Σύγκρουση για το κόστος των κυβερνητικών αποστολών

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

 

Την Πάρο επισκέπτεται σήμερα ο Πρωθυπουργός για τα εγκαίνια του νέου διαδρόμου στο αεροδρόμιο του νησιού.

Η επίσκεψη αυτή προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας συνοδεύεται από πολυπληθή αποστολή για τα εγκαίνια και ενώ μόλις την Τετάρτη ψηφίστηκε τροπολογία από τη βουλή, με βάση την οποία τα μέλη της αποστολής που συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό, αλλά και τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών στα ταξίδια τους θα μπορούν να διαμένουν σε ίδιου επιπέδου και κόστους κατάλυμα, σε αντίθεση με την ως τώρα πρακτική, που προέβλεπε φθηνότερα ξενοδοχεία για τη συνοδεία του Πρωθυπουργού και των Υπουργών.

H τροπολογία εγκρίθηκε από τη Βουλή με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους να αναγνωρίζει ότι θα προκαλέσει πρόσθετη επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά.

Η τροπολογία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, συνδυάστηκε δε, από στελέχη της ΝΔ, με την επίσκεψη στην Πάρο και πυροδότησε σωρεία επιθέσεων στον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του, ότι πάνε στη Πάρο για ακριβό τριήμερο με έξοδα των φορολογουμένων.

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μαξίμου, που κατηγόρησε τη ΝΔ και τα στελέχη της για «γκεμπελισμό», ενώ διευκρίνισε πως η αποστολή θα επιστρέψει αυθημερόν στην Αθήνα.

Στο στόχαστρο βρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, τον οποίο το Μαξίμου θεωρεί ως υπεύθυνο για τα σενάρια τριήμερης διαμονής στην Πάρο με έξοδα του δημοσίου. Μάλιστα ζήτησε εμμέσως την αποπομπή του όπως και εκείνη του εκπροσώπου του κόμματος Γιώργου Κουμουτσάκου.

«Επειδή ο λαϊκισμός και ο κιτρινισμός έχουν όρια, προσκαλούμε τον κ. Γεωργιάδη, αλλά και τον κ. Κουμουτσάκο που έσπευσε να υιοθετήσει την γκεμπελική πρακτική, να μεταβούν στην Πάρο, προκειμένου να διαπιστώσουν, με τα ίδια τους τα μάτια, ότι η ολιγομελής κυβερνητική αντιπροσωπία θα μεταβεί και θα επιστρέψει αυθημερόν και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση των δημοσίων εξόδων, αφού την ειδική πτήση χορηγεί η Aegean», αναφέρει η ανακοίνωση του Μαξίμου, η οποία προσθέτει, «πως μπορούν να είναι σίγουροι πως το βράδυ της ίδια μέρας θα επιστρέψουν στην Αθήνα μαζί με την κυβερνητική αποστολή και την ίδια πτήση, προκειμένου να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στον Πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος, ασφαλώς, δεν πρόκειται να ανεχθεί δύο ψεύτες και λαϊκιστές σε ανώτατα κομματικά αξιώματα», σημειώνεται σε κυβερνητικό non paper, όπου διευκρινίζεται και ότι η τροπολογία δεν αφορά σε ταξίδια εντός Ελλάδος, αλλά αποστολές του Πρωθυπουργού και των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών στο εξωτερικό.

Η απάντηση της ΝΔ ήταν δεικτική και επιθετική, ενώ υπαινίσσεται ότι η αυθημερόν επιστροφή αποφασίστηκε μετά τον σάλο που προκλήθηκε: «Λυπούμαστε που χαλάσαμε στον πρωθυπουργό και την κουστωδία του το τριήμερο στην Πάρο! Ας μην ανησυχούν όμως. Πολύ σύντομα η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα είναι σε μόνιμες διακοπές», αναφέρει η ΝΔ και προσθέτει: «Όμως, τότε, δεν θα καλύπτονται από την τροπολογία της δωρεάν αναψυχής, την οποία η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει», προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν πάντως μεγάλη σημασία στα εγκαίνια του αεροδρομίου, ενώ επισημαίνουν ότι η επιχειρησιακή του λειτουργία είναι αποτέλεσμα της δικής τους προσπάθειας, αφού η ολιγωρία των προηγούμενων κυβερνήσεων και η κατασπατάληση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια ταμεία με ανολοκλήρωτο το έργο κατασκευής διάδρομου του νέου αεροδρομίου της Πάρου, παρέμεινε μέχρι και την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 20/1/2015.

Τονίζουν μάλιστα, πως το νέο αεροδρόμιο τέθηκε σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία μετά από 20 χρόνια αφότου πρωτοαιτήθηκαν οι κάτοικοι της Πάρου τη δημιουργία νέου αεροδρομίου, και ότι η ολοκλήρωση του διαδρόμου έγινε χάρις στην αποφασιστική στάση του υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ με την αποπληρωμή του έργου και τον καθορισμό καταληκτικής ημερομηνίας παράδοσης του, τον Μάιο του 2016.

 

Πηγή real.gr

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος ανακοινώσεων για την κυβερνητική αποστολή στην Πάρο – Διαψεύδει το Μαξίμου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ