Στο επίκεντρο τα ενεργειακά

Στο επίκεντρο τα ενεργειακά

Ρεπορτάζ: Τασούλη Αλεξία

Με βασικό θέμα συζήτησης την ενέργεια στη συνεργασία των δύο χωρών, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος θα συναντήσει σήμερα στο Μπακού τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, τον πρωθυπουργό Artur Rasizadeh και τον υπουργό Εξωτερικών Εlmar Mammadyarov.

H αζέρικη κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων SOCAR συμμετέχει στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που από το 2008 υπέγραψε σύμβαση προμήθειας αζέρικου φυσικού αερίου.

Η επίσκεψη όμως του υπουργού εξωτερικών στο Αζερμπαιτζάν γίνεται σε μια χρονική στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την απόφαση της κοινοπραξίας Shaz Deniz για τον αν θα επιλέξει τον αγωγό TAP ή τον ανταγωνιστικό Nabucco West.

Ο αγωγός φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline) έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία θάλασσα, στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας εφοδιάζοντας ταυτόχρονα με αέριο κατά τη διαδρομή του και τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία έχουν υπογράψει τριμερή συμφωνία που διασφαλίζει την πλήρη στήριξη του έργου ενώ έχει επικυρωθεί και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει αναφερθεί στης πρωταρχικής σημασίας συμβολή που θα έχει το συγκεκριμένο έργο στην ανάπτυξη της χώρας ενώ θα προσφέρει και 2.000 θέσεις εργασίας κυρίως στη Μακεδονία. Η κοινοπραξία αναμένεται να λάβει την απόφαση στα μέσα Ιουνίου.

Τον υπουργό Εξωτερικών επρόκειτο να τον συνοδεύσει ο υφυπουργός ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, όμως με εντολή του πρωθυπουργού την τελευταία στιγμή παρέμεινε στην Αθήνα και τον αντικατέστησε στο ταξίδι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ