Στην Ελλάδα ο τρίτος «Ρομέος» του Πολεμικού Ναυτικού – Αποκλειστικές φωτογραφίες

Ακόμη ένας «Ρομέος», το τρίτο ελικόπτερο Romeo του Πολεμικού Ναυτικού έφτασε στην Ελλάδα και πλέον οι Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα των επιχειρήσεων στο Αιγαίο, που οι «φονιάδες των υποβρυχίων» θα θωρακίσουν την εθνική μας κυριαρχία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το μεσημέρι της Πέμπτης προσγειώθηκε – με 12 ώρες καθυστέρηση – το θηριώδες μεταγωγικό C-17 των ΗΠΑ, το οποίο ξεφόρτωσε τον τρίτο «Ρομέο» του Πολεμικού Ναυτικού.

Έτσι, μαζί με τα άλλα δύο MH-60R, που έχουν ήδη παραλειφθεί την προηγούμενη εβδομάδα, γίνονται τρεις οι «φονιάδες των υποβρυχίων» που έχει παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, μόλις ολοκληρωθεί η συναρμολόγηση των ελικοπτέρων και γίνουν και οι απαραίτητες δοκιμές, θα διοργανωθεί ειδική τελετή παραλαβής από το Πολεμικό Ναυτικό, πριν ενταχθούν στην δύναμη της Αεροπορίας ΠΝ, στο Κοτρώνι.

Πρόκειται για το ελικόπτερο με διακριτικά ΠΝ 76, που ολοκλήρωσε πριν από δύο εβδομάδες τις δοκιμές του στις εγκαταστάσεις κατασκευής της Sikorsky στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ.

Είχε προηγηθεί η παράδοση 2 ελικοπτέρων Romeo στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας στις 24 Φεβρουαρίου, με το enikos.gr να έχει αποκλειστική φωτογραφία από την στιγμή εκφόρτωσής τους.

Όπως έχουμε τονίσει ξανά, η Ελλάδα με την απόκτηση των συνολικά 7 ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R έρχεται να απαντήσει εμφατικά στην τουρκική απειλή ναυπήγησης 6 υποβρυχίων TYPE-214, παρόμοια με τα δικά μας ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

Είναι ότι αρτιότερα έχει κατασκευαστεί τεχνολογικά στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Δε θα είναι καθόλου υπερβολή εάν κάποιος υποστηρίξει ότι οι 7 «Ρομέοι» θα κάνουν διάφανο τον βυθό του Αιγαίου για τα αντίπαλα υποβρύχια.

Η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα που παραλαμβάνει το ναυτικό ελικόπτερο του U.S. Navy ΜΗ-60R. Στην Ευρώπη, η Δανία επιχειρεί με 9 ΜΗ-60R. Το 2023, η Ισπανία και η Νορβηγία παρήγγειλαν συνολικά 14 ελικόπτερα MH-60R.

Η Ελλάδα παρήγγειλε τα ελικόπτερα MH-60R σε 2 φάσεις— 4 τον Ιούλιο του 2020, και 3 τον Απρίλιο το 2021 μέσω διακρατικής συμφωνίας Foreign Military Sales (FMS) με την Αμερικανική Κυβέρνηση.

Τα υπόλοιπα τέσσερα θα αφιχθούν το 2025, ολοκληρώνοντας την αγορά του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.

Τα ΜΗ-60R του Πολεμικού Ναυτικού θα προστεθούν στα 11 υπάρχοντα S-70B/B6 SEAHAWK στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι. Γνωστά και ως Aegean Hawks, τα ελικόπτερα αυτά είχαν αγοραστεί απευθείας από τη Sikorsky μεταξύ του 1994 και 2005 κι έχουν υποστεί πρόγραμμα εκτεταμένης συντήρησης κι αναβάθμισης.

Τα «Romeo» προέρχονται από την οικογένεια των Black Hawk. Είναι στην ουσία η ναυτική έκδοση του διάσημου ελικοπτέρου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ