Στην ολομέλεια ο Παπακωνσταντίνου

Στην ολομέλεια ο Παπακωνσταντίνου

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Τη μάχη του στην ολομέλεια της Βουλής και, εφόσον χρειαστεί, στο Δικαστικό Συμβούλιο, επιλέγει να δώσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που αμφισβήτησε χθες δια υπομνήματός του τα κίνητρα και την αντικειμενικότητα της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Το εννεασέλιδο υπόμνημα που απέστειλε στη Βουλή ο πρώην «τσάρος της Οικονομίας», μάλιστα, καταλήγει αποδίδοντας «δικονομική απόλυτη ακυρότητα» του όποιου πορίσματος της επιτροπής, εκτιμώντας ότι η διεξαχθείσα προκαταρκτική εξέταση «όχι μόνο δεν τήρησε στοιχειώδεις τύπους της διαδικασίας, αλλά παραβίασε κατάφορα τα δικαιώματά μου και τους βασικούς κανόνες ενός κράτους δικαίου», σημειώνοντας μάλιστα με νόημα πως… επιφυλάσσεται.

Είχε άλλωστε σημειώσει νωρίτερα τη διαμαρτυρία του για τη «βάναυση προσβολή των δικαιωμάτων» του, εκφράζοντας την πρόθεσή του να προβάλει «στα αρμόδια ημεδαπά και αλλοδαπά fora» τις ακυρότητες που αυτή συνεφέλκει. Από την πρώτη σελίδα κιόλας του υπομνήματός του, εξάλλου υποστήριζε ότι δεν έχει διαπράξει καμία απολύτως αξιόποινη πράξη, κάνοντας λόγο για «διατεταγμένες κατηγορίες» εις βάρος του προς εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων. Σημείωνε το σύντομο της χρονικής διάρκειας που του δόθηκε για να παράσχει εξηγήσεις στην επιτροπή και τι αδύνατον της διαδικασίας, δεδομένου ότι θα έπρεπε να μελετήσει περί τις 2000 σελίδες δικογραφίας, σε διάστημα 17 ημερών.

Σε άλλο σημείο έκανε λόγο για «προηλειμμένη απόφαση, να παραπεμφθώ ως δήθεν υπαίτιος των δήθεν εγκλημάτων που δήθεν ετέλεσα, ανεξάρτητα από το τι και πώς αποδεικνύεται και κυρίως, ανεξάρτητα από το τι υπαγορεύει η κοινή λογική». Εγκαλούσε την προκαταρκτική επιτροπή για την μη τήρηση της επιβεβλημένης μυστικότητας εκ μέρους των μελών της και παρέθετε δημοσίευμα που εμφάνιζε τη δομή του πορίσματος που θα εκδώσει, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτό είναι ήδη έτοιμο.

Την ίδια ώρα πάντως, βασιζόμενοι σε νέα στοιχεία που προέκυψαν από πρόσφατη πραγματογνωμοσύνη, οι τρεις βουλευτές – μέλη της επιτροπής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας και Σταύρος Κοντονής κατέθεσαν αίτημα να κληθούν τρεις επιπλέον μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτιμώντας ότι αποδεικνύεται η εμπλοκή του στην υπόθεση. Παρότι αυτό απορρίφθηκε με πλειοψηφία 7-6 στην επιτροπή (με τους εκπροσώπους ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να καταψηφίζουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ), εκείνοι επιφυλάχθηκαν να προβούν στις δέουσες ενέργειες, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται επιλογές όπως η κατάθεση πρότασης για επέκταση του κατηγορητηρίου, ή ακόμα και το αίτημα για σύσταση νέας προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση, που θα ερευνά τυχόν ευθύνες του διαδόχου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην οδό Νίκης και νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στην πρόκληση που απηύθυναν προς τη ΔΗΜΑΡ να τοποθετηθεί για την ψήφο του εκπροσώπου της στην επιτροπή, απάντησε ο ίδιος ο Βασίλης Οικονόμου, μέλος της Επιτροπής, αποδίδοντας στον ΣΥΡΙΖΑ «μικροπολιτικές σκοπιμότητες», λόγω κατάρρευσης των ποσοστών του.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ