Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης -και ρήξης;- το ΠΑΣΟΚ

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης -και ρήξης;- το ΠΑΣΟΚ

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί και παραπέμποντας τη σύγκρουση για αργότερα, ολοκλήρωσε τις εργασίες της αργά το βράδυ χθες η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέστησε σαφές στο μείζονα θέμα τριβής πως το ΠΑΣΟΚ θα συμπορευτεί με τους «58», υπεραμυνόμενος της ύπαρξης του κόμματός του, ενώ απέστειλε μήνυμα πως έχοντας συναίσθηση της ιστορικής του αποστολής δεν πρόκειται να παραιτηθεί, απαντώντας έτσι στους ψιθύρους που κυκλοφορούν και εντός της Χαριλάου Τρικούπη ότι προετοιμάζει τη διαδοχή του. Κατηγορώντας δε τον ΣΥΡΙΖΑ για «εκτσογλανισμό» της ελληνικής κοινωνίας, κόβει κάθε γέφυρα συνεννόησης του ΠΑΣΟΚ με την Κουμουνδούρου, επιλέγοντας την στρατηγική συμπόρευση με τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά.

Την ίδια στιγμή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με την ομιλία του αλλά και την αποχώρησή του από τη συνεδρίαση, λέγοντας «δεν είναι ΠΑΣΟΚ αυτό», δεν διέψευσε απλώς ότι έχει συμφωνήσει να ενταχθεί στην «επιχείρηση διεύρυνσης» της ΝΔ που προγραμματίζει πριν τις εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά έδειξε τη στρατηγική του για διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Η απουσία του Γιώργου Παπανδρέου και από αυτή τη συνεδρίαση αποδεικνύει ότι ο πρώην πρωθυπουργός ακολουθεί πλέον μια νέα στρατηγική αποστασιοποίησης από το ΠΑΣΟΚ, αν και οι «παπανδρεϊκοί» (Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Μανόλης Όθωνας, Μιχάλης Καρχιμάκης κ.α.)έκαναν αισθητή την παρουσία τους, συγκροτώντας ένα μπλοκ έτοιμο προφανώς να συμμετάσχει στις μελλοντικές εξελίξεις.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, με τη σειρά του, ζητώντας να υπάρξει έγγραφη δέσμευση για μη συνεργασία με τη ΝΔ μετά τις εκλογές, έδειξε πού θέτει τα χρονικά και πολιτικά όρια έναντι της νυν ηγεσίας του κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως οι «7» που υπέγραψαν κείμενο-επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και το απέστειλαν το πρωί του Σαββάτου (και που οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν ότι πρόσκεινται στον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο που έχει αποχωρήσει από τη Χαριλάου Τρικούπη) δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση της ΚΠΕ.

Ο Ευ. Βενιζέλος, πάντως, εξαπέλυσε μύδρους κατά της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης, ενώ απάντησε και σε όσους τον κατηγορούν για τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Απηύθυνε, μάλιστα, το ερώτημα αν η πολιτική αυτοτέλεια του ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει σήμερα συνεργαζόμενο με τη ΝΔ και δεν κινδύνευε όταν συνεργαζόταν με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ ή εάν συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ