Συγκρούσεις για τη διαθεσιμότητα

Συγκρούσεις για τη διαθεσιμότητα

Έντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή. Στους δρόμους χιλιάδες υπάλληλοι στους δήμους. Μετά τον θόρυβο αποσύρθηκε η διάταξη για τους αποσπασμένους στα υπουργικά γραφεία. 

Υψηλοί τόνοι στην επιτροπή της βουλής, διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και καταλήψεις σε δήμους της χώρας είναι το κλίμα που επικρατεί λίγα 24ωρα πριν έρθει το πολυνομοσχέδιο προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής. 

Μετά τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σήμερα αναμένεται να πάρει τον λόγο ο Υπουργός Εσωτερικών. Οι Γ. Στουρνάρας, Γ. Μιχελάκης και Κ. Μητσοτάκη δέχθηκαν με το «καλημέρα» τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους έστω και την τελευταία στιγμή κατευνάσει τις αντιδράσεις των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, όπως με τους δημοτικούς αστυνομικούς από τονίζεται τους οποίους θα απορροφηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό. 

Βασικό κριτήριο είναι οι διαδικασίες με τις οποίες μπήκαν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο. Το ΑΣΕΠ αποτελεί το πιο ισχυρό «όπλο» απέναντι στην απόλυση. 

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριξε ότι θα υπάρξουν κριτήρια, αν δηλαδή για παράδειγμα ένας δημόσιος υπάλληλος μπήκε στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ ή από την «πίσω πόρτα». 

«Οι πρώτοι που πρέπει να φύγουν και δεν πρέπει να υπάρχει ουσιαστική διαφωνία σε αυτό είναι εκείνοι που μπήκαν καταχρηστικά, με πλαστά πτυχία ή πιστοποιητικά και πήραν μια θέση που δεν άξιζαν και το υπουργείο δεσμεύεται να προχωρήσει στον έλεγχο αυτών των περιπτώσεων», είπε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως θα εξεταστούν και οι περιπτώσεις εκείνων που κρίνονται τελεσίδικα πειθαρχικά.

Αποσύρθηκε μετά το θόρυβο 

Με νομοτεχνική βελτίωση που θα κατατεθεί σήμερα στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης θα καταργεί την έξτρα μοριοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων που είναι αποσπασμένοι σε γραφεία υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων.

Μετά το θόρυβο που ξέσπασε για προνομιακή μεταχείριση συνεργατών κυβερνητικών αξιωματούχων, ο Κ. Μητσοτάκης παίρνει επί της ουσίας πίσω την επίμαχη ρύθμιση, επιφυλάσσοντάς τους την ίδια μεταχείριση με όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που θα ενταχθούν στο καθεστώς της κινητικότητας.

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ 

Με πορείες, καταλήψεις και απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρούν οι εργαζόμενοι στους δήμους για την ένταξη χιλιάδων συναδέλφων τους στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. 

Για σήμερα η ΠΟΕ – ΟΤΑ έχει εξαγγείλει στάση εργασίας από τις 11.30 έως τη λήξη του ωραρίου. Την ίδια ημέρα η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στις 12.00 στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς τη Βουλή. Συλλαλητήρια και πορείες στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στους μεγάλους δήμους της χώρας αναμένεται να γίνουν και μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Ηγουμενίτσα: Παραιτούνται για την κινητικότητα 

Την Τρίτη ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ – ΟΤΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσουν την αποκομιδή των σκουπιδιών, μια κίνηση, η οποία θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην τουριστική εικόνα της χώρας.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ