Στην Μεσόγειο το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ – Ρότα για Σούδα – ΒΙΝΤΕΟ

Το USS Gerald R. Ford – το νεότερο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο στον κόσμο – πλέει υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ για την άσκηση Neptune Strike 2023-2, κι αμέσως μετά στη Σούδα.

Στην Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο Ford με ρότα για Σούδα – ΦΩΤΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το νεότερο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Ναυτικού – US NAVY και το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο στον κόσμο, πλέει υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ ως μέρος της άσκησης Neptune Strike 2023-2.

Στην Σούδα για πρώτη φορά το πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ

Το USS Gerald R. Ford, το πρώτο της νέας γενιάς πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων, έφτασε στα ευρωπαϊκά ύδατα τον περασμένο Μάιο για την πρώτη του επιχειρησιακή ανάπτυξη. Από τις 10 έως τις 14 Ιουλίου, το αεροπλανοφόρο πλέει στην Μεσόγειο Θάλασσα ως μέρος του «Neptune Strike» και τίθεται υπό τη διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων Απεργίας και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (STRIKFORNATO). Η άσκηση παρέχει στο θηριώδες πλοίο την ευκαιρία να επιχειρήσει με άλλα συμμαχικά πλοία.

Το αεροπλανοφόρο FORD ήρθε για να αντικαταστήσει το αεροπλανοφόρο USS George H. W. Bush, το οποίο συμπληρώνει έναν χρόνο παρουσίας στην Μεσόγειο.

Όπως είχαμε γράψει στο enikos.gr αναμενόταν να έρθει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου για ανεφοδιασμό στη Σούδα, όμως λόγω των ΝΑΤΟϊκων υποχρεώσεων το πρόγραμμα έχει μετατεθεί κατά 2 με 3 εβδομάδες.

Στις 3 Μαΐου απέπλευσε από το Νόφλοκ των ΗΠΑ και στις 24Μαΐου έφτασε στο Όσλο της Νορβηγίας, όπου συμμετείχε στη μεγάλη αεροναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ, κάνοντας στην ουσιαστικά επίδειξη στρατιωτικής ισχύος της δύσης.

Πλέον, με την έλευσή του στην Μεσόγειο αναλαμβάνει τα ηνία του 6ου Στόλου, έχοντας ως εμβέλεια δράσης το μέτωπο της Ουκρανίας.

Αμέσως μετά την NEPTUNE αναμένεται να δέσει στον προβλήτα Κ14 στην Σούδα, τον μοναδικό στην ανατολική Μεσόγειο που μπορεί να υποδεχθεί το μήκους 337 μέτρων κι εκτοπίσματος άνω των 110.000 τόνων πλοίο.

Το βίντεο που ακολουθεί περιλαμβάνει εικόνες από το USS Ford και από αεροσκάφη να απονηώνονται και να προσνηώνονται και να διεξάγει επιχειρήσεις ανεφοδιασμού με ελικόπτερα.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ