Στο Ισραήλ ο Σαμαράς

Στο Ισραήλ ο Σαμαράς

Αποστολή στο Ισραήλ: Χριστίνα Κοραή

Με επίσκεψη μνήμης στο μουσείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στις 9.30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεκινάει την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Το μεσημέρι συγκαλείται στα Ιεροσόλυμα το πρώτο κοινό υπουργικό συμβούλιο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Είναι η πολυπληθέστερη κοινή διακυβερνητική σύσκεψη την οποία έχουν διοργανώσει οι Ισραηλινοί με άλλη χώρα όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν εννέα υπουργοί και πρόκειται να υπογραφούν ισάριθμες συμφωνίες. Η συνεδρίαση γίνεται στον απόηχο της επιχείρησης εξάρθρωσης της Χρυσής Αυγής, της οποίας ο αρχηγός και βουλευτές έχουν προφυλακιστεί ή είναι υπόδικοι με κατηγορίες που αφορούν την συμμετοχή τους σε εγκληματική οργάνωση. Ο ισραηλινός τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός ασχολήθηκε εκτενώς με τις εξελίξεις. Πάγιο αίτημα των Ισραηλινών ήταν η τιμωρία του εγκωμιασμού του ναζισμού από την ελληνική βουλή. Μέσα στο επόμενη εβδομάδα αναμένεται και η κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου το οποίο αναμένεται να περιέχει διάταξη και για την αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων.

Οι αποκρατικοποιήσεις, οι επενδύσεις αλλά και η κοινή γεωστρατηγική του άξονα «Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ»| ο οποίος έχει στόχο τις δυνατότητες αξιοποίησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Ισραηλινό ομόλογο του Μπέτζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες σήμερα στα Ιεροσόλυμα.

Μπορεί τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, από την αμερικανική Noble και την Ισραηλινή Delek στο οικόπεδο 12 της Αφροδίτης εντός της Κυπριακής ΑΟΖ να ήταν κατώτερα των προσδοκιών αλλά ο φυσικός πλούτος που υπάρχει στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ενισχύει την αυτονόμηση της Ευρώπης σε ενεργειακές πηγές και ενισχύει τον γεωστρατηγικό ρόλο της περιοχής.

Έχουν προηγηθεί τα δύο ταξίδια του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ομπάμα τον Αύγουστο και τον αντιπρόεδρο Τζον Μπάιντεν την περασμένη Τετάρτη. Η ενεργειακή σύμπραξη Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ ενθαρρύνεται από την αμερικανική ηγεσία. Το Ισραήλ ήδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τις αποκρατικοποιήσεις της ΕΥΑΘ, της ΕΥΔΑΠ και του Ελληνικού.

Στην κυβερνητική αποστολή συμμετέχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος την Τετάρτη θα επισκεφτεί την Δυτική Όχθη όπου θα έχει επαφές με τις Παλαιστινιακές αρχές.

Ταυτόχρονα με το κοινό υπουργικό συμβούλιο στα Ιεροσόλυμα, θα συνεδριάζει το ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματικό φόρουμ στο Τελ Αβίβ. Συμμετέχουν 101 εκπρόσωποι εταιρειών και ήδη έχουν κλειστεί 250 συναντήσεις (business to business) μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών επιχειρηματιών. Σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει στο φόρουμ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα και τις δυνατότητες για κοινές συνέργειες επιχειρηματιών των δύο χωρών.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μεταξύ άλλων θα υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας στο τομέα διαχείρισης υδάτινων πόρων μετά και τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης που παρουσιάστηκαν φέτος το καλοκαίρι σε ελληνικά νησιά με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Σαντορίνης. Η συμφωνία θα αφορά και στον τομέα της αφαλάτωσης και της διαχείρισης απορριμμάτων. Το Ισραήλ θεωρείται πρωτοπόρο παγκοσμίως στους συγκεκριμένους τομείς.

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα υπογράψει συμφωνία με το Ισραηλινό ομόλογό του για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων τους στο θέμα της ενέργειας. Είναι ένα ακόμη βήμα μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το καλοκαίρι η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος και η οποία ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα μεταφέρει ρεύμα και θα συνδέει τις τρεις χώρες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας θα υπογράψει μνημόνιο επικαιροποίησης στη συνεργασία και ανταλλαγής δεδομένων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Θα υπάρξει συμφωνία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων σχετικών με όπλα και εκρηκτικά.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ