Στην τελική ευθεία για την παραλαβή των πρώτων Marder από την Γερμανία

Ζήτημα χρόνου είναι να παραλάβει ο Ελληνικός Στρατός τα πρώτα Γερμανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) που θα αντικαταστήσουν τα ρωσικής προέλευσης BMP-1, που παραχωρούνται στην Ουκρανία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στην τελική ευθεία μπαίνει η έναρξη παραλαβής των πρώτων γερμανικής κατασκευής ΤΟΜΑ, Marder, τα οποία παραλαμβάνονται για να αντικαταστήσουν τα ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1, προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία, κατόπιν συμφωνίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στις 31 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα για αποστολή στην Ελλάδα 10 ΤΟΜΑ Marder, πλήρως λειτουργικά κι ελεγμένα.

Ταυτόχρονα, από τα ελληνικά νησιά έχουν αποσυρθεί ήδη 40 BMP-1, τα οποία μεταφέρθηκαν στο 308 Εργοστάσιο του Στρατού Ξηράς, στην Θεσσαλονίκη, όπου έγινε το πλήρες σέρβις κι επιθεώρησή τους. Έχουν αφαιρεθεί τα εθνόσημα κι έχουν βαφτεί στο «λαδί» χρώμα, που μοιάζει με τα αντίστοιχα των Ουκρανικών.

Το πιθανότερο είναι ότι θα μεταφερθούν μέσω πλοίου, το οποίο θα δέσει στην Γερμανία κι από εκεί μέσω σιδηροδρομικού δικτύου θα φτάσουν στην Ουκρανία, πιθανόν από τα σύνορα με την Πολωνία.

Σε ότι αφορά τα ελληνικά νησιά, απ’ όπου μετακινήθηκαν, οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι έχουν ήδη και τα 40 αντικατασταθεί από αντίστοιχου αριθμού αμερικανικής προέλευσης Μ113 μαζί με επιπλέον οχήματα Μ1117, τα οποία έχουν παραληφθεί από το απόθεμα του αμερικανικού στρατού. Συνολικά, μέχρι το τέλος του 2023 ο Ελληνικός Στρατός θα έχει παραλάβει 1.200 Τεθωρακισμένα Οχήματα Αναγνώρισης Μ1117 δωρεάν από τις ΗΠΑ.

Στρατιωτικοί κύκλοι με τους οποίους επικοινωνήσαμε μάς επεσήμαναν ότι «ο λόγος για τον οποίο υπήρχαν τα BMP-1 στα νησιά ήταν γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμα Μ1113 για να σταλούν. Συνεπώς, τα ΒΜΡ-1 ήταν μία λύση ανάγκης κι όχι η ενδεδειγμένη».

Όμως, με την έλευση ήδη άνω των 400 Μ1117, πολλές μονάδες ειδικότερα του Έβρου πήραν «ανάσα» κι απελευθερώθηκε μεγάλος αριθμός από τα Μ113, τα οποία πλέον μπορούν να διατεθούν προς τα νησιά.

Σε ότι αφορά τα Marder, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) σε αγαστή συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ έχει ολοκληρώσει πλήρως την διαδικασία της επιθεώρησης και της σύνταξης των σχετικών φακέλων και πλέον όλα βρίσκονται στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπου είναι θέμα χρόνου να υπογραφεί η σύμβαση παραλαβής με τους Γερμανούς.

Το ΒΜΡ είναι σοβιετικής σχεδίασης και κατασκευής στρατιωτικό τεθωρακισμένο όχημα, το όνομα του οποίου προκύπτει από τις λέξεις Boyevaya Mashina Pyekhoty 1 (στα ρωσικά: Боевая Машина Пехоты 1; БМП-1), που σημαίνει «Όχημα Μάχης Πεζικού» με το 1 να αποτελεί την αρχική του έκδοση.

Πρόκειται για ένα αμφίβιο όχημα, που συνδυάζει τις ιδιότητες ενός θωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού και ενός ελαφρού άρματος μάχης.

Η Ελλάδα διέθετε περίπου 480 σε δύο εκδόσεις – ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ – που εντάχθηκαν στην υπηρεσία του Στρατού Ξηράς στις αρχές του ’90, μετά την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Έκτοτε πούλησε περίπου 80 στο Ιράκ και επιπλέον 100 στην Αίγυπτο.

Οι Ουκρανοί επιθυμούν το ΒΜΡ-1, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο ΤΟΜΑ είναι διαθέσιμο, για τρεις λόγους.

  • Ο πρώτος γιατί γνωρίζουν να χειρίζονται άψογα. Συνεπώς απλά μπαίνουν μέσα και φεύγουν.
  • Ο δεύτερος γιατί έχουν γραμμής παραγωγής ανταλλακτικών και μεγάλες μονάδες συντήρησης.
  • Και ο τρίτος διότι έχουν αναπτύξει σχέδιο αναβάθμισης, που του δίνει αυξημένες δυνατότητες επιβιωσιμότητας εν σχέσει με το υπάρχον στο πεδίο της μάχης.

Τα Marder

Η Γερμανία προσφέρει στην Ελλάδα 100 Marder –στην έκδοση 1A3. Πρόκειται στην ουσία για την γερμανική έκδοση ενός ΤΟΜΑ, που όμως ταιριάζει στον Ελληνικό Στρατό, αφού ήδη διαθέτει 4 εκδόσεις αρμάτων μάχης LEOPARD και οι τεχνικοί είναι οικείοι με την γερμανική φιλοσοφία, δεδομένου μάλιστα ότι φέρουν αρκετά κοινά στοιχεία με τα LEOPARD 1.

Ο ισχυρός τους κινητήρας, απόδοσης 600 ίππων θα δώσει – επιτέλους – την δυνατότητα να φτιαχτεί ένας συμπαγής στόλος ΤΟΜΑ που θα μπορούν να ακολουθήσουν τους «διαόλους» των αρμάτων μάχης, τα LEO2HEL, ενώ οι 33 τόνοι βάρους (εν αντιθέσει με τους 13 που ζυγίζει ένα ΒΜΡ) εγγυώνται μεγαλύτερη ασφάλεια από εχθρικές ενέργειες στους επιβαίνοντες.

Μάλιστα, όταν ολοκληρωθεί η παραλαβή των Marder, υπάρχει η προαίρεση για την απόσυρση επιπλέον 100 ΒΜΡ και την παραλαβή αντίστοιχου αριθμού γερμανικών ΤΟΜΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.