«Σπαρτιάτες»: Τι θα γίνει εάν κατατεθεί ένσταση και πόσο πιθανή είναι μια ακύρωση της εκλογής τους – Τι λένε συνταγματολόγοι

Υπάρχει υποκρυπτόμενη ηγεσία του Ηλία Κασιδιάρη στους Σπαρτιάτες; Αν ισχύει αυτό, τότε δεν είναι παράνομη η συμμετοχή του νέου ακροδεξιού σχηματισμού στη Βουλή; Υπάρχει το ενδεχόμενο να ακυρωθεί η εκλογή των εθνικιστών βουλευτών, πολλοί από τους οποίους είχαν και εξακολουθούν να διατηρούν στενές σχέσεις με τον καταδικασμένο σε πρώτο βαθμό Χρυσαυγίτη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση; Αν αυτό συμβεί θα επαναληφθούν οι εκλογές; Ο συνταγματολόγος, Κώστας Χρυσόγονος, δίνει στο enikos.gr ξεκάθαρες απαντήσεις.

Του Μίλτου Σακελλάρη

«Αν το ανώτατο ειδικό δικαστήριο θεωρήσει ότι κακώς ανακηρύχθηκαν από τον Άρειο Πάγο οι συνδυασμοί των Σπαρτιατών γιατί υπήρχε υποκρυπτόμενη ηγεσία από πρόσωπο καταδικασμένο κατά παράβαση του εκλογικού νόμου, τότε θα μπορούσε θεωρητικά τουλάχιστον να ακυρώσει την εκλογή των βουλευτών των Σπαρτιατών» είπε αρχικά ο κ. Χρυσόγονος.

Τι θα γινόταν όμως σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής των Σπαρτιατών στην νέο Βουλή; Ο συνταγματολόγος απάντησε ότι: «Θα μπορούσε να διατάξει την επανάληψη της ψηφοφορίας ή θα μπορούσε- το πιο πιθανό- να κρίνει περιττή την ψηφοφορία και να γίνει ανακατανομή των εδρών στα κόμματα που ξεπέρασαν το 3%».

Σχετικά με το πόσο σύντομα θα μπορούσε να βγει μία σχετική απόφαση, ο κ. Χρυσόγονος τόνισε: «Οι αποφάσεις του εκλογοδικείου δεν καθυστερούν. Θα μπορούσε με βάση τα δεδομένα να περιμένει κανείς μία σχετική απόφαση μέσα στο δικαστικό έτος. Ο εκλογικός νόμος απαγορεύει την υποκρυπτόμενη ηγεσία χωρίς διάκριση του χρόνου κτήσεως των αποδεικτικών στοιχείων. Η κρίση του Αρείου Πάγου δεν έχει δύναμη δεδικασμένου. Είναι άγνωστο αν θα βρεθεί ή όχι κάποιος να κάνει ένσταση».

Τι λέει ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος

Ο συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Μποτόπουλος τόνισε από την πλευρά του πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τους δεσμούς που δένουν τους «Σπαρτιάτες» με τον Ηλία Κασιδιάρη. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το πρώτο στάδιο, δηλαδή η συμμετοχή στις εκλογές έχει περάσει, ενώ το επόμενο στάδιο είναι το εκλογοδικείο, το ανώτατο δικαστήριο που κρίνει πια για τα εκλεγμένα κόμματα.

«Η πρώτη φάση είναι για να μπουν κάποια κόμματα στην εκλογική διαδικασία, αυτό πέρασε. Τώρα έχουμε το εξής ερώτημα, τα κόμματα που έχουν εκλεγεί, έχουν εκλεγεί σωστά; Αυτό, λέει το Σύνταγμα, γίνεται από δύο απόψεις: ως προς τη διενέργεια των εκλογών και ως προς τις νόμιμες προϋποθέσεις της εκλογής», είπε ο κ. Μποτόπουλος μιλώντας στο MEGA.

«Εάν υπάρξει κάποια τέτοια περίπτωση θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό. Εάν φτάναμε να πούμε ότι είχε πρόβλημα η συμμετοχή του συγκεκριμένου κόμματος, θα φτάναμε να χρειαστεί να γίνει επανάληψη όλων των εκλογών, γιατί θα ζητάγαμε από ένα κόμμα να βγει από τη μέση επειδή συμμετείχε παράνομα κατά κάποιο τρόπο στις εκλογές και θα έπρεπε να γίνει επανάληψη».

«Η διάταξη που έγινε μόνο ένα σκοπό μπορούσε να έχει», ανέφερε σχετικά με τον αποκλεισμό της συμμετοχής του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές από τον Άρειο Πάγο. Ένα δημοκρατικό πολίτευμα δεν μπορεί να προσπαθεί να αποκλείσει ένα κόμμα επειδή δεν του αρέσουν οι ιδέες του. Τι προσπαθεί και τι πέτυχε να κάνει αυτή η διάταξη; Να μη συμμετέχει στη Βουλή ένα πρόσωπο, γιατί μόνο αυτό μπορούσε να κάνει, που συνδέεται με διάφορα αδικήματα που στρέφονται κατά της Δημοκρατίας. Το ότι ένα άλλο κόμμα που δεν αποτελούνταν από αυτό το πρόσωπο ή δεν το είχε μέλος του και πέρασε από την κρίση του Αρείου Πάγου, που δεν είχε κάποιες αποδείξεις ότι υπήρχε εγκληματική δραστηριότητα από μέλη αυτού του κόμματος είναι κάτι που δεν μπορούσε να αποφευχθεί», κατέληξε.

Η ένσταση στο εκλογοδικείο θα πρέπει να γίνει σύντομα, καθώς ο νόμος αφήνει το περιθώριο 15 ημερών από την επίσημη ανακήρυξη των νέων βουλευτών, ωστόσο η κρίση αναμένεται να γίνει σε βάθος χρόνου.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του MEGA:

Ο νέος υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του, αναφέρθηκε στο κόμμα των «Σπαρτιατών», τονίζοντας ότι σε νομικό επίπεδο «δεν υπήρξε καμία αδυναμία, αντιθέτως εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα που είχε το ελληνικό Κοινοβούλιο να παρέμβει σε αυτή τη διαδικασία […] έγινε ένας εξαντλητικός διάλογος για τις νομικές δυνατότητες που υπήρχαν. Από πλευράς διατάξεων οι νομικές διατυπώσεις και νομικές προβλέψεις εξάντλησαν κάθε συνταγματική δυνατότητα. Και, όπως είχα προβλέψει, κρίθηκαν συνταγματικές». «Η διάταξη αυτή, η οποία στόχευε στο να μην επιτρέψει σε καταδικασμένους για εγκληματική οργάνωση (σς να συμμετάσχουν στις εκλογές), όχι (σς να τους κρίνει) ανάλογα με το ιδεολογικό, προγραμματικό περιεχόμενο […] Ο Κασιδιάρης δεν έχει συμμετάσχει στις εκλογές, η διάταξη έχει δουλέψει», επεσήμανε κλείνοντας.

Κληθείς, όμως, να σχολιάσει όσα προηγήθηκαν των εκλογών, με αποκορύφωμα τη δήλωση του προέδρου των «Σπαρτιατών» Βασίλη Στίγκα, ο υπουργός Επικρατείας έδωσε, αρχικώς, την απάντηση, «όλα αυτά έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας και είναι προς αξιολόγηση».

Και σε επόμενο ερώτημα για τις απόψεις συνταγματολόγων, που βλέπουν περιθώρια να κινηθούν διαδικασίες κατά του συγκεκριμένου κόμματος, δήλωσε: «Δεν είναι κάτι στο οποίο θα υπεισέλθω στην παρούσα φάση […] είναι μια συζήτηση, καταλαβαίνω τον προβληματισμό, είναι κάτι το οποίο στην παρούσα φάση δεν θα ήθελα να πω κάτι περισσότερο […] τον ακούω τον προβληματισμό, είναι κάτι που λαμβάνεται υπ’ όψιν».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ