Στέφανος Κασσελάκης: Τα μηνύματα πίσω από την αιφνιδιαστική επίσκεψη στην εκδήλωση των «τριών»

Αν η αιφνιδιαστική παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην πολυσυζητημένη εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και η Έφη Αχτσιόγλου  ήταν για να κερδίσει τις εντυπώσεις και ενδεχομένως να την επισκιάσει, σίγουρα το κατάφερε.

Κασσελάκης: «Έχω τον εκπρόσωπό μου, τον Διονύση» είπε πριν αποχωρήσει από την εκδήλωση για την Κεντροαριστερά

Προκάλεσε μεγάλη έκπληξη η είσοδός του στο θέατρο ΑΛΦΑ και ποικίλες αντιδράσεις. Αρνητικές από τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, θετικές από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν το «παρών». Η αμηχανία δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί, τη στιγμή που από τις 4 Φεβρουαρίου πολλά στελέχη πρώτης γραμμής δεν έκρυβαν τις «ημικρανίες» που είχαν προκληθεί στην Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας τον κίνδυνο νομιμοποίησης της Νέας Αριστεράς από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως και όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε πρόσκληση χθες χωρίς όμως, να απαντήσει. Και είναι χαρακτηριστικό πως και οι πιο στενοί συνεργάτες του αιφνιδιάστηκαν καθώς ενημερώθηκαν πως θα μεταβούν στην εκδήλωση όταν βρίσκονταν ήδη στην Ομόνοια, πολύ κοντά στο θέατρο ΑΛΦΑ.

Κασσελάκης: Η… αιφνιδιαστική είσοδος στην εκδήλωση για την Κεντροαριστερά – ΒΙΝΤΕΟ

Κασσελάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», αυτό που τούς εξήγησε είναι πως η απάντηση στον τίτλο της εκδήλωσης «απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιος;» είναι «ο ένας που δεν έχει ανάγκη να είναι πολιτικός».

«Γεια σου Στέφανε» ήταν η αμήχανη αντίδραση της Έφης Αχτσιόγλου όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάθισε στις μπροστινές θέσεις. Όταν μετά το  τέλος της τοποθέτησής της ο συντονιστής Δημήτρης Τερζής κάλεσε τον κ. Κασσελάκη για να απευθύνει χαιρετισμό, εκείνος απάντησε πως έχει εκπρόσωπό του στο πάνελ, δείχνοντας τον Διονύση Τεμπονέρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τα καμαρίνια, χαιρετώντας προηγουμένως το κοινό και έναν έναν στο πάνελ λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία των ερωτήσεων. Στις ομιλίες τους τα τρία στελέχη υποστήριξαν τις στρατηγικές που ακολουθούν τα κόμματά τους.

Όποιος και αν ήταν ο στόχος του κατάφερε να κλέψει την παράσταση από τους ομιλητές για τους οποίους τις προηγούμενες ημέρες ακούγονταν φωνές ότι με την κοινή παρουσία τους στην εκδήλωση έστελναν ίσως και ένα μήνυμα ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας των κομμάτων της Κεντροαριστεράς. Όπως επίσης για τους Χριστοδουλάκη και Τεμπονέρα ότι πιθανόν να έστελναν και μήνυμα αμφισβήτησης των ηγεσιών των κομμάτων τους, κάτι όμως που και οι δύο αντέκρουαν από την πρώτη στιγμή λέγοντας ότι στο επίκεντρο βρίσκεται η προώθηση των θέσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.

Τι είπαν Αχτσιόγλου – Χριστοδουλάκης – Τεμπονέρας

«Για εμάς προηγείται η κοινωνική απεύθυνση, η ταξική απεύθυνση από τις αόριστες αναφορές σε μια δημοκρατική παράταξη που ερήμην πολιτικών προϋποθέσεων πρέπει να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τη Δεξιά», υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι «για να μπορέσουν αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις να συνασπισθούν και να εκφραστούν πολιτικά με συγκροτημένο τρόπο, άρα και με λόγο που μπορεί να γίνει κυρίαρχος, απαιτούνται μια σειρά από πολιτικές προϋποθέσεις που αφορούν πρωτίστως την στρατηγική, το πρόγραμμα, τις θέσεις, τις διεκδικήσεις και δευτερευόντως τα πρόσωπα».

«Αυτός ο πολιτικός χώρος που θα καταφέρει να ενοποιήσει τις κοινωνικές δυνάμεις κατά τη γνώμη μου δεν βρίσκεται ούτε στο σημερινό ΠΑΣΟΚ ούτε στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε η ίδια, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν στο «εσωτερικό» των κομμάτων «δυνάμεις» που «μπορούν να κάνουν το βήμα».

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι «ο πολιτικός χρόνος δεν υπακούει στη λογική του ώριμου φρούτου», σχολιάζοντας ότι «ειδικά αυτή τη στιγμή κάθε παράταση της στασιμότητας οδηγεί στο σάπισμα» και κάνοντας λόγο για «υποχρέωση» όλων να αναλάβουν την «ευθύνη» που τους αναλογεί.

Κλείνοντας την ομιλία της, η Ε. Αχτσιόγλου είπε πως «υπάρχουν ελπιδοφόρα παραδείγματα κοινωνικών συμμαχιών» , όπως το αγροτικό ή το φοιτητικό κίνημα και τάχθηκε υπέρ των « συνεργασιών » και όχι των «συγχωνεύσεων», δηλαδή της διατήρησης της «πολιτικής αυτονομίας» της Αριστεράς.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης σημείωσε από την πλευρά του ότι είναι «υποχρεωμένοι» οι εκπρόσωποι του προοδευτικού κόσμου να «συζητήσουν», αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν δύο κίνδυνοι, αφενός να αφεθεί η «ακροδεξιά» να γίνει ο μοναδικός αντίπαλος της «δεξιάς» και αφετέρου να συνεχιστεί η «υφιστάμενη κυβερνητική πολιτική» που έχει «συγκεκριμένο πρόσημο και προτεραιότητες».

«Σήμερα δεν είναι απλώς ανάγκη ή ευκαιρία αλλά υποχρέωση του προοδευτικού χώρου να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στην ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι για να γίνει αυτό είναι αναγκαία η «ιστορική συνέχεια» που φέρει μόνο η «δημοκρατική παράταξη».

«Δεν μπορούμε να χαρίσουμε ούτε το κέντρο ούτε την αξιοπρέπεια της μεσαίας τάξης στη ΝΔ», συνέχισε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι «αυτή η πολιτική δεν μπορεί να δομηθεί στη λογική του αντί».
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι είστε κατά του κ. Μητσοτάκη, ελάτε μαζί μας. Δεν αθροίζουμε αγανακτήσεις, θυμό και απογοήτευση. Οφείλουμε να πούμε ποιοι είμαστε εμείς και ποια η ιδεολογική μας βάση, ως σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες αρχές της σοσιαλδημοκρατία, όπως η «ανοιχτή» και όχι «ελεύθερη» οικονομία, ο «πολιτικός φιλελευθερισμός» και «το κοινωνικό κράτος». «Δε συζητάμε επουδενί για συνενώσεις κομμάτων και συνεννοήσεις σε κλειστές αίθουσες», είπε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας πως « οφείλουμε να επιδιώξουμε συγκλίσεις » σε επίπεδο κοινωνικής βάσης, κινημάτων, αλλά και προγραμμάτων. «Να έχουμε το θάρρος να βγουμε μπροστά σε αυτά που συμφωνούμε, απέναντι στη ΝΔ να προτάξουμε θέσεις, ιστορία, ιδέες, αρχές, αξίες», σημείωσε, ενώ τόνισε πως αυτό θα γίνει «με το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη σε ρόλο πρωταγωνιστή».

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνθηκε αρχικά ο Διονύσης Τεμπονέρας, λέγοντας ότι με την παρουσία του στην εκδήλωση, «αποδεικνύει πως δεν μπορεί να γίνεται μια συζήτηση που να αφορά τον προοδευτικό χώρο και να λείπει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ» και ότι «αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο πρόσωπα αλλά κόμματα».
Ο Δ. Τεμπονέρας αναφέρθηκε στην «αγωνία της προοδευτικής βάσης» και την ανάγκη «για μια ρεαλιστική διέξοδο», σχολιάζοντας πως γύρω από τον πρωθυπουργό «συσπειρώνεται ένα επιχειρηματικό και πολιτικό σύστημα εξουσίας που χτίζεται με τη λογική ενός ακραίου αντιδραστικού νεοφιλελεύθερου αφηγήματος».

«Ο μεσσιανισμός στη συγκυρία αλλά και ο αλληλοσπαραγαμός του δημοκρατικού κόσμου δεν βοηθά σε μια στρατηγική εξόδου», σημείωσε, τονίζοντας ότι «το ορθό ερώτημα δεν είναι ποιος αλλά πώς απέναντι σε αυτό το αντιλαϊκό πολιτικό σύστημα είναι ανάγκη να συγκροτηθεί ένα πλατύ μέτωπο δημοκρατίας». Όπως ανέφερε, αυτό θα συγκροτηθεί με τη συμμετοχή της κοινωνίας και των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο διατηρώντας την «πολιτική τους αυτοτέλεια και φυσιογνωμία».

Εκφράζοντας τη διαφωνία του με τους «συντρόφους» του που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως «χρειαζόμαστε πρόσθεση και όχι αφαίρεση». «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες ανασύνταξης χωρίς ίχνος μικροκομματικής ιδιοτέλειας», συνέχισε ενώ τόνισε πως «η λύση μπορεί να προέλθει μέσα από έναν κοινωνικά ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ» και ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «έχει την εντολή αλλά και την ευθύνη να φέρει πάλι το ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά». «Τα κόμματα του προοδευτικού χώρου είναι υποχρεωμένα να προχωρήσουν άμεσα σε συμπράξεις απέναντι στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα», είπε και κατέληξε: «δεν θα ψήσουμε να μπει η αριστερά στο περιθώριο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ