Στο μικροσκόπιο των Επιτελείων ισραηλινά και γερμανικά αντιαεροπορικά συστήματα

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Τα ειδικά κλιμάκια των Γενικών Επιτελείων εξετάζουν την αναβάθμιση της αντιαεροπορικής ομπρέλας της ελληνικής άμυνας και συγκεντρώνουν πληροφορίες για κάθε σύστημα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες επισκέψεις στο Ελληνικό Πεντάγωνο πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα. Εκπρόσωποι των εταιρειών από Γερμανία και Ισραήλ παρουσίασαν στους Έλληνες Επιτελείς τις δυνατότητες δύο διαφορετικών αντιαεροπορικών συστημάτων.

Η αρχή έγινε την Δευτέρα, οπότε το κατώφλι του ΓΕΑ πέρασαν εκπρόσωποι της εταιρείας «Diehl Defence GmbH & Co. KG», κ. Sascha Straub (Senior Marketing Manager), κ. Georgios Kokkalas (Technical Consultant) και κ. Georgios Georgiou (Technical Consultant), πραγματοποιώντας συνάντηση με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση εκ μέρους της εταιρείας των δυνατοτήτων του συστήματος Ground – Based Air Defence (GBAD) που κατασκευάζει. Ήδη, στην κατασκευή του εν λόγω συστήματος μετέχει και η ελληνική εταιρείας υψηλής τεχνολογίας INTRACOM Defense Electronics (IDE).

Πρόκειται για μέσης εμβέλειας αντιαεροπορικό σύστημα, με μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής τα 40 έως 80 χλμ και μέγιστο ύψος τα 20 ως 30 χλμ.

Την Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου, το ΓΕΑ επισκέφθηκε ομάδα της εταιρείας «IAI Ltd», κ. Eili Behar (Marketing VP), κ. Noam Shani (Director, Marketing Europe), κ. Tsvi Klejman (Manager, Marketing & Business Development) και Dr. Vasilis Bistolas (Manager), πραγματοποιώντας συνάντηση με αρμόδιους επιτελείς των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση εκ μέρους της εταιρείας των δυνατοτήτων του συστήματος BARAK που κατασκευάζει.

Το ισραηλινό BARAK είναι μεγάλης εμβέλειας αντιαεροπορικό σύστημα με βλήματα επιδόσεως της τάξεως από 35 ως 150 χλμ και μέγιστο ύψος εμπλοκής τα 30 χλμ. Πρόκειται για το ίδιο αντιαεροπορικό σύστημα για το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον απόκτησης η Κύπρος.

Το Barak παράγεται σε διαφορετικές εκδόσεις καλύπτοντας τις ανάγκες του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ