Σουδάν: Πόσοι Έλληνες βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Χθες ολοκληρώθηκε ακόμη μία επιτυχημένη επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων και μελών των οικογένειών τους από το φλεγόμενο Σουδάν ενώ επιπλέον 30 κατάφεραν να βγουν.

Σουδάν: 15 Σύροι έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες

Του Χρήστου Μαζανίτη

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2 ομάδες Ελλήνων που έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από το Σουδάν κι έχουν συγκεντρωθεί σε 2 διαφορετικές χώρες.

Σουδάν: Επέστρεψαν στην Ελλάδα ακόμη 16 Έλληνες

Στο Αμάν της Ιορδανίας βρίσκονται από αργά το βράδυ της Τρίτης συνολικά 23 άτομα που κατάφεραν να φτάσουν με δύο διαφορετικές πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, μαζί με Γερμανούς υπηκόους. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας κ.κ. Σάββας.

Ταυτόχρονα μία δεύτερη ομάδα 7 ατόμων βρίσκεται στην Αίγυπτο, έχοντας καταφέρει να εγκαταλείψει το Σουδάν οδικώς και να περάσει τα σύνορα.

Σουδάν: Συγκλονίζει ο Μητροπολίτης Σάββας – «Όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί, είπαμε ήρθε το τέλος μας»

Σουδάν Σουδάν Σουδάν

Μέσα στο φλεγόμενο Σουδάν ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, υπάρχουν εγκλωβισμένοι περίπου 50-60 Έλληνες ακόμη με μέλη των οικογενειών τους. Η επικοινωνία είναι δύσκολη όπως και ο συντονισμός για την διαφυγή τους, αφού μιλάμε για πολίτες που δεν έχουν εμπειρία σε εμπόλεμες καταστάσεις και δεν μπορούν κατά μόνας να πάρουν πρωτοβουλίες να βγουν στους δρόμους, όπου επικρατεί χάος από τον εμφύλιο μεταξύ του τακτικού στρατού και παραστρατιωτικών ομάδων.

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η οργάνωση και νέας μεταφοράς με μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας Ελλήνων πολιτών προς την Αθήνα, πιθανότατα με το C-27, το τρίτο κατά σειρά που από χθες το βράδυ βρίσκεται στο Ασουάν της Αιγύπτου.

Παράλληλα, το C-130H, παραμένει σε κατάσταση αναμονής για να χρησιμοποιηθεί σε πολύ μεγαλύτερη επιχείρηση μόλις κριθεί απαραίτητο.

Σουδάν Σουδάν Σουδάν

Χθες το απόγευμα προσγειώθηκε στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα, το 2ο κατά σειρά C-27 από την Άκαμπα της Ιορδανίας, μεταφέροντας 16 Έλληνες, μία Ελληνοκύπρια, 9 Ρουμάνους και 8 Φινλανδούς πολίτες, απεγκλωβισμένους από το Σουδάν, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και επικεφαλής της αποστολής, συμμετείχε στην επιχείρηση και βρισκόταν σε συνεχή επαφή και συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Εξαιρετικά σημαντική η υποστήριξη και της σημερινής επιχείρησης από τις Πρέσβειρες της Ελλάδας στην Αιθιοπία κ. Άννας Φάρου αλλά και στην Ιορδανία κ. Ελευθερίας Γαλαθιανάκη.​

Σουδάν Σουδάν Σουδάν Σουδάν Σουδάν Σουδάν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ