρίτσα – Η φραστική επίθεση και η αποβολή συνέδρου

Ένταση επικράτησε στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το τέλος της ομιλίας του Θοδωρή Δρίτσα. Ένας εκ των συνέδρων του επιτέθηκε λεκτικά επειδή διαφώνησε έντονα με τα όσα είπε ο πρώην υπουργός.

Το προεδρείο του Συνεδρίου παρενέβη και ζήτησε από το μέλος του κόμματος να ανακαλέσει. Όμως εκείνος επέμεινε. Όταν πήρε τον λόγο τάχα για να ζητήσει συγγνώμη από τον κ. Δρίτσα, συνέχισε την επίθεση με αποτέλεσμα να αποβληθεί τελικά από το σώμα. Λίγο αργότερα, ο συγκεκριμένος σύνεδρος φέρεται να βρήκε τον Θοδωρή Δρίτσα και να του ζήτησε συγγνώμη.

Στην ομιλία του ο Υπουργός και στέλεχος της «Ομπρέλας», εξέφρασε τη διαφωνία του αναφορικά με την πρόταση του Προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή της ηγεσίας του κόμματος από τη βάση. Είπε ότι «η πρόταση του Προέδρου είναι λάθος. Είναι λάθος η σύλληψη, η συγκυρία, είναι λάθος στον τρόπο και είναι λάθος στο χρόνο», σημειώνοντας πως «μας δίχασε εδώ μέσα», ενώ «έχουμε ανάγκη να αλλάξουμε το κόμμα».

«Χρειαζόμαστε ένα κόμμα που να τα βγάλει πέρα σε αυτή τη δυσκολία», σημείωσε και ένα τέτοιο κόμμα πρέπει να είναι ένα κόμμα «των ενεργών μελών» και «όχι το κόμμα των εικονικών μελών, στο όνομα ότι έτσι είναι πλέον η κοινωνία».

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, τόνισε ότι ο ίδιος, όπως και άλλα στελέχη της Ομπρέλας (ανέφερε τους Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πάνο Σκουρλέτη) δεν είναι “βαρίδια”, κάνοντας λόγο για «διαρροές του στημένου μηχανισμού». Αντίθετα, όπως είπε, «δίνουμε μάχη, για να ζωντανέψει το κόμμα»

Οι ομιλίες την τρίτη ημέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Γ. Μπουρνούς: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευνοεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα

«Η κρίση Μητσοτάκη ήταν εδώ πολύ πριν την διεθνή κρίση της ενέργειας», ανέφερε ο βουλευτής Γιάννης Μπουρνούς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τόσο στον τομέα της ενέργειας ευνοεί οικονομικά συμφέροντα με την ταχεία απολιγνιτοποίηση. «Ο κ. Μαρινάκης αγοράζει πλοία μεταφοράς LNG», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πλασιέ συμφερόντων στην υγεία». Αναφέρθηκε και στο εσωκομματικό, λέγοντας ότι «η πρόταση Τσίπρα είναι θετικό σοκ για το κομματικό μας σώμα. Η δομή και η διαδικασία λήψης αποφάσεων έχουν φθάσει στα όριά τους τελματώνοντας την καθημερινή λειτουργία του κόμματος». Κλείνοντας «καλωσόριζε τα χιλιάδες νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ως συγκάτοικους στο νέο μας σπίτι».

Στ. Καλπάκης: Να κάνουμε το θυμό και την ανασφάλεια προοδευτική και δημοκρατική αλλαγή

Τον κίνδυνο διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής ως συνέπεια της κρίσης βασικών αναγκών της καθημερινότητας των ανθρώπων τόνισε ο Στέργιος Καλπάκης, σημειώνοντας ότι αυτές τις καταστάσεις προσπαθούν πάντα να τις εκμεταλλευτούν οι εχθροί της δημοκρατίας και πως χρέος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να διοχετεύσει αυτό το ολοένα διογκούμενο κύμα θυμού και ανασφάλειας σε μια κατεύθυνση δημοκρατική και προοδευτική. Τόνισε ότι αυτό θα επιτευχθεί με «ένα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο όπως αυτό που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απέναντι στους μηχανισμούς της άγριας κερδοσκοπίας που έστησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις πλάτες του λαού». Σημείωσε ότι το σύνθημα της πολιτικής αλλαγής είναι μάχη για τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων και την ίδια τη δημοκρατία. Ανέφερε ότι το ’19 με την Προοδευτική Συμμαχία έσπασε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και πως τρία χρόνια μετά «οφείλουμε πάλι να κάνουμε βήματα μπροστά». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πλειοψηφούσα δύναμη στη νέα γενιά και η πολιτική επιρροή του κόμματος πρέπει να αποκτήσει πιο στενή σχέση μαζί της. «Να τολμήσουμε μεγάλες αλλαγές και τομές», είπε, σημειώνοντας ότι σύμμαχοι στην προσπάθεια του κόμματος είναι το πνεύμα και η λαϊκότητα. Υπογράμμισε ότι οι πολιτικές θέσεις μας, οι προτάσεις της Επιτροπής Καταστατικού και οι προτάσεις του προέδρου για την εκλογή της συλλογικής ηγεσίας από τη βάση «συνθέτουν αυτό που έχει ανάγκη σήμερα το κόμμα μας». «Δεν υπάρχουν μέλη μιας χρήσης, γιατί δεν υπάρχουν και πολίτες μιας χρήσης», υπογράμμισε ο κ. Καλπάκης, τονίζοντας ότι «υπάρχουν άνθρωποι με τα ζόρια και τις δυσκολίες τους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ο καθένας και είμαστε υποχρεωμένοι να τους δώσουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τα πράγματα».

Μ. Χρυσοβελώνη: Κόμμα ανοικτό σε όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδιώκει και μπορεί να επαναφέρει τη γνήσια πολιτική στο προσκήνιο, είναι ανοικτό σε όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες της χώρας ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή πολιτικής διαδρομής», είπε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδιώκει την ενεργό συμμετοχή όλων στις γραμμές, τις αρχές και τις αξίες του, για να τονίσει πως η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογική της συλλογικής ηγεσίας από τη βάση «ασφαλώς και με βρίσκει απολύτως σύμφωνη». Είπε ότι θεωρεί πως αποτελεί μια δημοκρατική αλλαγή που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για ένα δημοκρατικό κόμμα, επιταχύνει τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος. «Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και αγώνας για να πετύχουμε να φύγει η άγρια κυβέρνηση της ΝΔ που έχει εξαντλήσει, εξαθλιώσει και εξοντώσει την κοινωνία», πρόσθεσε. Η κ. Χρυσοβελώνη τόνισε ότι το συνέδριο «πρέπει να είναι συνέδριο προωθητικών συνθέσεων και να απέχουμε από άγονες αντιπαραθέσεις που αφήνουν απολύτως αδιάφορη την κοινωνία» και είπε ότι «επιβάλλεται να γίνει κόμμα μαζικό, δημοκρατικό, πλουραλιστικό, με ενεργά μέλη, κόμμα συλλογικής ευθύνης».

Π. Παναγιώτου: Πολιτικό σχέδιο με θετικό πρόσημο και όραμα 

«’Αμεσος πολιτικός στόχος είναι η νίκη στις εκλογές και η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με βάση μία προοδευτική προγραμματική συμφωνία» ανέφερε ο Παναγιώτης Παναγιώτου. Ακολούθως σημείωσε: «Χρειάζονται κρίσιμες επιλογές: η αντιπολίτευσή μας εκτός από την αποδόμηση του σχεδίου της κυβέρνησης, απαιτεί προώθηση του δικού μας σχεδίου, με θετικό πρόσημο, με όραμα και επιχειρήματα. Οι εκλογές κερδίζονται από την επιρροή στα μεσαία στρώματα, όχι με κεντρώες πολιτικές, αλλά με ρεαλιστικές ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Η νίκη θα κερδηθεί μέσω της διαμόρφωσης μία νέας κοινωνικής συμμαχίας με τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας και της οικονομίας, με κοινό παρονομαστή τη νεολαία και τα κινήματα. Είναι αναγκαία μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων. Προφανώς θα κριθεί όταν θα διαμορφωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Αλλά αναδεικνύοντας τις συμπτώσεις και τις συγκλίσεις δημιουργούμε κρίκους στην συνεργασία». Κλείνοντας υποστήριξε: «Η διευκόλυνση της ένταξης νέων μελών είναι αναγκαία όπως και η καταστατική αναβάθμιση των μελών. Η πρόταση του προέδρου είναι στοιχείο προωθητικό. Απαραίτητα για την πολιτική και εκλογική μάχη είναι η νίκη της Προοδευτικής Συμμαχίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».

Γ. Μουζάλας: Στην ΚΕ να υπάρξει το αποτύπωμα των ΛΟΑΤΚΙ και του κινήματος των αναπήρων

Ανεπιφύλακτα υπέρ των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα για τις αλλαγές στο κόμμα, τάχθηκε ο βουλευτής Γιάννης Μουζάλας. Ακολούθως εξήγησε: «Η αλλαγή που προτείνει ο πρόεδρος είναι βαθιά πολιτική αλλαγή και όχι μόνο οργανωτική. Διαμορφώνουν το οργανωτικό σχήμα που όμως υποστηρίζεται από τις πολύ προοδευτικές και ρηξικέλευθες προτάσεις και θέσεις στις οποίες έχουμε καταλήξει». Από το 2014 συνέχισε, έχουν συντελεστεί δύο αλλαγές, που οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στον Αλέξη Τσίπρα: ο μετασχηματισμός της Αριστεράς και η δραπέτευσή της από την φιλοσοφία της ήττας στην φιλοδοξία της νίκης. Μέχρι τότε ήμασταν περήφανοι που ήμασταν ηττημένοι, φτωχοί αλλά τίμιοι, από εδώ και μπρος θα είμαστε νικητές και τίμιοι. Είναι μία αλλαγή από το 1945 που θα καταγραφεί στην ιστορία της αριστεράς. Η δεύτερη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από κόμμα των εργαζομένων είναι και κόμμα των μικρομεσαίων και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Αυτή είναι μία βαθύτατη πολιτική αλλαγή στην Αριστερά. Αυτές οι αλλαγές προϋποθέτουν το άνοιγμα του κόμματος σε κάθε προοδευτική φωνή. Ο μετασχηματισμός δεν είναι οργανωτικός, είμαστε η αριστερά της νίκης όχι της ήττας, είμαστε η αριστερά των εργαζομένων αλλά και της μεσαίας τάξης». Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι στην νέα ΚΕ επιτροπή θα πρέπει να υπάρξει το αποτύπωμα των ΛΟΑΤΚΙ, του κινήματος της αναπηρίας και των Αλβανών ομογενών. Θα είναι τεράστιο το αποτύπωμα στη κοινωνία αν μέσα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν εκπρόσωποι των ΛΟΑΤΚΙ και των ανάπηρων».

Π. Λάμπρου: Πήγαμε ψηλά με τη ριζοσπαστική, κινηματική γραμμή. Αλλά σήμερα το ξεχνάμε 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε από το 3% στο 36% με τη ριζοσπαστική, κινηματική γραμμή, με τις πλατείες, τις διαμαρτυρίες, τις προτάσεις, υπογράμμισε ο Πάνος Λάμπρου. «Αλλά το ξεχνάμε», σχολίασε. Είπε ότι «υπάρχει μια αγωνία του “μεγάλου κόμματος”». «Κι εγώ την είχα και την έχω και σήμερα, ξεκίνησα από πολύ χαμηλά, πήγαμε στο 3%, στο 3,5%, στο 4%, δώσαμε σκληρή μάχη, στην οποία έπαιξαν ρόλο πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες και ασφαλώς και ο σύντροφος Τσίπρας και άλλοι και πήγαμε με αυτή τη γραμμή, τη ριζοσπαστική, την κινηματική, με τις πλατείες, τις διαμαρτυρίες, με τις προτάσεις», σχολίασε. Πρόσθεσε ότι «πήγαμε από το 3% στο 27% και μετά στο 35-36%. Με αυτή τη γραμμή όμως πήγαμε. Αλλά σήμερα το ξεχνάμε και λέμε θέλουμε ένα πλατύ κόμμα, να βγούμε στον ήλιο και στα ουράνια. Να πάμε στα ουράνια, άρα να σπάσουμε το κέλυφος». Σε αυτό το σημείο σχολίασε ότι το ίδιο έπαθε το ιταλικό ΚΚ που έσπασε το κέλυφος του Κ και έβαλαν το Α και μετά δεν τους έκανε κι αυτό γιατί είπαν ότι τους περιόριζε και έβαλαν το Δ και μετά κάποιοι διαφωτισμένοι μεταδημοκράτες είπαν το Δ τι το θέλεις, ας πάμε στο Ρ. «Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή», τόνισε. Ο κ. Λάμπρου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι άκουσε πολλή κουβέντα περί δημοκρατίας μέσα στο κόμμα και πως «τώρα γίνεται μια αποθέωση στα μέλη, αυτά που βλέπουμε και δεν βλέπουμε, σε αυτά που ψήφισαν τώρα και σε αυτά που δεν ψήφισαν ούτε τώρα». «Η ίδια ευαισθησία υπήρχε όταν ένα όργανο κατά το μισό διορισμένο αποφάσισε ερήμην, όχι των μελών αλλά του συνεδρίου, την αλλαγή του ονόματος μας;», πρόσθεσε. Σχολίασε ακόμη ότι του κάνει εντύπωση πως «τον τελευταίο μήνα γίνεται ένας φοβερός διαχωρισμός μεταξύ μας, ξεχάσαμε τα ρεύματα ιδεών, τις απόψεις και ξαφνικά έγιναν όλοι “προεδρικοί” και από την άλλη μεριά η “oμπρέλα”. Καταργούνται τα ιδεολογικά ρεύματα στην πράξη, καταργούνται οι προβληματισμοί».

Φ. Κουβέλης: Από τη Δευτέρα το συνέδριο θα καθοδηγεί αποφασιστικά την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αφού εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται σε αυτό το συνέδριο ως σύνεδρος, ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι το συνέδριο «διεξάγεται σε πολιτική συγκυρία που προσδιορίζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο εξαιρετικά ανησυχητικό με μια κοινωνία πιεσμένη με φοβερές ανακατατάξεις στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο και έξω από τη χώρα». Υποστήριξε πως «η κυβέρνηση αυτή δεν αστοχεί σε αυτά που επιλέγει να προωθήσει και να εγκαταστήσει», προσθέτοντας ότι «πρόκειται για επιλογή απόλυτης εγκαθίδρυσης του νεοφιλελευθερισμού, με καινούριες δομές που θα ανατρέπουν ακόμα κι εκείνα που είναι αποτέλεσμα δημοκρατικής κατάκτησης μέσα στη διαδρομή του χρόνου». Είπε πως η παρουσία και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γίνεται αποφασιστικός παράγοντας στην εξέλιξη των κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων στη χώρα, ότι έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα που τίθεται στην κρίση του συνεδρίου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για επιλογές που μπορούν να εφαρμοστούν «από τη δική μας κυβερνώσα αριστερά». Πρόσθεσε ότι τα κόμματα τα προσδιορίζουν το πολιτικό πρόγραμμα και ο ιδεολογικός άξονας και ότι δεν κινδυνεύει το κόμμα από άλλα πράγματα όταν η συμμετοχή σε αυτό γίνεται στη βάση πολιτικής συμφωνίας, όπως αυτή καταγράφεται με συγκεκριμένο προγραμματικό τρόπο. Σχολίασε ότι κανείς, απ’ όπου κι αν προέρχεται, δεν έχει αντίρρηση ότι ο τελικός στόχος που καθορίζει την πορεία μέχρι την επίτευξη του, είναι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το συνέδριο, από τη Δευτέρα και μετά θα καθοδηγεί αποφασιστικά την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσα στην κοινωνία.

Ν. Μπίστης: Θέλουμε ένα κόμμα στο οποίο εύκολα μπαίνεις και δύσκολα βγαίνεις

«Την κυβέρνηση δεν τη θέλουμε ως αυτοσκοπό αλλά ως μέσο, θέλουμε κυβερνώσα όχι κυβερνητική αριστερά», είπε ο Νίκος Μπίστης. Ανέφερε ότι ο Νίκος (Βούτσης) και ο Ευκλείδης (Τσακαλώτος) είπαν ότι ορισμένοι όταν ακούν για ιδεολογία πιάνουν πιστόλι. «Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί, αλλά εγώ δεν είμαι ανάμεσα τους», είπε, σημειώνοντας ότι δεν θέλει κόμμα ιδεολογικής καθαρότητας, αλλά προγραμματικής ενότητας πάνω στις αρχές και τις αξίες της αριστεράς. «Είμαστε στην εποχή της πληθυντικής αριστεράς που ψάχνεται. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σταματήσει να ψάχνεται, πάψει δηλαδή να είναι ένα κόμμα εν κινήσει, αν προσευχόμαστε στα Ταλμούδ, τα Ευαγγελία και τα Κοράνια της ιδεολογικής καθαρότητας, τότε θα γίνουμε σαν πέτρα, σκληροί και καθόλου απορροφητικοί. Εμείς χρειαζόμαστε ένα κόμμα σφουγγάρι», πρόσθεσε. Σχολίασε ότι «κανείς δεν είναι μουσαφίρης, είμαστε όλοι συνιδιοκτήτες» και πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια να αποκοπεί κάποια από τις ταυτότητες και παραδόσεις στο όνομα μιας επιζήμιας ιδεολογικής καθαρότητας». «Θέλουμε ένα κόμμα στο οποίο εύκολα μπαίνεις και δύσκολα βγαίνεις. Όχι το αντίστροφο», τόνισε, προσθέτοντας ότι «μόνο αν γίνουμε ανοικτό κόμμα θα δίνουμε κάποια στιγμή και κόμμα των μελών, γιατί αυτό που είμαστε σήμερα δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο» και πως «οι κίνδυνοι της ακινησίας είναι αυτοί που δεν αντιμετωπίζονται».

Σ. Αναγνωστοπούλου: Να ξαναγίνουμε και κινηματική αριστερά εκτός από κυβερνώσα

«Το μεγαλύτερο στοίχημα του νεοφιλελευθερισμού και η πιο σκληρή επίθεση έγινε στον πολιτισμό» υπογράμμισε η Σία Αναγνωστόπουλου. Η Σ. Αναγνωστόπουλου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις πρόσφατες εξελίξεις με τα «μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας», όπως τα έργα στην Ακρόπολη και τα αρχαία στο μετρό και δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που αναλάβει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το νόμο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για τα μουσεία και «καταργεί» όπως είπε, όλη τη «μουσειακή πολιτική», «την κάνουν απολύτως νεοφιλελεύθερη και τα χαρίζουν στους ιδιώτες». «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι μέσα από τον πολιτισμό να συνδιαμορφώσουμε το κίνημα. Να ξαναγίνουμε και κινηματική αριστερά εκτός από κυβερνώσα», τόνισε η Σ. Αναγνωστόπουλου. Κλείνοντας, εξέφρασε την υποστήριξή της στην πρόταση του Αλ. Τσίπρα για την εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τη βάση και έστειλε ενωτικό μήνυμα σε «όλους του συντρόφους, είτε συμφωνούν είτε όχι» πως θα βρεθούν «στα ίδια μετερίζια κατά του εθνικισμού, υπέρ των δικαιωμάτων, υπέρ των κοινωνικών αγώνων, πάντα στο δρόμο με προοπτική τον σοσιαλισμό και την αριστερά στην κυβέρνηση».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ