Στην Ιορδανία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για την ολοκλήρωση του ανατολικού τόξου

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Ιορδανία, ολοκληρώνοντας το ανατολικό τόξο της αμυντικής διπλωματίας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τριήμερη επίσκεψη στην Ιορδανία πραγματοποιεί από σήμερα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Chairman Joint Chiefs of Staff (CJCS) Jordanian Armed Forces (JAF) Major General Yousef Ahmed Al-Hnaity.

Πρόκειται για μία επίσκεψη, τα θεμέλια της οποίας μπήκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον Φεβρουάριο του 2021.

Τότε, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε παραστεί στην διεθνή έκθεση αμυντικού εξοπλισμού IDEX 2021 και NAVDEX 2021 στο Αμπού Ντάμπι. Η επίσκεψή του συνοδεύτηκε από την αποστολή στην χώρα της αραβικής χερσονήσου της φρεγάτας ΥΔΡΑ, προβάλλοντας την Ελληνική Σημαία εκεί όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει βρεθεί ελληνικό πολεμικό πλοίο. Μια έκθεση αμυντικού υλικού διεθνούς κύρους με έντονο το ελληνικό χρώμα σε επίπεδο εκπροσώπησης να δείχνει αν μη τι άλλο ότι η Χώρα μας σέβεται και τιμά τους εταίρους της. Άλλωστε το έχει αποδείξει και στο παρελθόν και με άλλες χώρες εταίρους της όπως η Αίγυπτος.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του εκεί «κλείδωσαν» δύο πολύ σημαντικές συναντήσεις. Η μία με την Σαουδική Αραβία, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο και η δεύτερη με την Ιορδανία, που λόγω διάφορων γεγονότων και συγκυριών, το ταξίδι αναβλήθηκε αρκετές φορές, για να φτάσουμε τελικά στο σήμερα. Στα ΗΑΕ ο Κωνσταντίνος Φλώρος είχε τετ α τετ συνάντηση με τον ομόλογό του (απ’ όπου και η σχετική φωτογραφία) , όπου διαπιστώθηκε η ευκαιρία εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

ΓΕΕΘΑ Αρχηγός Φλώρος

Η Ελλάδα έχει εκτεταμένο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας με την Ιορδανία. Οι δεσμοί των δύο χωρών δεν είναι νέοι, αλλά έχουν παρελθόν και βάθος. Πολλοί Ιορδανοί Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της χώρας τους είναι απόφοιτοι των Ελληνικών Στρατιωτικών Παραγωγικών Σχολών.

Επιπρόσθετα, σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερη δυναμική στο τριμερές σχήμα Ελλάδα – Κύπρος – Ιορδανία, που είναι πολύ σημαντικό σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

Το ΓΕΕΘΑ, ακολουθώντας τις επιταγές του υπουργείου Εξωτερικών και της Κυβέρνησης προωθεί τα συνεργατικά σχήματα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στα οποία η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η Ελληνική διπλωματία τα επεδίωξε και τα προωθεί. Και ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, προσωπικά επενδύει συνεχώς πάνω στα σχήματα αυτά για την εξισορρόπηση της Τουρκίας.

Οι τριμερείς συμπράξεις Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ έχουν πλέον αναπτύξει πολύ μεγάλο στρατηγικό βάθος και δυναμική, διαμορφώνοντας μία νέα γεωστρατηγική πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που έχει κάνει πολλές χώρες να θέλουν να γίνουν μέρος της, αναγνωρίζοντας τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται, με την Ελλάδα στην κορυφή ως πυλώνας σταθερότητας και προώθησης της Ειρήνης, αφήνοντας για την Τουρκία τον ρόλο του ταραξία και αναθεωρητή της ευρύτερης περιοχής.

Και βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το «συν ένα» (+1) στο σχήματα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, όπου το +1 είναι οι ΗΠΑ, υπό την αιγίδα των οποίων τελεί η συμμαχία αλλά και η προώθηση του αγωγού East Med.

Από τα παραπάνω είναι εύκολα αντιληπτό, λοιπόν, ότι η επίσκεψη Φλώρου στην Ιορδανία είναι απαραίτητη για την εμβάθυνση και την ενδυνάμωση της Στρατιωτικής Διπλωματίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του enikos.gr, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναμένεται να απευθύνει επίσημη πρόσκληση στον Ιορδανό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα μέσα στο 202

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ