Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό: Η Ελλάδα πιστή στον δρόμο της διπλής ετοιμότητας απέναντι στην Τουρκία

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας τις “εξαιρετικές διμερείς σχέσεις”. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Ρουμάνο ομόλογό του και για την τουρκική προκλητικότητα.

“Επιβεβαιώσαμε τις εξαιρετικές διμερείς μας σχέσεις αλλά και την κοινή μας πίστη στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της δημοκρατίας, της ισονομίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ελλάδα και Ρουμανία άλλωστε, εκτός από γείτονες στα Βαλκάνια είναι εταίροι στην ΕΕ, είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ κάτι το οποίο αναδείχθηκε και στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης όπου οι χώρες μας εμφανίστηκαν ως δύο από τους βασικούς πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στην ανατολική και νοτιοανατολική πτέρυγα του Ατλανικού Συμφώνου”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του, μετά την συνάντηση με τον Νικολάε Ίονελ Τσούκα.

Οι λαοί των δύο χωρών, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στέκονται δίπλα δίπλα και απέναντι στις απειλές της κλιματικής κρίσης που μας αφορούν όλους”. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνδρομή των Ρουμάνων πυροσβεστών το περσινό καλοκαίρι, που τότε ήταν ένα σχέδιο και τώρα έγινε οργανωμένη συνεργασία, όπως χαρακτηριστικά είπε, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού προγράμματος. Ευχαρίστησε τον Ρουμάνο ομόλογό του και ανέφερε ότι ως πρώην στρατηγός ο ίδιος σίγουρα κατανοεί τη σημασία της επιχειρησιακής ετοιμότητας απέναντι σε ασύμμετρους κινδύνους.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να αναβαθμίσουν και τη συνεργασία στην ενέργεια. Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, πρωταγωνιστεί ως κόμβος εισόδου αλλά και μεταφοράς φυσικού αερίου, καλύπτοντας προφανώς τις εθνικές ανάγκες αλλά και τροφοδοτώντας την ευρύτερη περιοχή και ασφαλώς και τη Ρουμανία. Υπογράμμισε πως “δεν πρόκειται μόνο για μία εμπορική επιλογή αλλά για μία πράξη ευθύνης, αλληλεγγύης με ευρύτερη εμβέλεια που σηματοδοτεί και μία πιο μεσομακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας στον τομέα της ενέργειας”.

Ο αγωγός IGB και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Αναφερόμενος στα αυριανά εγκαίνια του αγωγού IGB, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να είναι έτοιμο το έργο στα μέσα του χρόνου, αναγνωρίζοντας “τον ρόλο που αυτές οι υποδομές μπορεί να παίξουν στη γρήγορη απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία που δυστυχώς εργαλειοποιεί γεωστρατηγικά τις ενεργειακές της πηγές”.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και τις εξελίξεις όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επαναφορά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα του ωμού αναθεωρητισμού “αναζητώντας πάντα τρόπους να στηρίξουμε την αμυνόμενη Ουκρανία και φυσικά ανάμεσα τους και τις δυνατότητες να βρεθούν εναλλακτικές οδοί εξαγωγής και μεταφοράς της μεγάλης αγροτικής παραγωγής της Ρουμανίας στις διεθνείς αγορές”.

Όπως υπογράμμισε, διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων και σύμπνοια επιδιώξεων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει ανεπιφύλακτα την προσπάθεια της Ρουμανίας αλλά και της Βουλγαρίας για ένταξη στη ζώνη του Σένγκεν.

Διαπίστωσε επίσης πως οι δύο χώρες μοιράζονται την ίδια ανησυχία να κρατήσουν ζωντανή την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων που όπως είπε είναι μια προοπτική ασφάλειας και οικονομικής προόδου για ολόκληρη την χερσόνησο μας.

Μητσοτάκης - Ρουμάνος πρωθυπουργός

Το μήνυμα στην Τουρκία

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως ενημέρωσε τον κ. Τσούκα για την διαρκή τουρκική προκλητικότητα, την έντονη ρητορική, τις επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας που αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Όπως είπε, επανέλαβε πως “η χώρα μας είναι πιστή στον δρόμο της διπλής όσο και αποφασιστικής ετοιμότητας να υπερασπιστεί από τη μία τα εθνικά της συμφέροντα χωρίς να κάνει καμία απολύτως έκπτωση αλλά ταυτόχρονα να υποδεχθεί ταυτόχρονα έναν καλόπιστο διάλογο στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας που πάντα πρέπει να καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο συνομιλούν γείτονες χώρες”.

Ανέφερε, επίσης, πως το καλό κλίμα της σημερινής συνάντησης πλαισιώνεται από μια πρωτοβουλία ξεχωριστής σημασίας, την έκθεση Ελλάδα-Ρουμανία: 140 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, στο Βυζαντινό Μουσείο.

“Mπορείτε να βασιστείτε στην βοήθεια μας” είπε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Νικολάε Ιονέλ Τσιούκα, τόνισε ότι “η Ρουμανία ήταν πάντα δίπλα στην Ελλάδα και πέρυσι ήμασταν πραγματικά δίπλα στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, δίπλα στον ελληνικό λαό, όταν είχαμε αυτές τις τρομερές πυρκαγιές. Φέτος ήρθαμε πάλι να βοηθήσουμε και θα είμαστε δίπλα σας με πολύ περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη, όχι μόνο με τους 28 πυροσβέστες που είναι σήμερα εδώ και τα 8 οχήματα, αλλά και με άλλους που εάν χρειαστούν μπορείτε να βασιστείτε στη βοήθεια μας”.

“Οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή μπορείτε να βασιστείτε στην βοήθεια μας γιατί είμαστε σίγουροι ότι και εσείς θα κάνετε το ίδιο”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας στις κοινές δηλώσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ