Στο ΓΕΕΘΑ η «CYBER COALITION» του ΝΑΤΟ

Μία από τις σημαντικότερες ασκήσεις κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ, η «CYBER COALITION 2023», διεξήχθη στο ΓΕΕΘΑ, με τους Συμμάχους να αναγνωρίζουν τη σοβαρή δουλειά που συντελείται από τη Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ και του Διακλαδικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ (ΔΙΚΕΚΥΒ/ΓΕΕΘΑ).

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το ΓΕΕΘΑ έχει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια στήσει την «Ασπίδα» με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία δεδομένων, τη διαχείριση θεμάτων cyberwarfare και τις υβριδικές απειλές.

Η ΔΙΚΕΚΥΒ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) ή «Ασπίδα», όπως αποκαλείται από τα στελέχη, ήταν αυτή που ανέλαβε να εξαλείψει την απειλή και να διασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη συνέχεια των εξετάσεων.

Οι υβριδικές μορφές πολέμου περιλαμβάνουν στρατούς με πληκτρολόγια που ως στόχο έχουν να εξουδετερώσουν κάθε μορφή επικοινωνίας ή δομές οργάνωσης του αντιπάλου προξενώντας χάος.

Η Διεύθυνση Γ5 του ΓΕΕΘΑ αποτελεί το αθόρυβο όπλο της ψηφιακής θωράκισης της χώρας. Είναι η Διεύθυνση που έχει την ευθύνη της ανάπτυξης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους τομείς του Διαστήματος και της Κυβερνοάμυνας.

Η Γ5 μετρά ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου το 2021 ως αρμόδιος επιτελικός φορέα στον τομέα του Διαστήματος, ως αναγνώριση της ανάγκης για την συνεχή ψηφιακή αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων με παράλληλο εναρμονισμό τους με τα σχετικά Ευρωπαϊκά και Συμμαχικά πρότυπα.

Οι φωτογραφίες είναι από τον περασμένο Ιούλιο, που για πρώτη φορά δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το «Στρατηγείο Κυβερνοάμυνας» του ΓΕΕΘΑ.

Αναγνωρίζοντας την πολύ σοβαρή δουλειά που γίνεται, από τις 27 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου διεξήχθη στο ΓΕΕΘΑ η άσκηση «CYBER COALITION 2023», μία από τις σημαντικότερες ασκήσεις κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ.

Η «CYBER COALITION 2023» σχεδιάζεται και διευθύνεται από το Στρατηγείο Μετασχηματισμού (Allied Command Transformation – ACT) του ΝΑΤΟ. Από ελληνικής πλευράς συντονίζεται και παρακολουθείται από την Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, και σε αυτήν συμμετείχε προσωπικό του Διακλαδικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ (ΔΙΚΕΚΥΒ/ΓΕΕΘΑ) και των αντίστοιχων τμημάτων κυβερνοασφάλειας των Γενικών Επιτελείων, καθώς και προσωπικό πληροφορικής του ΝΑΤΟ Rapid Deployable Corps-Greece (NRDC-GR).

Η «CYBER COALITION 2023» διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2008 και φέτος έλαβαν μέρος σε αυτήν περίπου 1000 ασκούμενοι από τα κράτη – μέλη και εταίρους του ΝΑΤΟ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από φορείς της βιομηχανίας και του ακαδημαϊκού χώρου.

Η άσκηση διεξήχθη μέσω τηλεματικής με διασύνδεση σε εικονικό πεδίο ασκήσεων στο Κέντρο Αριστείας Συνεργατικής Κυβερνοάμυνας (Cooperative Cyber Defence Center of Excellence – CCDCoE) του ΝΑΤΟ στο Ταλίν της Εσθονίας, και αποσκοπούσε στην εκπαίδευση του προσωπικού σε διαδικασίες κυβερνοάμυνας τόσο σε τεχνικό και επιχειρησιακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο λήψης αποφάσεων, καθώς και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του, όπως και στην εμβάθυνση της συνεργασίας τους, στον τομέα του κυβερνοχώρου.

Κατά τη διάρκειά της έλαβαν χώρα σενάρια που αφορούσαν στην αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές που υποστηρίζουν επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ (δικτυακές, πληροφοριακές, παραγωγής ενέργειας, εφοδιαστικής αλυσίδας), καθώς και στην μόλυνση συστημάτων υποστήριξης ηλεκτρικών οχημάτων, όπως επίσης εξετάστηκαν και θέματα νομικής φύσης που αφορούν στην θεώρηση των κυβερνοεπιθέσεων ως ένοπλες επιθέσεις.

Η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό με στόχο την αποτελεσματική θωράκιση και αποτροπή κυβερνοαπειλών στον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ έχει αναλάβει και την προστασία κρίσιμων εθνικών υποδομών και κατά περίπτωση και άλλων κρατικών δομών και υπηρεσιών, με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ